Word ik me even geconfronteerd met mijn leeftijd!

-

Nienke Gorter deed een stemtest bij een muziektheatergroep. Ze werd om haar leeftijd gevraagd en voelde zich ineens zó oud. ‘Tweeënvijftig… de vorige keer dat ik met een musical meedeed was ik vijfentwintig.’

“En hoe oud ben je?” vroeg de muzikaal leider. Ik antwoordde “tweeënvijftig” en terwijl ik dat uitsprak vond ik het ineens zo oud klinken. Bijna alsof ik maar wat had verzonnen. Waar lag dat nou aan? Kwam dat omdat iemand het rechtstreeks vroeg of kwam het door de context? Ik had namelijk net een stemtest gedaan om aangenomen te worden bij een muziektheatergroep. De laatste keer dat ik dat zo’n stemtest deed was minstens twintig jaar geleden.

‘In mijn jonge jaren deed ik dit ook’

Even daarvoor moest ik een paar moeilijke partijen zingen met allerlei ingewikkelde halve tonen. Ook moest ik acteren. Dat laatste voelde absoluut niet comfortabel, maar ja… dat was nu juist iets wat ik nog wilde leren. En ik had deze zomer ineens het gevoel; nu of nooit, vandaar dat ik een poging deed bij deze club te komen. In mijn jonge jaren heb ik musicals gespeeld in Rotterdam en in Utrecht, maar je kunt wel zeggen dat er best een hiaat zit tussen toen en nu.

‘Ik moet wat aan mijn conditie doen’

“En zie je het dansen zitten?”, de man muzikaal leider keek me vragend aan. Zou hij het hebben opgemerkt dat ik me niet vol in het dansen had gestort tijdens de open avond vorige week? Rollen over de vloer, ik zag het even niet zitten. Mijn spieren voelden stram en ik merkte ook wel dat ik nog iets aan mijn conditie zou moeten doen wilde ik het jonge grut bij kunnen houden. Toch knikte ik enthousiast.

Met je neus op de feiten

Grappig, ik voelde me tijdens de open avond niet veel ouder dan de rest. Maar door de vraag werd ik ineens zo met mijn neus op de feiten gedrukt. Vooral nadat de muzikaal leider na het vragen naar mijn leeftijd vertelde dat ze eigenlijk juist wilden verjongen binnen de muziektheatergroep. Bam. Het voelde toch als een klap in mijn gezicht. Gelukkig zei hij daarna dat als ik het leuk vond om de altpartij te zingen ik van harte welkom was. Ik zei dat ik dat wel wilde en even later kon ik de groep vertellen dat ik door de stemtest was gekomen. Ze reageerden enthousiast en het voelde als een warm bad.

‘Gaat het spiertechnisch lukken?’

Prachtige muzikale stukken instuderen met leuke mensen. Ik heb er zin in. En werken met een goede maar strenge dirigent die mensen echt omhoog kan trekken qua niveau lijkt me ook te gek. Maar ik ben wel benieuwd of het instuderen van de teksten en de muzieklijnen me een beetje goed afgaat. En dan dat dansen. Gaat dat spiertechnisch lukken?  Want ja, ik ben natuurlijk niet de jongste meer heb ik zojuist ontdekt.

‘Tweeënvijftig…pfff’

Toen ik even later naar huis fietste was ik nog steeds van slag. Alsof ik er pas achter was gekomen dat ik de vijftig gepasseerd ben. Tweeënvijftig… de vorige keer dat ik met een musical meedeed was ik vijfentwintig. Gek idee dat je zo op een onverwacht moment zo geconfronteerd kan worden met je leeftijd. Ik neem me voor om de zangpartijen thuis flink te oefenen, iets aan mijn conditie te doen zodat het dansen me makkelijker af gaat en me vast te bijten in de teksten. Tweeënvijftig…pfff!

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

 

Nienke Gorter
Nienke Gorter
Nienke Gorter (52) schrijft, koppelt en zingt. Ze is getrouwd met Marcoen die mensen wakker schudt. Zoon Teun gaat in Zweden studeren en dochter Pien is van de regenboogvlaggen en wil juf worden. Nienke woont vol tevredenheid in Amersfoort.

RECENTE ARTIKELEN