Zomerse temperaturen? Zeg maar dág tegen het decorum

-

Dit gaat natuurlijk niet over jou. En iedereen moet weten wat ie zelf draagt en zo. Vrijheid, blijheid is een soort geuzenmentaliteit voor veel Nederlanders. Maar toch: voor sommige lieden kan het geen kwaad om even in de spiegel te kijken, voor ze in verhitte toestand het pand verlaten. En wel hierom.

 • Harige tenen. Echt, geen mens wil ze zien. Even harsen of met de ladyshave erover. Hou een beetje rekening met anderen, mensen.
 • Moeten we het echt over kalknagels in slippers hebben of komt de hint zo al aan? Ballerina’s zijn óók zomers en geen hond die er eventuele eeltranden in ziet. Een pedicure is altijd een goed idee, trouwens.
 • Behabandjes. Of ze nu grauw zijn van duizend keer wassen of uit dertig designerbandjes bestaan, als ze onder een te strak hemdje uitpiepen, is de visuele slag al verloren. Het heet niet voor niets ondergoed.
 • Nu we het toch over mouwloos hebben: afgezien van incidentele vunzen wil niemand getuige zijn van sideboobs zien. Of wat dan ook zien puilen. Body positivity is iets om te koesteren, maar geen reden om een lijf niet een beetje leuk te verpakken, ongeacht de maat.
 • Over die strakke hemdjes gesproken: het zit niet per se koel en alle rolletjes zijn erin te zien. Een vergevingsgezinde tuniek is luchtiger en staat leuker. Compromis: een mooi, goedzittend T-shirt. Echt, een mouwtje kan wonderen doen.
 • Strapless, spaghettibandjes, slippers, naveltruitjes, al te korte broeken of rokken en kleding die zo doorschijnend is dat ondergoed te zien is, horen niet thuis in een werkomgeving. Bij twijfel: is dit een gepaste look om een baas, goede klant of de koning in te ontmoeten?
 • Oogverblindend witte benen. Misschien een drupje zelfbruiner inzetten?
 • Oogverblindend witte benen met spataders. Echt heel rot voor wie ze heeft, maar a) er is tegenwoordig veel aan te doen en b) er zijn superleuke rokken – verleg liever de aandacht.
 • Zullen we afspreken dat we in de supermarkt voor enige wellevende dekking zorgen om de medemens een beetje tegemoet te komen? Geen bikinitops of blote basten – zo smakelijk is de aanblik van transpiratie en lichaamshaar nu ook weer niet.
 • Tattoo’s zijn inmiddels niet meer zo hot, maar voor wie ze heeft, is er niets aan te doen. Vaak is het een dierbaar memento. En soms ook het souvenir van een overhaaste beslissing, al dan niet in combinatie met een paar wijntjes. Wie niet wil dat dat mensen in de rij voor de kassa vol interesse een arm, buik, been of rug gaan lezen, trekt even iets aan. Is een dierbaar memento een blauwe vlek geworden: sterkte.
 • Op donkere kleding zijn zweetvlekken minder snel te zien. You’re welcome.
 • Zonnebril af bij binnenkomst. Altijd. Ook die op sterkte.
 • Hygiëne voor alles: douchen, deo gebruiken, schone kleren aan. Bij erg warm weer je haar een keertje extra wassen.
 • Iemand moet het een keer hardop zeggen: de meeste vrouwen van middelbare leeftijd zien er niet op hun best uit in een korte broek. Het ding laat een mens  al snel korter en vierkanter lijken. Wie er toch verzot op is, kiest een model dat niet opkruipt aan de binnenkant van de dijen, ook al voor het eigen comfort. Mijd cargopants. Een lange, wijde palazzobroek zal leuker staan en koeler houden.
 • Wie city shorts (een nette korte broek op knielengte) draagt, kiest aan de bovenkant voor wat meer bedekkende kleding om het een en ander in balans te houden. Benen even ontharen, hoe onfeministisch ook, is een aanrader.
 • Een wijde midi bohojurk is luchtig, glamour en stijlvol ineen. Plus: méér stof is minder warm. In landen waar het vaak serieus heet is, loopt niemand in een korte broek en een top met spaghettibandjes buiten rond. They’re on to something.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Monica Oliveira
Monica Oliveira
Monica Oliviera interviewt vrouwen voor Saar Magazine. Ze is 51, getrouwd en woont in Twente. Haar drie kinderen zijn min of meer de deur uit - behalve rond etenstijd.

RECENTE ARTIKELEN