Zo overleef je al die dineetjes (zonder klontjerond te worden)

-

Van het Sinterklaasgesnaai rollen we zonder moeite door naar kerstborrels, nieuwjaarsfeestjes, zuipfestijnen en oliebollen. Om half januari achter te blijven met een buik waar je u tegen zegt. Goddank worden we omgeven door ervaringsdeskundigen die altijd een goeie tip hebben. Ter lering en vermaak. Doe ermee wat je wilt.

1
WE GAAN DUS NIET OVERDAG VASTEN
Jezelf overdag op rantsoen zetten zodat je ’s avonds los kunt gaan, is het stomste wat je kunt doen. Tegen vijf uur heb je zo’n honger dat je als een dolle stier aanvalt op de borrelhap. Daarom: ontbijt en lunch met volkoren producten, groenten en een ge- kookt eitje en neem aan het einde van de middag nog een boterham. Zo krijg je geen hongerklap tegen de tijd dat de bitterballen en blokjes kaas op tafel verschijnen.

2
PRIMA BORRELHAP: RAUWKOST & DIPS
Als borrelhap eten we ongemerkt vaak een complete maaltijd: toastjes paling, kaasblokjes, chips, noten. En dan moet het gewone avondeten nog komen. Hoe calorierijk wil je het hebben. Borrel daarom eens met rauwkost met lekkere dipsausjes. Knaag tot het groen je neus uitkomt, heb je gelijk geen honger meer.

3
GA VOOR JE FAVORIETE GERECHT
Voor je naar een diner gaat, focus je even op wat je het lekkerst vindt. Ben je gek op kaas? Geniet ervan, maar laat dan het toetje aan je voorbijgaan. Gek op vlees? Lepel de ragout uit het pasteitje en laat het bladerdeeg liggen.

4
SCHEP ZELF OP
Als een ander je bordje vult krijg je negen van de tien keer een berg koolhydraten opgeschept – want dat staat zo gezellig. Als je zelf een schepje rijst, pasta of aardappelpuree op je bord schept, heb je vol- op de ruimte voor wat echt lekker is: vlees, vis, en groente.

5
DOE ALS EEN FRANÇAISE
De Fransen begrijpen, verrukkelijk eten en drinken zijn van levensbelang, niet de hoeveelheid. Kwaliteit voor kwantiteit. Krijg je een stuk taart voorgeschoteld, vraag of iemand de helft wil. Eet niet ge- dachteloos je bord leeg. Proef alles, maar neem kleine por- ties. En heel belangrijk: het hoeft niet op

6
WATER-WIJN, WATER-WIJN
Je schrikt je een ongeluk als je erachter komt hoeveel calorieën je ongemerkt naar binnen klokt. Zo’n 100 calorieën per glas wijn. Wissel wijn af met water. Schijfje citroen, framboos of munt erin en je hebt alsnog een feestelijk drankje.

7
HALLO, WEET JE HOEVEEL CALORIEËN DAARIN ZITTEN?
“Ik hebt vanochtend een flinke wandeling gemaakt, dus die banketstaaf kan geen kwaad.” Het schijnt dat we nogal overschatten hoeveel calorieën we verbranden tijdens het sporten. Die banketstaaf staat niet in verhouding met de daadwerkelijk verbrande energie van de ochtendwandeling.

8
TREK EEN STRAK JURKJE AAN
In strakke kleding ben je je veel bewuster van je lichaam en let je meer op wat je eet. Trek daarom voor een eetfestijn een nauwsluitend jurkje en corrigerend ondergoed aan zodat uitbuiken geen optie is.

9
COURGETTECAKE BLIJFT CAKE
Zoete aardappelfrieten, gezonde dadelnoten- taartjes, vegetarische lasagne, glutenvrij bana- nenbrood. Leuk en gezond, die foodhypes, maar vergis je niet in de calorieën die ze bevatten. Courgette- cake blijft cake en in een lepel kokosolie zitten evenveel calorieën als in een klontje boter.

10
VAN SLAPEN WORD JE SLANK
Vermoeide mensen hebben sneller honger en snaaien meer. Dat komt omdat slaaptekort de hormonen verstoort die je honger- en verzadigingsgevoel regelen. Daarnaast ben je na een gebroken nacht simpelweg minder goed in staat verleidingen te weerstaan.

11
FLIRT DAT KAASJE NOU MET MIJ?
Geniet van de kaasjes die op hun plankje naar je lonken. Jezelf eten ontzeggen verpest je humeur. En chagrijnige mensen eten meer dan ooit.

12
DECEMBER-CIJFERS
x 40% van de volwassenen denkt meer dan een kilo aan te komen tijdens de feestdagen.
x 7 op de 10 mensen let tijdens de feestdagen niet op calorieën.
x 66% van de Nederlanders eet te veel met Kerst.
x 45% van de vrouwen vindt een glas wijn of een cock- tail even belangrijk als een goeie maaltijd.
x 33% van de Nederlanders zet bewust iets vegetarisch op het kerstmenu.
x 75% van de Nederlanders maakt van kerstkliekjes de volgende dag iets lekkers

gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN