Zorgverzekering in het buitenland, hoe zit dat?

-

Ben je van plan om binnenkort een (lange) reis te maken? Of ga je gewoon even lekker op vakantie? Dan kijk je hier waarschijnlijk al naar uit. Je moet alleen niet vergeten om je goed voor te bereiden. Dit is niet alleen belangrijk als je een reis maakt, maar ook als je op vakantie gaat. Wanneer jij druk bezig bent je voor te breiden, vraag jij je misschien ook af hoe het met een zorgverzekering in het buitenland zit. Wat dat betreft, ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over een zorgverzekering in het buitenland.

Zorgverzekering blijft geldig tijdens een vakantie

Als je op vakantie gaat naar het buitenland wil je ook hier goed verzekerd zijn voor zorg. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, waardoor jou in een ander land iets kan overkomen en je zorg nodig hebt. Gelukkig hoef jij je hier geen zorgen over te maken, want tijdens een vakantie in het buitenland blijf je namelijk verzekerd voor zorg. Dit is niet alleen binnen Europa het geval, maar in de hele wereld. Nederlandse zorgverzekeringen hebben namelijk standaard werelddekking.

Denk overigens niet dat alle zorgkosten vergoed worden wanneer je zorg nodig hebt in het buitenland. Sommige kosten worden namelijk niet of slechts gedeeltelijk vergoed. Dit hangt af van de zorgverzekering die je hebt afgesloten. De meeste verzekeraars vergoeden overigens alleen de kosten van zorg die niet kan wachten tot je terug bent in Nederland. Moet je met spoed geopereerd worden tijdens jouw vakantie in het buitenland? Dan worden de kosten hiervan vaak vergoed, want dit kan niet wachten tot je terug bent in Nederland.

Ben ik verzekerd als ik een (wereld)reis maak?

Doordat een Nederlandse zorgverzekering werelddekking heeft, denk je misschien dat je hiermee ook tijdens een wereldreis goed verzekerd bent. Dit hangt echter van de reisduur af. Ga je korter dan een jaar op reis? Dan blijf je verzekerd onder de Nederlandse wetgeving en kun je de zorgverzekering aanhouden. Als je langer dan een jaar op reis bent, ben je mogelijk niet meer in Nederland verzekerd. Doordat de voorwaarden per verzekeraar kunnen verschillen, is het verstandig om uit te zoeken hoe het in jouw situatie zit. Dit kun je het beste doen door contact op te nemen met jouw verzekeraar. Zij kunnen je precies vertellen of je jouw huidige zorgverzekering aan kunt houden of dat je een zorgverzekering in het buitenland af moet sluiten.

Hoe zit het met mijn zorgtoeslag?

In Nederland kun je zorgtoeslag ontvangen. Maar wanneer heb je recht op zorgtoeslag? Dat hangt onder meer af van jouw inkomen en vermogen. Als je zorgtoeslag ontvangt en op reis gaat, wil je vast ook weten of je zorgtoeslag blijft ontvangen. Dit is het geval als je in Nederland verzekerd blijft. In dat geval blijf je maandelijks deze compensatie voor de zorgkosten ontvangen. Soms heb je zelfs recht op zorgtoeslag als je in het buitenland woont. Juich niet te vroeg, want dit is lang niet altijd het geval. Het hangt namelijk van jouw situatie af of je zorgtoeslag ontvangt in het buitenland.

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN