Wijn slempen met fantastisch uitzicht: hier wil je heen!

-

Bremm ©Getty Images/Jörg Greuel

De zomervakantie ligt (helaas) alweer achter ons, maar in de herfst eropuit gaan met je man, een vriendin of de familie is minstens zo leuk. En dat hoeft niet eens heel ver weg te zijn, want buurland Duitsland heeft oneindig veel mooie plekken, genoeg wandelmogelijkheden en niet te vergeten wijn! Heel veel wijn. Wij hebben de beste tips voor je verzameld en geloof ons: hier wil je naartoe.

Duitsland kent maar liefst 13 belangrijke wijnbouwgebieden, waar je naar hartenlust kunt wandelen van het ene gezellige wijndorpje naar het andere. Zo heb je de Duitse Wijnroute, een langeafstandspad van zo’n 100 km, die eindigt in Bockenheim. De route bestaat uit vijf etappes en start in Schweigen-Rechtenbach. Tijdens je tocht stuit je op wijnkraampjes langs de weg, proeflokalen en mooie wijnhuizen met hun vinotheek. De druiven voor riesling, pinot blanc, silvaner of zelfs chardonnay komen uit de Pfalz. Dus dat belooft wat! Vergeet ook niet een wijnfestival in het najaar bij te wonen, want dat is een groot feest tussen de locals. Naast de wijn is de natuur ook noemenswaardig. Natuurpark Pfälzerwald is bijvoorbeeld het grootste aaneengesloten bosgebied in Duitsland, met vele kastelen en imposante zandstenen rotsen. De dorpjes Bobenheim, Birkweiler en Neustadt, met uitzicht op het kasteel Hambach, zijn in de herfst absoluut een bezoek waard.

Neustadt: wijnranken en Weinbacher slot ©Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH/Dominik Ketz

Er is nog veel meer te kiezen als het om wijnwandelroutes gaat, wij hebben ons verdiept in alle routes en de leukste, lekkerste en mooiste op een rij gezet.

De Rhein-Terrassen-Weg. Op zo’n 4 uur rijden van Utrecht vind je de regio Rheinhessen, waar je prachtige herfstwandelingen kunt maken tussen Worms en Mainz. Dit is het grootste en oudste wijnbouwgebied van Duitsland. De route is in totaal 75 km en je komt langs een aantal historische highlights, zoals de overblijfselen van het keizerlijk paleis van Karel de Grote in Ingelheim. Tip: pak de trein om tussen de dorpjes te reizen!

Bensheim: wijnranken aan de Hessische Bergstraße ©Adobe Stock/Sina Ettmer

De Badische Weinstrasse in het populaire Zwarte Woud is ook in de herfst een dikke aanrader. Je kunt hier natuurlijk wandelen, maar in de streek van de Kaiserstuhl kun je ook de stroomtrein pakken. De bourgognewijnen smaken hier heerlijk door het warme klimaat en de cuvee-wijn is een echte Badense specialiteit. Dus lekker inslaan die flessen voor thuis. Qua sightseeing zit je hier overigens ook helemaal goed met de steden Freiburg en Baden-Baden.

Vogtsburg in de Kaiserstuhl: uitzicht op Oberbergen vanaf de Kaiserstuhl ©deutscheweine.de/Deutsches Weininstitut

De Moezel. Als je ergens lekker op terrasjes wijn kunt drinken, is het wel langs de Moezel. De steilste wijngaarden van Europa vind je hier met druivenrassen als riesling, maar ook de müller-thurgau of pinot noir op oeroude leisteenrotsen. Wandel een stuk weg en plof daarna neer voor een goed glas witte of rode wijn met uitzicht op kastelen, wijnboerderijen en watervallen. Ook leuk om te doen is de Calmont Klettersteig. Hier loop je van het wijndorpje Bremm naar de Prinzenkopf met zijn stalen uitkijktoren. Toch iets anders? De wijnroute op de Petrisberg is een aanrader, want het uitzicht op het oude stadje Trier is fenomenaal.

Bremm: lus in de Moezel in de wijnregio Mosel ©Deutsches Weininstitut GmbH (DWI)

De regio Franken. Dit gezellige gebied ligt in het noorden van de deelstaat Beieren. Hier wordt vooral wijn uit de Bocksbeutel (een bolvormige fles) geschonken. Maar ook de müller-thurgau, silvaner, riesling en de typisch Frankische bacchus worden hier allemaal verbouwd, dus de keuze is reuze. Elk jaar staan er in deze regio zo’n 200 wijnfestivals op het programma. Dus voor feestnummers is dit de plek om te vertoeven in de herfst. Na al dat feesten maak je nog een wandeling in het Frankische wijnland op de Mainwanderweg en bezoek je wat romantische wijnbouwdorpjes tussen de dalen van de Spessart, Rhön, het Steigerwald en de Tauber. Na een week wijnen, lopen en eten ga je tevreden en met een achterbak vol goede wijnen weer terug naar huis! Zum Wohl!

Volkach: wijnheuvels in de lus van de Main ©Because You Are Hungry/Benedikt Steinle

Zelf je wijnroute uitstippelen? Neem eens een kijkje op germany.travel waar je alle wijnroutes kunt vinden.

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN