Zo was het: griep in de jaren ’70

-

Irma heeft griep en wil liefst onder de wol gestopt worden met een kruikje en een sinasprilletje. Maar dat kan niet, ze moet werken. Ach, was ze nog maar kind…

Er lijkt een griepepidemie te heersen en ik doe mee. Ik hoest en proest vanachter mijn laptop en steek al mijn collega’s aan, want tijd om ziek te zijn heb ik natuurlijk niet. Tussen het snotteren door haalt ze 15 heerlijke herinneringen op aan ziek zijn toen ze nog klein was.

 1. Als ik ziek was, mocht ik op een bedje op de bank. Met echte lakens en dekens, die mijn moeder lekker strak instopte.
 2. Ik kreeg een sinasprilletjes: kinderaspirines die smaakten als snoepjes.
 3. Mijn moeder kamde héél zachtjes mijn haar. Ik had heel lang haar dat ontzettend klitte en als ik ziek was, deed kammen op de een of andere manier extra pijn. Mijn moeder nam er de tijd voor en kamde het met zachte hand helemaal uit.
 4. Voor de extra vitamientjes perste ze vers sinaasappelsap uit, dat ik binnen 7 minuten op moest drinken, want anders vervlogen de vitamines.
 5. Ik kreeg een appeltje, in partjes gesneden, met kaneel en suiker.
 6. Koorts werd op de ouderwetse manier gemeten: met een thermometer tussen je billen. Niet mijn allerbeste herinnering, maar als bleek dat ik echt koorts had, mocht ik wel fijn thuisblijven van school.
 7. Ik kreeg een bijzettafeltje voor mij alleen. Met een boek erop, een glaasje drinken en fruit. Wat een luxe.
 8. Mijn boterhammetje werd in blokjes gesneden, dat at wat makkelijker
 9. Ik mocht de hele dag De Dolle Tweeling, de Vijf op Avontuur of de Tina lezen.
 10. Als ik het geluk had op woensdag- of zaterdagmiddag ziek te zijn, mocht ik nog televisie kijken ook. Toen (en nu eigenlijk nog steeds) mijn favoriet: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
 11. Op andere dagen zette mijn moeder een lp voor me op met sprookjes. Favoriet: Rikki en Slingertje (kan me er niet zoveel meer van herinneren, alleen dat Slingertje een aapje was en ik er niet genoeg van kon krijgen).
 12. Er hoefde niet plots een oppas gezocht worden: mijn moeder was gewoon thuis en had de hele dag tijd om voor mij te zorgen en boekjes voor te lezen of aan te dragen.
 13. Ik mocht in mijn bedje op de bank eten, terwijl mijn ouders, zoals altijd, keurig aan tafel aten. Met een bord voor de tv eten hadden ze toen nog niet uitgevonden.
 14. Als ik ’s avonds naar bed ging, kreeg ik een warm kruikje mee. Een lag er al in mijn bed, zodat het bed lekker warm was, de ander kon ik fijn tegen me aan houden.
 15. Heel soms kon ik het, als ik me al best wel beter voelde, nog een extra dagje rekken. Want mijn moeder vond het eigenlijk best gezellig als ik thuis was.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Irma van Schaijk
Irma van Schaijk
Irma is 53, heeft een latrelatie met Rob (al lijkt het soms meer op samenwonen) en woont in Bergen op Zoom. Haar vier kinderen zijn het huis uit, maar gelukkig zorgen twee katten en een ondeugend teckeltje voor genoeg leven in huis. Ze werkt als journaliste en heeft haar eigen tekstbureau.

RECENTE ARTIKELEN