Vanaf halverwege november tot en met eind december kan je weer overstappen van zorgverzekering. Een handig moment om je zorgverzekering weer eens onder de loep te nemen. Waar moet je op letten als je wilt overstappen? En wat zijn eigenlijk de belangrijkste veranderingen in het zorgpakket in 2025?
Zorgverzekeringen vergelijken
Vanaf 13 november is het weer zover: je kunt overstappen naar een andere zorgverzekering of je huidige pakket aanpassen. Maar waarom zou je dit eigenlijk doen? Elk jaar veranderen er weer dingen aan de zorgverzekering. Dit geldt niet alleen voor de zorgpremie die je elke maand betaalt. Ook de vergoedingen die je krijgt voor bepaalde zorg veranderen voortdurend.
Weet je niet goed waar te beginnen? Je kunt zorgverzekeringen vergelijken om te ontdekken welk zorgpakket bij jou past. Misschien heb je een operatie gepland staan of moet je vaker naar de tandarts wegens tandproblemen. Of heb je last van overgangsklachten waardoor je graag gebruik wilt maken van extra fysiotherapie of een behandeling bij de psycholoog. Daarom is het handig om vooraf een overzicht te maken. Welke zorg verwacht jij volgend jaar nodig te hebben?
- Hogere premie, hogere zorgtoeslag
Het komt waarschijnlijk niet als verrassing, maar de kosten voor de zorgverzekering schieten ook in 2025 weer omhoog. Gemiddeld zal je volgend jaar zo’n 10 euro meer betalen voor je maandelijkse premie.
Expert zorgverzekeringen, Bas Knopperts, legt uit hoe dat precies zit: ‘Al jaren stijgen de zorgkosten, waardoor de zorgpremie elk jaar hoger wordt. Nederland vergrijst en als gevolg daarvan hebben meer mensen langer zorg nodig. Daarnaast stijgen de zorglonen van zorgmedewerkers. Een goede ontwikkeling, maar dit merk je dus ook in je portemonnee.’
Doordat de premies stijgen, stijgt gelukkig ook de zorgtoeslag. Deze financiële tegemoetkoming voor zorgkosten is beschikbaar voor huishoudens met een laag inkomen. Alleenstaanden gaan er zo’n 6,50 euro per maand op vooruit. Ben je samenwonend? Dan ontvang je ongeveer 13 euro per maand meer zorgtoeslag.
- Vergoeding adviesgesprek GGZ
Tijdens de menopauze kan je last krijgen van sombere gevoelens. Loop je al langer rond met het idee om hier hulp voor te zoeken? Vanaf 2025 krijg je het eerste adviesgesprek vergoed door de basisverzekering. Dit ‘verkennend GGZ-gesprek’ wordt gehouden om sneller in kaart te brengen welke hulp je nodig hebt.
Het adviesgesprek is onderdeel van een proef die start vanaf 1 januari 2025 en duurt in totaal vier jaar. Let op: je krijgt het adviesgesprek alleen vergoed als je naar een zorgverlener gaat die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.
- Borstkankermedicijn vergoed
Het borstkankermedicijn Trodelvy krijg je in 2025 vergoed. Deze vergoeding geldt wel voor een specifieke groep patiënten met triple-negatieve borstkanker. Bovendien is dit borstkankermedicijn nu verkrijgbaar tegen een redelijke prijs, waardoor de zorg betaalbaar blijft. Ook op de lange termijn. Een behandeling met Trodelvy zorgt ervoor dat patiënten gemiddeld nog 5,4 maanden langer leven. Een mooie vooruitgang en zeer nodige toevoeging aan het basispakket!
- Herstelzorg post-COVID niet meer vergoed
Mensen met langdurige coronaklachten die gebruikmaken van paramedische herstelzorg kregen hier per 1 juli 2024 al geen vergoeding meer voor. Begon jouw behandeling vóór deze datum? Dan gold er voor jou een overgangsregeling tot 1 januari 2025. Dit betekent dat vanaf 2025 de vergoeding voor herstelzorg voor post-COVID patiënten niet meer wordt vergoed.
Het goede nieuws: maak je gebruik van individuele paramedische zorg, zoals logopedie of diëtetiek? Dan krijg je deze losse behandelingen wel vergoed. Ontvang je COVID-zorg vanuit het ziekenhuis of via je huisarts? Ook hiervoor krijg je nog een vergoeding uit het basispakket.
- Revalidatie voor ouderen vergoed
Misschien heb je ouderen in je omgeving die gebruik moeten maken van revalidatiezorg Denk aan een bejaarde ouder, ander familielid of een vriend(in). Vanaf 2025 krijgen ouderen vaker een vergoeding uit het basispakket voor geriatrische revalidatie. Zo hoef je niet eerst in het ziekenhuis gelegen te hebben. Daarnaast kan je in 2025 direct thuis beginnen met revalideren. Wil je weten of iemand in aanmerking komt? Een specialist ouderengeneeskunde kan dit beoordelen.