Zelf verbouwen? Zo bereid je je voor!

-

Het verbouwen van je huis is een enorme klus, maar het geeft ook ontzettend veel voldoening. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo kan het bijvoorbeeld geen kwaad je zelf aan te leren te werken met een heftruck. Zo bereid jij je perfect voor op een verbouwing.

Een ontwerp en stappenplan

Een verbouwing begint met een ontwerp. Je kunt dit zelf maken of het laten maken door een aannemer of architect. Een goed ontwerp is cruciaal, omdat je niet halsoverkop aan een verbouwing kunt beginnen, dat gaat geheid mis. Op basis van het ontwerp kun je door terug te redeneren de stappen die ondernomen moeten worden op een rijtje zetten. In een eerste ontwerptekening moet je verschillende dingen zetten. Als het gaat om hoe je een ruimte wilt inrichten, zijn gedetailleerde tekeningen handig. Maar als je een bouwvergunning nodig hebt, moet je juist duidelijk de bouwplannen laten zien. De maten van hoe het nu is en hoe je het wilt hebben moeten er in ieder geval opstaan, ongeveer dan. Je kunt ook extra dingen toevoegen zoals hoe je de kamer wilt inrichten, welke kleuren je wilt gebruiken en wat voor vloer je mooi vindt, maar dat ligt aan wat jij nodig hebt. Het is slim om meerdere schetsen te maken, zelfs van ideeën die je misschien niet meteen ziet zitten, omdat dit nieuwe en betere ideeën kan opleveren.

Wat kan je zelf?

Bepaal welke stappen van de verbouwing jij zelf kunt, eventueel met hulp van vrienden of familie, en welke dingen toch echt door een professional gedaan moeten worden. Je kunt door bijvoorbeeld een heftruck, een betonmolen of andere dingen die je nodig kunt hebben met een beetje handigheid al veel zelf doen, maar het inhuren van een professional geeft vaak wel de meeste zekerheid dat de verbouwing uit zal pakken zoals jij het in je hoofd hebt. Ga op zoek naar professionals met wie je fijn persoonlijk contact hebt, omdat een verbouwing een voor jou persoonlijk belangrijke zaak is. Neem de professionals ook mee in de begroting.

De begroting

De kosten van een verbouwing kunnen uiteenlopen van een paar duizend tot enkele tienduizenden euro’s, afhankelijk van hoeveel ruimtes jij onder handen gaat nemen. Pak je stappenplan erbij. Welke materialen heb je allemaal nodig? Wat gaan de professionals allemaal kosten? Zorg dat je voor een verbouwing altijd genoeg buffer hebt. Misschien heb je namelijk minder tijd om te werken en geld te verdienen en een verbouwing kost altijd meer geld dan je aanvankelijk had voorspeld. Gemiddeld kost het verbouwen van een huis zo’n 50 tot 200 euro per vierkante meter. Aannemers vragen meestal tussen de 20 en 70 euro per uur. Dus voor de meeste verbouwingen betaal je tussen de 5.000 en 100.000 euro in totaal.

Wanneer ga je het doen?

Je wilt geen horror-scenario’s uit Help mijn man is klusser, waarbij je jaren in een bouwval gaat wonen. Daarom is het een goed idee om een strakke planning te maken met de momenten waarop aan jouw verbouwing gewerkt kan worden. Neem jij bijvoorbeeld een extra dag in de week vrij? Of pak je een standaard dag in het weekend waarop er geklust moet worden? Of ben jij echt een avondmens en klus jij liever in de uurtjes na je werk? Houd je strak aan de planning, zodat je snel weer kan profiteren van je eigen huisje.

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN