Beste Gerda en Karin, de wereld is groter dan alleen jullie huisje hè?

-

Al maandenlang vraagt Miriam zich af waarom sommige mensen alleen nog maar denken dat alles om hen en hun ingeperkte vrijheden gaat. Kritisch zijn? Prima. Maar te veel mensen slaan daarin door. De wereld is groter dan alleen jouw huisje hè, Gerda en Karin?

Ik weet het niet meer. Niet wie ik nou wel of niet moet geloven, maar meer hoe ik om moet gaan met mensen die zich het afgelopen jaar extreem snel hebben ontwikkeld als deskundige. Op zich vind ik het helemaal prima, goed zelfs, dat iedereen op onderzoek gaat naar wat er momenteel aan de hand is. Maar houd dat dan alsjeblieft voor jezelf in plaats van anderen die niet dezelfde bevindingen delen uit te maken voor volgzaam schaap of niet ‘woke’ genoeg. Deel het binnenshuis of met je vrienden of in een groepswhatsapp, maar kap aub met jouw bevindingen te uiten op al je social media-kanalen en in een ruk door anderen te schofferen omdat ze jouw mening niet delen. Maak ik me geen zorgen dan? Tuurlijk wel.

Ja. De lockdown is kut. Ja die avondklok is kut. Mondkapjes, thuiswerken, slechts-een-bezoeker- per-dag en die anderhalve meter? Elke maatregel, wat ik er ook van mag vinden, is gewoon klote. Zullen ze over pakweg vijf jaar onnodig blijken te zijn geweest? Geen idee. Dat weet ik niet want ik ben geen deskundige. Zelfs experts weten het vaker niet dan wel. Maar al die Gerda’s en Karins die nu ineens zich opwerpen als vrijheidsstrijder? Ga dozen inpakken of zo. Jullie vechten niet voor onze vrijheid en ook niet voor de vrijheid van ‘onze’ kinderen. Niet voor de mijne tenminste. Dus hou eens op met ‘mijn kinderen’ en ‘mijn vrijheid’ jezelf toe te eigenen. Jullie hebben geen idee wat vrijheid betekent.

Vrijheid betekent leven zonder angst. Niet je leven laten regeren door angst omdat een of andere Lange Frans of Doutzen dat loopt te roepen. Als jij van mening bent dat jouw vrijheid wordt aangetast omdat je wordt verplicht om een mondkapje te dragen of omdat je ’s avonds na 21.00 uur niet meer naar buiten mag, dan weet jij niet wat vrijheid betekent. Lees verder Gerda. Lees verder Karin, voordat je meteen met je vingertjes op je toetsenbordje gaat lopen rammen om mij iets gezelligs als de dood toe te wensen. Al die maatregelen, die soms te zot voor woorden lijken te zijn, zijn bedoeld om iets in te dammen. Niet om jou monddood te maken. Ze zijn bedoeld, en nogmaals, veel van die maatregelen daar denk ik ook het mijne van, zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat iedereen daar zo snel mogelijk profijt van gaat hebben. Niet om jouw mond te snoeren. Niet om jou te laten verplichten tot het nemen van een vaccin. Het interesseert mij geen zak waarom je je niet laat vaccineren. Ik spreek voor mezelf. Niet zoals jullie dat doen, ‘namens vele anderen’. Of erger: namens ‘onze kinderen’.

Er leven niet zo heel ver van onze huizen kinderen in kampen. Ook wel: ‘vluchtelingen’ genoemd. Weleens onder schot gehouden in oorlogsgebied omdat je na de avondklok buiten op een stoepje zat? Nee he? Letterlijk aan den lijve ondervonden wat gevangenschap betekent? Dat je echt wekenlang geen kant op kon? Niet? Wat lul je dan? Wat klaag je dan? Er leven generaties lang mensen onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Onder dictaturen. In gevangenkampen omdat ze per ongeluk geboren werden op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Zij snakken niet naar een terrasje. Of een mondkapvrije samenleving. Zij snakken naar een overheid die voor hen opkomt en hen beschermt. En als diezelfde overheid van hen verlangt om na negen uur ’s avonds niet meer naar buiten te gaan of om aub minstens te overwegen zich te laten vaccineren? Zodat uiteindelijk iedereen weer terug kan gaan naar het normale leven? Ik denk niet dat ze dat zullen weigeren.

De wereld is groter dan jouw huisje en jouw omgeving. Waar jouw vrijheid begint hoeft die van een ander niet te eindigen. En al helemaal niet als jij voor mij denkt te kunnen bepalen of op te leggen wat vrijheid betekent voor mij. Of voor Mijn Kinderen. Kritisch zijn? Prima. Je mening uiten? Prima. Maar jouw ongefundeerde mening gebaseerd op vreemde aannames uiten uit naam van al onze kinderen? Zwijg. Het enige wat je daarmee bereikt is namelijk niets.

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

Miriam Mars
Miriam Mars
Miriam (54) woont samen met JP en Kater Koos ergens in Brabant. Naast haar werkzaamheden als ZZP'er, werkt ze ook parttime voor een golfschool. Sinds 2021 is ze, naast moeder van twee volwassen kinderen, oma van Jan. Als de in Dubai woonachtige Jantje met zijn ouders in Nederland is laat ze alles uit haar handen vallen voor hem en is ze onbereikbaar voor iedereen. Meer weten? Op Instagram miriammars1968 laat ze alles zien. Nou ja. Bijna alles.

RECENTE ARTIKELEN