Wies weet hoe je ’n beetje leuk ouder wordt (er is nu ook een BOEK!)

-

Hoe blijf je gezond en fit als je ouder wordt? Journalist Wies Verbeek beantwoordt die vraag al jaren op haar online platform Blow en heeft nu ook een boek uitgebracht met 101 verrassende en bewezen tips voor lichaam en geest. “Kijk naar de blue zones, die gebieden in de wereld waar mensen heel oud worden en tot het einde toe gezond blijven. Die mensen zijn echt niet bezig met sporten en diëten.”

Het is gek hoe ik soms jong zijn kan verheerlijken, terwijl het toch niet zo ideaal voelde toen ik zelf dertiger was. Ja er was volop seks, drugs en rock ’n roll. Ik was regelmatig in de uitgaansclub Roxy te vinden, met alleen een minirok (sommigen noemden het een riem) en beha, had een goed lichaam waar ik voldoende mee kon pronken ook qua seks heb ik er alles uitgehaald wat erin zat, maar verder… Ik was vaak onzeker, ik wist niet of ik het goede carrièrepad bewandelde, was een flinke tijd depressief, ik liep mindfulnesscursussen af en volgde allerlei therapieën. Ik had geen relatie en wist niet of die man nog op tijd zou komen om kinderen te kunnen krijgen. Zo vrij en blij was die tijd helemaal niet. Hoewel ik er toch met goed gevoel op terugkijk, zit ik nu zoveel beter in mijn vel. Dat komt niet omdat ik het nu allemaal zo goed geregeld heb, of omdat de therapieën mij wijzer hebben gemaakt, nee, ik heb er niets voor hoeven doen. Dat is het leuke van ouder worden.

Ouder worden zou alleen niet gepaard moeten gaan met ziekten en kwalen. Daar ben ik – net nu ik lekker op dreef begin te komen en me fit gezond en sterk voel – nog helemaal niet aan toe. Niemand natuurlijk, maar ik zie het al wel om me heen: de een heeft een te hoge bloeddruk, de ander heeft al een hartinfarct gehad en een derde is al aan een heup geopereerd. Het zou toch doodzonde zijn als ik over tien, twintig jaar niet meer dezelfde leuke dingen kan doen als die ik nu doe. Dat is ook de reden waarom ik als journalist maar ook privé geïnteresseerd ben in alles wat je kunt om een beetje leuk ouder te worden. Ik heb niet de illusie dat het leven maakbaar is – ik kan morgen een enge ziekte krijgen of dood neervallen – maar we hebben zelf zoveel in de melk te brokkelen. Voor vijftig procent hebben we onze gezondheid zelf in de hand, de rest wordt bepaald door genen en pech. 

Het gaat mij vooral om kleine dingen. We hoeven echt geen ‘super agers’ te zijn. Healthy aging, forever young, het zijn zulke populaire termen geworden dat het lijkt alsof je als vijftiger of zestiger pas goed bezig bent als je een driedubbele salto kunt maken, als je in een Zwitserleven-reclame de wereld rondreist, elke week aan het powerliften bent en leeft op louter groente en fruit. Maar om gezond en leuk ouder te worden zijn strenge diëten en afzien helemaal niet nodig. En we hoeven ook geen 35 te lijken als we 55 zijn. 

Toen ik rond de veertig was en de eerste rimpels erin schoten deed ik nog wel allerlei verwoede pogingen om er jonger uit te zien. Rimpelbehandeling hier, filler daar. Nu is het dweilen met de kraan open en kan ik er een emmer botox ingooien maar een Veronica of Alejandra word ik niet meer. Ik kick nu op het feit dat ik me gezond en superfit voel. Uit eigen ervaring weet ik hoe je dat met simpele dingen kunt bereiken. Kijk naar de blue zones, die gebieden in de wereld waar mensen heel oud worden en tot het einde toe gezond blijven. Die mensen zijn echt niet bezig met sporten en diëten, welnee. Ze bewegen veel omdat ze van alles te doen hebben, eten gewoon wat het seizoen te bieden heeft, hebben veel sociale contacten. Dat moeten wij toch ook kunnen? Neem niet de lift maar de trap. Stel kleine haalbare doelen, blijf leren, omring je met vrienden, blijf actief. En.. kijk vooral naar series als Grace & Frankie.

’n Beetje Leuk Ouder Worden
Als healthy aging-journalist en oprichtster van BLOW.nl interviewde Wies Verbeek meer dan 80 wetenschappers en gezondheidsexperts met vragen als: waarom slapen we minder goed als we ouder worden? Hoe houd je je brein zo lang mogelijk gezond? Wat werkt écht om je lijf een beetje strak te houden? Kan hormoonsuppletie bijdragen aan een beter seksleven? De allerbeste tips die ze de afgelopen jaren opdeed, bracht ze bij elkaar in een boek, veelal voorzien van haar eigen ervaringen. Alles vanuit het idee: kleine moeite, groot resultaat. n Beetje Leuk Ouder Worden, 101 verrassende en bewezen tips voor lichaam en geest, € 20,99 Ambo|Anthos Uitgevers

Wies Verbeek
Wies Verbeek
Ik woon samen in Amsterdam met de allerleukste Rotterdammer: Paul. Kinderen hebben we niet, wel kat Teddy waar ik verliefd op ben. Ik ben in de vijftig maar ik denk telkens dat ik 31 ben. Van de achterkant zou ik ook zomaar voor een dertiger kunnen doorgaan. Van voren lukt dat niet. Zo zonde die rimpels, want verder is een vijftiger zijn eigenlijk best leuk. Ik ga uit met vriendinnen, geef etentjes bij mij thuis, hang graag rond in de Zara en ik sport veel. Maar van alle dingen die ik doe, vind ik borrelen verreweg de leukste bezigheid die er bestaat.

RECENTE ARTIKELEN