Zen in de bergen

-

Bosrijke gebieden, gezellige dorpen en indrukwekkende meren: in dit deel van Oostenrijk, gelegen tussen Duitsland en Tsjechië, kom je niet voor drukte en lawaai, maar juist voor je welverdiende rust. Je vindt hier geen grote steden, geen massatoerisme, maar wel schitterende bergen en meren en prachtige historische dorpjes en kastelen die een bezoekje waard zijn. En, waarin deze regio vooral grossiert: plekken waar je geheid zen wordt. Waar je tot rust kan komen van de waan van de dag en je je heerlijk in de watten kunt laten leggen. Een escape aan het hippe, vlotte leven vind je in Oberösterreich, waar je je lekker kunt terugtrekken in de natuur met weldadige dingen als waldbaden, yoga en ‘Moving Mountains’ (wat dat allemaal is, leggen we je later uit.)

We hebben drie plekken voor je op een rijtje gezet waar je ultiem tot rust kunt komen.

Bad Ischl

Bad Ischl is een van de bekendste kuuroorden van Oostenrijk. Keizerin Sisi had hier een zomerverblijf, dus dan weet je het wel. Je vindt hier niet alleen heerlijke thermaalbaden en frisse berglucht, maar ook een bijzonder mooie stad die samen met 23 gemeenten uit het Salzkammergut in 2024 de Culturele Hoofdstad van Europa is. De stad heeft een prachtige historische binnenstad, leuke pleinen en mooie winkels.

Wil je je in de watten laten leggen, bezoek dan vooral Eurothermen Resort Bad Ischl, je vindt hier echt alles. Alles. Wat je maar wensen kunt. Van giga zwembaden, binnen en buiten, tot de fijnste relaxplekken met prachtig uitzicht, sauna en thermen en diverse soorten massages en beautybehandelingen. Je kunt hier ook slapen, van modern ingerichte kamers tot romantische Sisi-stijl suites.

Zin in frisse berglucht? Neem dan de Katrin Seilbahn de berg op. In een kwartiertje genieten van het uitzicht sta je boven, alwaar je een lange wandeling kunt ondernemen om daarna in een van de berghutten te genieten van een volle borrelplank. Bezoek je de stad, maak dan een wandeling door het centrum, eet een gebakje bij Konditorei Zauner en waan je een prinses met een bezoek aan de zomerresidentie van Sisi!

© EurothermenResorts

Traunsee-Almtal

Wellness? Wat dacht je van Waldness! Wat dat is? De voordelen van het bos optimaal benutten. Dat je blij wordt van de natuur, weten we inmiddels wel. Dus wat is gelukzaliger dan een retraite in het bos, een soort spa tussen de bomen, waarvan je nieuwe energie opdoet en je stress loost? Van wandelen tot zwemmen of yoga, lekker liggen, een massage, specialiteiten uit het bos eten: de mogelijkheden van waldness zijn eindeloos en allemaal bedoeld om jou helemaal in de ‘zen’ stemming te krijgen. Dus nestel je lekker in je hangmat, ga pootjebaden in het frisse bergwater, doe een child’s pose of twee en laat je van alles vertellen over de prachtige natuur.

Daarnaast vind je in dit gebied het meer Traunsee. Dromerig mooi, en voor de liefhebbers kun je er een bootje huren en het meer op. Mocht je nog een dorpje willen bekijken aan de rand van het meer, dan is Gmunden je place to be. Hier loop je langs alle highlights volgens de speciaal aangegeven route in het dorp.

© Tvb Traunsee Almtal WALDNESS

 

Pyhrn-Priel

Nog zoiets leuks: Moving Mountains, wat betekent: bergen verzetten. Je zou bijna denken dat het iets met Mozes te maken heeft, maar niets is minder waar, want er komt zelfs geen enkele man aan te pas! Bij Moving Mountains draait het juist helemaal om girlpower, of ‘Frauenpower’, zoals lokale Oostenrijkers het noemen. Wat het inhoudt? Vrouwen onder elkaar, omringd door imposante bergtoppen en ongerepte natuur. Onder begeleiding van professionele gidsen en ervaren trainers kun je hier kiezen voor sportieve, actieve avonturen of juist, heel mindful, voor een meer spirituele ervaring.

Met het initiatief Moving Mountains wordt ook de aandacht gevestigd op de vele vrouwen voor wie de bergen een thuis, een plek van energie en tegelijkertijd een werkplek betekenen. Het is dankzij hun inzet dat de oude tradities in de regio levend blijven en voortdurend nieuw leven ingeblazen worden.

© TVB Pyhrn-Priel / Stefan Mayerhofer

Op deze website vind je meer informatie over wat er allemaal wordt georganiseerd. Van yoga bij zonsopgang tot lange wandelingen en herten spotten in het Nationaal Park Kalkalpen, of een jodel cursus: er is van alles te doen.

Wil je meer weten over een bezoek aan deze leuke Oostenrijkse regio? Bekijk de leukste tips, accommodaties en routes op de website van Oberösterreich.

Hoofdbeeld: ©Tvb Traunsee Almtal

Franke van Hoeven
Franke van Hoeven
Franke coördineert voor Saar en schrijft af en toe een stukje. Ze is nog heel jong en wild, al is dat voornamelijk in haar hoofd. Nou en?

RECENTE ARTIKELEN