Wil je op vakantie niet gehackt worden, lees dan even dit

-

Op vakantie neem je natuurlijk je telefoon meer. Lifeline met de ouder wordende ouders en het eigenwijze kroost dat per se naar een ver weg festival wilde. Maar ook camera,  bron van informatie hoe het met de nieuwe lover van je zus gaat en entertainment – niet iedereen zit tenslotte op een digitale detox te wachten.

Nu is het wel zaak niet zomaar hop-on-hop-off van elk wifinetwerk gebruik te maken dat je pad kruist. Lees en huiver: recent is een Australische man gearresteerd nadat hij in een vliegtuig een nep wifinetwerk had opgezet om gegevens van medepassagiers te stelen. Dit bewijst dat mensen helaas zelfs tijdens hun vakantie moeten oppassen voor oplichters.

Openbare wifi = link

“Het gebruik van openbare wifi-netwerken is verleidelijk, vooral op vakantie”, zegt Cindy Wubben, Chief Information Security Officer, Visma. De toegang tot gratis wifi is overal beschikbaar, van cafés, luchthavens tot winkelcentra. Maar deze netwerken kunnen gevaarlijk zijn omdat cybercriminelen op de loer liggen om persoonlijke gegevens te stelen. Veel openbare wifi-netwerken zijn onbeveiligd en gebruiken geen versleuteling, waardoor cybercriminelen gegevens die je verstuurt en ontvangt  gemakkelijk kunnen onderscheppen.”

Man-in-the-Middle

“Hackers kunnen zich tussen mensen en de wifi-router positioneren in zogenaamde Man-in-the-Middle-aanvallen, waarbij ze al het verkeer kunnen afluisteren en gevoelige informatie zoals wachtwoorden en creditcardnummers kunnen stelen. Daarnaast kunnen ze nep-wifi-netwerken opzetten die lijken op die gratis wifi-netwerken. Zodra je hiermee verbinding maakt, hebben ze toegang tot al je  internetverkeer.”

“Wifi-netwerken in hotels zijn meestal beschermd met wachtwoorden. Toch kun je hier niet zonder risico’s gebruik van maken, omdat deze netwerken geen individuele encryptie voor elke gebruiker toepassen. Dit betekent dat andere gasten op hetzelfde netwerk mogelijk jouw verkeer kunnen onderscheppen.”

Hotspot of VPN

“Je kunt beter 4G of een mobiele hotspot gebruiken. Een persoonlijke hotspot fungeert als een privé wifi-schild en biedt een veilige verbinding voor online activiteiten. Als je die mogelijkheid niet hebt, dan kun je het beste een VPN gebruiken. Die versleutelt al je verkeer, waardoor het veel moeilijker wordt voor cybercriminelen om gegevens te onderscheppen.”

Even aan en uit

“Je kunt goed voorbereid op vakantie gaan door updates van je smartphone uit te voeren voordat je vertrekt. Updates bevatten belangrijke beveiligingspatches die telefoons beschermen tegen de nieuwste dreigingen. Ook is het verstandig om je  telefoon dagelijks even uit- en aanzetten om tijdelijke bestanden en schadelijke processen te wissen.”

Nog even dit

“Om je te beschermen tegen hackers die kunnen meekijken via openbare wifi, kan je openbare wifi het beste vermijden”,  zegt Carl Boshouwer van Netgear. “Om toch online te blijven is het aanschaffen van een lokale simkaart een betere optie. Mobiele data is namelijk veel veiliger dan een openbaar wifi-netwerk”.

Carl Boshouwer vervolgt: “Wil je meerdere apparaten verbinden, zoals je eigen telefoon en die van je kinderen of partner, een tablet of een laptop, dan kan een mobiele router een goede oplossing zijn. Met de Nighthawk M6 kunnen bijvoorbeeld tot 32 apparaten met stabiel en snel internet worden verbonden, waar je ook bent. En omdat een mobiele router ook werkt op mobiele data en jij zelf controle hebt over wie er mee verbindt, is zo’n netwerk een stuk veiliger.”

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Monica Oliveira
Monica Oliveira
Monica Oliviera interviewt vrouwen voor Saar Magazine. Ze is 51, getrouwd en woont in Twente. Haar drie kinderen zijn min of meer de deur uit - behalve rond etenstijd.

RECENTE ARTIKELEN