Zit ik weer uren op een vreemde wc, zonder dat het iets opschiet

-

 Vakantie is leuk. Vakantie willen we allemaal wel. Behalve Monica, die rilt al bij de gedachte aan verstopte darmen.

“Ik blijf het liefst gewoon thuis,” lieg ik tegen familie en vrienden. “Ik lig nou eenmaal het lekkerst in mijn eigen bed.” Terwijl ik een marmot ben – ik slaap echt overal. Wat ik echter niet overal doe, is poepen. Ik haat vreemde wc’s. Met een wc-rol over de camping lopen, hurken boven een gat in de grond, ik heb er trauma’s van. Keurige wc’s in hotels en restaurants wantrouw ik ook. Misschien heeft die deftige dame die er zojuist vanaf kwam vreselijk diarree. Blegh.

Door die stress (en ook een beetje door het andere eten) raak ik compleet verstopt. Buikpijn, misselijk, het gevoel dat ik ga ontploffen, ik word er gek van. En hoe meer ik eraan denk, hoe erger het wordt. Zit ik urenlang op een vreemde wc, zonder resultaat. Alleen al de gedachte verpest mijn vakantie compleet.

Ik bedenk smoesjes om thuis te blijven. Dat ik liever een nieuwe bank koop, dat de kinderen mij niet kunnen missen (alsof die er ook maar een seconde van wakker liggen). Maar mijn man wil toch echt relaxen onder palmbomen met een drankje en een goed boek. Ik moet toegeven dat het aanlokkelijk klinkt. Bovendien heeft hij het verdiend met zijn harde werken. Net als ik.

Kortom, ik moet er iets aan doen. De koe bij de horens vatten. Of de poep bij ’t puntje. Zoiets.  Ik google en wat blijkt: ik ben niet de enige. Het is zelfs een veel voorkomend probleem. Adviezen genoeg, nu maar hopen dat het een keer wel goed gaat.

Wat ik allemaal aan adviezen tegenkom op Google

 • Dat ik gezond moet eten
  Beetje lastig op vakantie, want dan eet ik wit stokbrood, vette croissantjes, pizza en pasta. Wat misschien niet helemaal onder gezonde voeding valt. Wat wel haalbaar is: fruit. Sappige perziken, aardbeien, frambozen. Lekker en gezond.
 • En veel water drinken
  Drinken doe ik wel op vakantie, maar meestal geen water. Nou ja, ik kan het natuurlijk proberen.
 • Shit, ook flink bewegen.
  Ha, dat is thuis al een probleempje, want ik ben niet zo van het sporten. Ik sjouw hooguit de stofzuiger de trap op. Op vakantie loop ik van mijn ligbedje naar de bar. En weer terug. Maar goed, ik kan natuurlijk best eens naar dat leuke barretje honderd meter verderop wandelen.
 • WC-bezoek uitstellen is dom en slecht
  Loop je net door dat pittoreske dorpje, voel je ineens dat je moet poepen. En wel meteen. Maar hoe dan. Moet je eerst een café zien te vinden en dan maar hopen dat de wc er te doen is. Dit wordt wel een eh … uitdaging.
 • Metamucil meenemen
  Dat is een 100% natuurlijk laxeermiddel op basis van psylliumvezels die de ontlasting meer water laten opnemen waardoor die zachter wordt. Kijk, daar kan ik wat mee. Gewoon een paar zakjes inslaan voor de vakantie en geen centje last van verstopping. Tropisch eiland, we komen eraan.

Metamucil* bevat louter natuurlijke vezels en helpt bij verstopping. Binnen 3 dagen merk je dat je ontlasting op gang komt en dat je stoelgang minder pijnlijk is. Metamucil bestaat uit zowel oplosbare als niet oplosbare vezels. Na het innemen van de vezels vermengen ze zich met de darminhoud en door het opnemende vermogen van water zorgen ze voor zachtere ontlasting. Kortom, het stimuleert de stoelgang. Meer lees je hier.  Metamucil is overigens gewoon verkrijgbaar bij de drogist. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Metamucil, maar de inhoud is 100% van ons. Hier lees je alles over ons advertentiebeleid.

*Metamucil (Isphaghula Husk (psylliumvezel)) is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter. Gebruik bij kinderen beneden de 6 jaar alleen op doktersvoorschrift. Niet gebruiken bij plotseling optredende buikpijn, vernauwing – obstructie – van de darm, bekneld zittende ontlasting, een rectale bloeding met onbekende oorzaak of moeite hebben met slikken.

Monica Oliveira
Monica Oliveira
Monica Oliviera interviewt vrouwen voor Saar Magazine. Ze is 51, getrouwd en woont in Twente. Haar drie kinderen zijn min of meer de deur uit - behalve rond etenstijd.

RECENTE ARTIKELEN