Wies heeft al tien jaar een irritante piep in haar oor: “Ik dacht dat het over zou gaan”

-

Tien jaar geleden moest Wies ergens heel hard om huilen en opeens schoot-ie erin: de piep. Sommige mensen worden hoorndol van tinnitus – het chique woord voor oorsuizen die nooit verdwijnen.

Ik herinner nog precies het moment dat de piep in mijn oor schoot. Het was zo’n tien jaar geleden en ik was bij Paul met wie ik toen nog niet samenwoonde. Waarom weet ik niet meer, maar ik moest ergens heel hard om huilen. Het zullen de hormonen wel zijn geweest. Ik zat onophoudelijk te snikken en door de druk van het huilen plopte er opeens een piep in mijn oor. Ik besteedde er geen aandacht aan, zoiets gebeurt wel vaker. Het zou vanzelf wel weer weg gaan. Na een week of drie vond ik het toch gek worden en weer een paar weken later ben ik naar de huisarts gegaan die me doorverwees naar de oorarts.

LEES OOK We hangen nooit meer uren aan de telefoon

Ik maakte me geen moment zorgen omdat ik zeker wist dat die piep zou verdwijnen. Er zat gewoon ergens een prop of zo. De oorarts deed allerlei testen en onderzoeken, maar vond niets. In ieder geval niet iets waar hij me vanaf kon helpen. Het kon nog overgaan maar het kon ook de rest van mijn leven zo blijven. Voor het eerst hoorde ik het woord tinnitus vallen – oorsuizen die onverklaarbaar zijn en nooit meer weggaan. Ik heb het geluk dat het nog best meevalt. Zodra er geluid om mij heen is, heb ik er totaal geen last van. Maar is het stil en ben ik alleen, dan hoor ik de piep. Hij is er altijd en overal. Het idee dat die piep nooit meer verdwijnt maakt me soms bang, maar er zijn dagen dat ik er niet aan denk. Gewoon, omdat er lawaai om mee heen is of omdat ik eraan gewend ben.

Geen idee hoe ik eraan ben gekomen. Misschien is het de housemuziek geweest die uit de boxen knalde van de Roxy, de club waar ik veel naartoe ging rond mijn dertigste. Maar waarom zaten er dan zoveel jaren tussen? Natuurlijk heb ik me suf gegoogled maar tinnitus blijft een groot raadsel. Sommige mensen hebben het zo erg dat ze liever doof zijn dan dat ze met die piep moeten leven. Het lullige is dat je maar vijftig procent kans hebt dat de tinnitus verdwijnt als de gehoorzenuw wordt doorgesneden. Laatst sprak ik een vriendin die er zo’n last van had dat ze hoorndol werd. Wekenlang heeft ze een therapie gevolgd om ermee te leren omgaan. Als je leest hoe vreselijk tergend oorsuizen kan zijn, mag ik God op mijn knietjes danken dat ik het niet zo erg heb. Mensen worden er knettergek of depressief van. Kon ik maar iets voor ze doen. Ik wou dat ik zo slim was dat ik een middel kon bedenken tegen oorsuizen. Dan zou ik het meteen in de vorm van een bonbon op de markt brengen. Even genieten en weg is je piep.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

gifgif
Wies Verbeek
Wies Verbeek
Ik woon samen in Amsterdam met de allerleukste Rotterdammer: Paul. Kinderen hebben we niet, wel kat Teddy waar ik verliefd op ben. Ik ben in de vijftig maar ik denk telkens dat ik 31 ben. Van de achterkant zou ik ook zomaar voor een dertiger kunnen doorgaan. Van voren lukt dat niet. Zo zonde die rimpels, want verder is een vijftiger zijn eigenlijk best leuk. Ik ga uit met vriendinnen, geef etentjes bij mij thuis, hang graag rond in de Zara en ik sport veel. Maar van alle dingen die ik doe, vind ik borrelen verreweg de leukste bezigheid die er bestaat.

RECENTE ARTIKELEN