Weet jij wat je moet doen als er iets ergs gebeurt?

-

Ineens gaat op alle mobieltjes in je omgeving een hard alarmgeluid af: een NL-Alert. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Maar hoe werkt het eigenlijk precies? En wat moet je dan doen?

Wat is NL Alert?
Bij een ramp in jouw omgeving, wil je weten wat er aan de hand is en wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert, het alarmmiddel van de overheid. NL-Alert is een bericht op je mobiele telefoon, waarin je wordt gewaarschuwd dat er een (dreigende) noodsituatie is, wat je op dat moment het beste kunt doen en waar je meer informatie kunt vinden.

Wanneer krijg je een NL-Alert?
NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer. Of denk bijvoorbeeld aan afgelopen zomer, toen de situatie voor de Nederlandse kust gevaarlijk was voor zwemmers. Via NL-Alert werden mensen aan de kust gewaarschuwd niet dieper dan kniehoogte de zee in te gaan en alle adviezen van de reddingsbrigade en hulpdiensten op te volgen. Superhandig!

Hoe werkt het?
Je ontvangt NL-Alert op je mobiel, daarvoor hoef je niets te doen. Wanneer je een NL-Alert ontvangt, laat je mobiel een hard en doordringend alarmgeluid horen. Dit is dus niet hetzelfde als een gewoon bericht! NL-Alert wordt uitgezonden via zendmasten van alle Nederlandse telecomproviders. Dit betekent dat je een NL-Alert altijd ontvangt, ook als het netwerk overbelast is. De veiligheidsregio van het gebied waar de noodsituatie plaatsvindt, bepaalt in welk gebied het NL-Alert wordt uitgezonden. NL-Alert wordt zowel landelijk als plaatselijk uitgezonden.

Een NL-Alert ontvangen, wat nu?
Krijg je een NL-Alert? Lees dan meteen het bericht, kom in actie en help anderen in je omgeving.

Geen telefoon bij de hand?
NL-Alert is tegenwoordig ook te zien op steeds meer digitale reclameborden en digitale reisinformatieschermen van trein, bus, tram en metro.

Eerstvolgende controlebericht
Maandag 7 december 2020 rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Zo ervaar jij hoe het is om een NL-Alert te ontvangen.

 

 

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’. Meer weten? Kijk op www.nl-alert.nl

gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN