Eén zonnestraal en ik word Miep Kraak

-

Het is verschrikkelijk. Geniet je van een luie dag, valt de zon door de ramen en zie je opeens hoe smerig die zijn. En dan verander je zomaar in je moeder die hysterisch aan het boenen slaat.

Ik ben dol op een dagje niks. Nergens naartoe, geen werk dat ligt te wachten. Samen met mijn lief midden op de dag naar een film kijken met een zak chips. Naar een terrasje fietsen en de hele middag blijven hangen. Met een goed boek op de bank: ik vermaak me wel.

Maar vandaag is het prachtig weer. Steenkoud, maar zonnig en in-de-zon-en-uit-de-wind lijkt het bijna lente. Er bloeien al krokussen en sneeuwklokjes, kortom een prachtige dag. En ik begin goed. Ik slaap uit, ontbijt op mijn gemak, pak mijn boek … en  verander plots in mijn moeder. Mijn genen beginnen te kriebelen. Ik zie vieze vegen op het raam, vingers op de deur, de tegeltjes van de keuken zijn vet en lijken mijn crèmekleurige gordijnen nou echt bruin?

Ik wil helemaal geen voorjaarsschoonmaak houden. Dat is iets uit de vorige eeuw. Mijn moeder deed dat, en zeg nou zelf, ik ben toch zeker niet zo’n Miep Kraak als mijn moeder?Maar ik moet wel, ik kan gewoon niet anders. De ramen moeten open, het huis moet ruiken naar schoonmaakmiddel ruiken, ik wil naar buiten kunnen kijken.

Het wordt lente en er moet gepoetst  worden.

“Moet dat echt vandaag,” kreunt mijn lief, die rustig op de bank voetbal zit te kijken en niet op mijn poetsbui zit te wachten. Mannen snappen niet wat twee zonnestraaltjes met je ramen kunnen doen. En willen dat ook helemaal niet snappen.

’s Avonds om half negen hang ik het laatste schoongewassen gordijn op. Tevreden plof ik op de bank. Mijn moeder draait zich waarschijnlijk om in haar graf als ik dit voorjaarsschoonmaak durf te noemen (zij poetste ieder hoekje en ieder gaatje, ik heb de ramen op de bovenverdieping overgeslagen. Tegen de tijd dat ik daar aan toe was, was ik weer gewoon mijn eigen luie zelf). Maar toch: het huis ruikt fris en ik ben trots op mezelf.

Ik kan het er weer een jaar tegen.

Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

LEES OOK: Vertel eens eerlijk: hoe smerig/schoon is jouw auto?

gifgif
Irma van Schaijk
Irma van Schaijk
Irma is 53, heeft een latrelatie met Rob (al lijkt het soms meer op samenwonen) en woont in Bergen op Zoom. Haar vier kinderen zijn het huis uit, maar gelukkig zorgen twee katten en een ondeugend teckeltje voor genoeg leven in huis. Ze werkt als journaliste en heeft haar eigen tekstbureau.

RECENTE ARTIKELEN