We tellen stappen en calorieën, maar letten niet op onze bloeddruk (en dat moet WEL!!!)

-

Het monitoren van onze gezondheid is booming business. We meten hoeveel we eten, hoe goed we slapen, we checken of we wel genoeg stappen zetten…maar onze bloeddruk? Nee, die meten we niet.  Onderzoek van Etos onder ruim 3000 Nederlandse vrouwen laat zien dat meer dan de helft van de vrouwen tussen 40 en 59 jaar nooit hun bloeddruk meet.  “Het meten van je bloeddruk moet voor vrouwen vanaf 40 een jaarlijkse routine zijn” zegt hoogleraar hart- en vaatziekten bij vrouwen Hester den Ruijter (UMC Utrecht). 

Eigenlijk is het gek dat we onze bloeddruk niet in onze focus op gezondheid betrekken. 94% van vrouwelijk Nederland weet dat een hoge bloeddruk het risico op hartfalen, een beroerte of hartinfarct verhoogt. Hart- en vaatziekten zijn onder vrouwen in Nederland zelfs doodsoorzaak nummer één! Het is dan ook opmerkelijk dat uit het onderzoek blijkt dat 2 op de 3 vrouwen waarbij hart- en vaatziekten in de familie voorkomen hun bloeddruk nooit thuis meet. En dat terwijl 80% van de ondervraagden wekelijks tenminste één gezondheidsindicator meet. Denk hierbij aan stappen tellen, het aantal minuten dat intensieve beweging, hartslag, calorieverbranding of slaapkwaliteit.

Uit het onderzoek blijkt dat we er ook gewoonweg te weinig van weten. Stellingen als “Bloeddruk betekent dat je hart sneller klopt” en “Een gezonde bloeddruk is bij vrouwen anders dan bij mannen” werden door respectievelijk 56% en 69% niet correct beantwoord. 72% van de ondervraagden denkt dat een hoge bloeddruk klachten geeft, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Hierdoor kunnen je bloedvaten en je hart ongemerkt beschadigen door langdurige hoge druk. Hester den Ruijter (hoogleraar hart- en vaatziekten bij vrouwen in het UMC Utrecht: “Een hoge bloeddruk heb je meestal niet in de gaten. Ook als je gezond eet en veel sport kun je een te hoge bloeddruk hebben. Begin daarom vanaf je veertigste met het jaarlijks (thuis)meten van je bloeddruk. Hoge bloeddruk is namelijk vrij eenvoudig met aanpassingen in de levensstijl of medicatie aan te pakken, maar de lange termijn gevolgen aan hart of vaten zijn vaak onomkeerbaar.” Lees hier meer 

Hartklachten zijn bij vrouwen vaker moeilijk te herkennen, aldus internist Jeanine Roeters van Lennep (Erasmus MC). “Pijn op de borst is een heel duidelijk signaal dat ook bij veel mensen bekend is. Ook bij pijn die uitstraalt naar de armen denken de meesten wel aan een hartprobleem. Er zijn ook veel vagere klachten die een teken van hartproblemen kunnen zijn. Denk aan pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid, misselijkheid en overgeven. Deze klachten komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Ook vrouwen die tijdens hun zwangerschap een hoge bloeddruk hebben gehad, moeten waakzaam zijn. Zij hebben een 4 keer zo hoog risico op hoge bloeddruk later in hun leven.”

Etos zet zich in om meer bewustwording te creëren voor het belang van bloeddruk meten. Zowel de winkelvloer als website wordt ingezet om kennis over bloeddruk toegankelijker te maken. Op  www.etos.nl/hartvoorhart vind je meer informatie, interviews en tips voor het thuis meten van je bloeddruk. Via een speciale bloeddruk calculator van de Hartstichting kun je vervolgens ook makkelijk jouw persoonlijke waarden checken.

 

gifgif
Femke Sterken
Femke Sterken
Femke Sterken is een van de oprichters van SAAR. Nog geen vijftig, maar on her way. Ze houdt van roze koeken, cheese onionchips en zoveel mogelijk ‘leggen’ (als in liggen op de bank, in bed, en op een zonnebedje met een cocktail in de hand).

RECENTE ARTIKELEN