Hoezo moet je aan je seksleven werken? We hebben het al hartstikke druk

-

We doen het de hele tijd, hangen na afloop hijgend in de kroonluchter en hebben nachtkastjes vol spannende speeltjes. Ha, Juliette Berkhout gelooft er helemaal niks van. 

Ik ben eens even gaan rondvragen bij mijn vrienden en wat blijkt: op het seksleven van 50-plussers rust nog altijd een taboe. Dat taboe behelst niet het hebben van een actief, bruisend seksleven als je de vijftig gepasseerd bent. Het taboe is eerder dat sommige mensen na hun vijftigste niet voortdurend fantastische sex meer hebben, maar gewoon, niet zo vaak, of helemaal niet. En nog véél taboe-er: dat ze daar niet zo mee zitten, eigenlijk. Dat ze zelfs gelukkig zijn.

Stel je voor!

Want als je afgaat op wat je zoal via diverse media of gewoon in de kroeg of op verjaardagspartijtjes hoort, ga je toch echt denken dat iedereen eeuwig verliefd verstrengeld tussen de lakens ligt en het vaak en graag doet. Niemand zegt: “Wij doen het amper nog en dat vinden we prima.” Want dan is je relatie mislukt. Neem het Sexdagboek van Heleen van Royen, een ‘boek over 365 dagen sex’, dat pretendeert een verslag te zijn van gewone dagelijkse Hollandse sex. 365 dagen sex! In een jaar, hè. Door Heleen van Royen, met een toyboy van 22 jaar jonger, een vibrator van tweehonderd euro in haar ene en een notitieblok in de andere hand. Gewone dagelijkse Hollandse sex: yeah right.

Maar dat is het beeld: iedereen doet het maar de hele tijd. Hangt na afloop hijgend in de kroonluchter, heeft nachtkastjes vol spannende speeltjes, blijft ook na vijftig jaar huwelijk minstens drie keer per week spannende standjes uitproberen…

Zou het nou?

Ik heb eens voorzichtig om me heen gevraagd, en dat viel niet mee, want niemand is graag eerlijk over z’n seksleven, ook de meest close vrienden en vriendinnen niet. Pas als ik ze zeg dat ik denk dat er best wel veel gejokt wordt en dat de meeste mensen het veel minder doen, pas als ik ze eerlijk vertel dat na vijftien jaar relatie die frequentie bij mij niet echt spectaculair hoog is en mijn seksleven niet altijd even eventful, en dat we desondanks een prima relatie hebben omdat neuken nou ook weer niet zó belangrijk is – pas dán willen sommigen wel wat zeggen. Wel onder een andere nam graag. Want stel je voor dat iemand erachter komt dat je weinig of zelfs géén sex hebt. The horror!

Ten eerste wil ik één misverstand uit de weg ruimen: natuurlijk is het niet zo dat mensen boven de vijftig niet meer gepassioneerd zijn in bed. Leeftijd is géén libidokiller. Mijn vriendin Patricia (54, vier jaar een relatie) met een nachtkastje vol speeltjes, lust er wel pap van. Saskia (59, single) die na een sloom huwelijk met een accountant-achtige man de bloemetjes buiten zet en vertelt dat oudere vrouwen veel beter weten wat ze willen en ook niet bang zijn om erom te vragen. En een bevriende verpleegkundige vertelde me dat er geregeld nieuwe liefdes ontstaan onder de vaste bewoners die in elkaars kamers sneaken.

Maar vaak gaan deze verhalen over prillere tweede-, derde- of tiendekansliefdes die op latere leeftijd zijn gestart, niet over mensen die al dertig jaar samen zijn. Verliefd zijn doet wonderen voor je libido, of je nou twintig of 93 bent. Maar je legt de lat wel erg hoog als je verwacht dat de fysieke passie er jaar na jaar in blijft. Vroeger kende iedereen het verhaal van de pot met bonen: als je het eerste jaar van je relatie elke keer dat je het met elkaar deed een boon in een pot stopte, en dan na een jaar elke keer dat je het deed een boon eruit haalde, dan kwam die pot NOOIT leeg. Ik zou zelf die eerste vulperiode op drie jaar willen stellen (een in mijn leven inmiddels bewezen verliefdheidsperiode) maar verder gaat dit verhaal voor veel mensen wel op, denk ik.

En wat is eigenlijk ‘voldoende sex; in een relatie? Een paar keer per week, per maand, per jaar? Nooit? Bij de meeste mensen is sex niet de barometer van hun relatie. Die gaat over vriendschap, zorgen voor elkaar, over gezamenlijk herinneringen en ervaringen, gedeelde angsten, verwachtingen en meningen. Over intimiteit: samen in bed liggen, elkaar vasthouden, masseren, een blik uitwisselen en vooral: samen kunnen lachen.

Dit fragment is afkomstig uit het artikel ‘Iedereen liegt over sex’ dat eerder verscheen in de papieren Saar nummer 4. 

Lees ook: Allebei blij: ik een fijn leven, hij lekker veel sex

gifgif
Juliette Berkhout
Juliette Berkhout
Juliette Berkhout (55) is laatbloeier van beroep. Ze kreeg haar eerste vriendje pas ná de middelbare school, begon pas na haar studie voorzichtig te schrijven en werd pas echt gelukkig toen ze twee weken voor haar veertigste verjaardag haar tweede man ontmoette. Heeft nu dus haast om de rest van het leven zo veel mogelijk te omarmen. Motto: het leven is te kort voor vieze diëten, de sportschool en saaie jurkjes.

RECENTE ARTIKELEN