We leggen het nog 11 keer uit: zó vier je carnaval

Irma is een geboren en getogen Brabantse. Met een Arnhemse man weet ze maar al te goed, dat carnaval uitleggen eigenlijk een onbegonnen zaak is. Maar voor al die noorderlingen die volgende week afdalen naar het zuiden probeert ze het nog één keer:

 1. Nee, het gaat niet om het zuipen. Er mag best een biertje gedronken worden, en we zullen niet beweren dat wij nooit eens naar huis zijn gekropen, maar daar gáát het niet om. Het gaat om saamhorigheid, om tradities, om het gevoel. Heb je dat gevoel niet, dan doe je maar net alsof.
 2. Maar wát je drinkt, moet wel bier zijn. Op een sjiek randstaddrankje kun je niet hossen. Zie jij jezelf al polonaise lopen met een groentecocktail in je hand?
 3. Je pak moet grappig zijn, niet sexy. Dus laat je korte rokje en je blote doorkijkshirtje maar in de kast hangen en ga verkleed als een zak friet (patat, zoals jullie zeggen) of ijsbeer. Het is tenslotte februari. Koud dus. Friet en ijsbeerbont houden je warm.
 4. In veel steden staat er geen paard in de gang, maar wordt er eigen Brabantse of Limburgse muziek gedraaid. Ook al versta je geen woord van al die zachte g’s, gewoon meedeinen en lachen. Kom je een heel eind mee.
 5. Vreemdgaan is ook in het zuiden uit den boze. Dus handen af van die sexy bardame of die stoere piraat. Morgen zijn die weer nuchter en een stuk minder gezellig. Daar wil je je huwelijk niet voor laten stranden.
 6. Ga mee in de tradities. In de ene stad wordt de kerktoren aangekleed, in de andere wordt Knillis onthuld en overal is de prins even de belangrijkste man van stad of dorp (ook al is hij in het gewone leven simpelweg timmerman of autoverkoper). We zijn oeteldonkers, kruikenzeikers of krabben en daar zijn we trots op. Roepen dat dat onzin is, is echt even geen opie.
 7. De optochtwagens zijn gebouwd door vrijwilligers, die hier maanden mee bezig zijn geweest. Bloed, zweet en tranen zitten erin. Dus geef ze de waardering die ze verdienen!
 8. We weten dat je ons raar vindt. Maar het is heel verstandig dat voor je te houden. Worden wij een stuk gezelliger van.
 9. Ga nou niet roepen dat jullie in boven-de-rivieren-land ook zo leuk carnaval vieren. Dat kan dus gewoon niet. Jullie hebben de elfstedentocht (als het tenminste nog ooit zover komt), het EK vrouwenvoetbal en nog veel meer leuke dingen. Laat carnaval nou maar in het zuiden.
 10. Zaken doen op carnavalsmaandag met je relatie uit het zuiden is géén goed plan. Dan staan wij net langs de kant de optocht te bewonderen en zijn de meeste winkels en bedrijven gewoon potdicht.
 11. Maar: als je gewoon meegaat in de zuiderse leut, dan zul je zien dat je het een wereldfeest is! Jong, oud, iedereen doet mee. Je hoeft het niet per se te begrijpen om er van te kunnen genieten!

Lees ook: Brabanders en de rest van Nederland – 15 verschillen

Irma van Schaijk
Irma van Schaijk
Irma is 53, heeft een latrelatie met Rob (al lijkt het soms meer op samenwonen) en woont in Bergen op Zoom. Haar vier kinderen zijn het huis uit, maar gelukkig zorgen twee katten en een ondeugend teckeltje voor genoeg leven in huis. Ze werkt als journaliste en heeft haar eigen tekstbureau.