Zomertijd, wintertijd – kan de hel van het klok verzetten niet gewoon stoppen?

-

In het vóórjaar gaat de klok een uur vóóruit.

In heel Europa zijn mensen vandaag druk met het verzetten van horloges, wekkers en klokken. Achterhaald ideetje van de Duitsers tijdens WOI, zodat er langer op het land kon worden gewerkt.

Wintertijd is ‘onze’ tijd

De standaardtijd is wintertijd. Daar wijken we in de zomer een uur vanaf door de klok vooruit te zetten. De maatregel is ingevoerd om energie te besparen. Door een uur eerder op te staan en een uur eerder naar bed te gaan, zouden de lampen in de avond minder lang aan hoeven. Nu bijna  iedereen spaar- en ledlampen heeft is, dat niet meer zo doorslaggevend als argument: de besparing is miniem.

Ongezond

Er zijn genoeg redenen om het circus van de klok verzetten af te schaffen. Veel mensen zullen de komende nachten slechter slapen en zich de komende dagen gehaaster voelen. Na de wisseling komen er bijvoorbeeld meer hartinfarcten voor. Geen wonder dat het RIVM voorstelt om te stoppen met de zomertijd en gewoon het hele jaar door de wintertijd aan te houden, die beter past bij de biologische klok en onze natuurlijke tijdzone.

Het kan best

In Marokko deden ze het van de ene dag op de andere, iedereen blij. In Europa is een meerderheid voor het afschaffen van de zomertijd. In 2019 ging het Europees Parlement akkoord, 2021 zou het laatste jaar zijn waarin de klok in de EU verzet zou worden. Maar: lidstaten moeten zelf bepalen wat de nieuwe standaardtijd wordt. En sindsdien gebeurt er dus niets, bij de Europese lidstaten heeft het geen prioriteit.

Brussel & de Bureaucratie

Dus, je kunt het wel vlot eens worden over het maximale vermogen dat een stofzuiger mag hebben (VERORDENING (EU) Nr. 666/2013 VAN DE COMMISSIE van 8 juli 2013 tot uitvoering van Richtlijn 2009/125/EG van het Europees Parlement en de Raad wat het vaststellen van eisen inzake ecologisch ontwerp voor stofzuigers betreft’). Maar het lukt je niet om duidelijkheid te bieden over één vaste tijd voor 447 miljoen inwoners. Tot zover het nut van Europese samenwerking.

Avondmensen

Degenen die het meest last hebben van het verzetten van de klok zijn avondmensen. Slechts twintig tot dertig procent van de Nederlanders zijn geboren vroege vogels, hetzelfde percentage komt aanzienlijk later op gang en gaat liever ’s avond en ’s nachts nog even door. De meeste mensen zitten er zo’n beetje tussenin. Routine en discipline helpt om je enigszins aan te passen aan het ritme van het andere type, maar die biologische klok is genetisch bepaald en is niet te tweaken.

Ochtendterreur

Toch wordt van avondmensen verwacht dat ze zich maar schikken naar het stramien van bijvoorbeeld om half negen op je werk zijn, ontbijtmeetings en afspraken om acht uur ’s morgens. Uitslapen wordt als lui gezien, geen influencer die niet bepleit dat je om vijf uur moet opstaan teneinde te gaan hardlopen, mediteren, yoga’en of in een ijsbad te gaan liggen om écht iets aan je dag te hebben.

Voor een avondmens is dat midden in de nacht. Die heeft om twee uur het licht uitgedaan en wil tot acht, negen uur slapen, rustig opstarten en zich rond half elf, elf uur bij de rest van de mensheid voegen. En werkt ter compensatie zonder enige moeite ’s avonds of ’s nachts nog een tijdje door terwijl het veelgeprezen ochtendmens reeds voor het achtuurjournaal volledig is ingekakt.

Dagen van de leg

Ik ben zo’n typisch avondmens. En ik vind de komende week de hel. Ik mis het verloren uur, ik loop voortdurend achter, ik moet wekkers zetten om gevoelsmatig in het holst van de nacht op te staan en ik loop dagen met een soort jetlag rond, voor mijn biologische klok zich morrend heeft aangepast.

Ik hoop dus dat het ooit een keertje ophoudt met dat tijd verzetten. Het liefst de wintertijd als permanente tijd, maar het mag ook de zomertijd worden voor de liefhebbers. Of Greenwich Mean Time (een uur eerder à la Engeland) als het maar één tijd is, die het hele jaar door geldt. Zodat we van het klokkencircus en tijd verzetten verlost zijn.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN