Het is vandaag Wereldgehoordag en daar moeten we het even over hebben.
Want net zoals de lettertjes op de menukaart op een gegeven moment vragen om een leesbril (of heel lange armen), zo gaat ook je gehoor onherroepelijk achteruit.
‘Sorry, wat zei je nou?’
Dat gehoorverlies gaat in de meeste gevallen heel geleidelijk en begint rond je dertigste. Daar merk je in eerste instantie niets van, je hersens passen zich vlot aan. Mensen in je omgeving valt het vaak eerder op dan de persoon in kwestie zelf.
Met 55 jaar wordt het wel merkbaar. Als de bakker een brood snijdt en het meisje achter de toonbank ‘anders nog iets?’ vraagt, kun je dat bijna niet verstaan. Bij het uit eten gaan in een druk restaurant kun je het gesprek aan tafel moeilijker volgen. Je zegt net wat vaker: ‘Sorry, wat zei je nou?’ Het lijkt wel alsof mensen heel zachtjes praten en het wordt lastiger te bepalen waar geluid vandaan komt.
Buiten kun je de geluiden van de natuur niet meer zo goed horen, zoals ruisende blaadjes, regen of zingende vogels, maar ook verkeersgeluiden dringen minder goed door. Het sissen van de koekenpan vermindert, je gaat steeds meer appen en minder bellen. En in de auto of thuis staat de radio of tv harder dan je passagiers of huisgenoten dat willen.
Fade-out
Van de 1,5 miljoen Nederlanders met matig tot ernstig gehoorverlies (daar vallen ook jonge mensen onder) heeft een op de drie last van het verschijnsel fade-out: het gevoel dat ze er niet meer bij horen, simpelweg omdat ze anderen moeilijk kunnen verstaan. Dit blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Motivaction, in opdracht van Specsavers.
Een half miljoen Nederlanders hebben zo veel last van gehoorverlies dat zij niet langer in staat zijn om gesprekken met familie en vrienden fatsoenlijk te volgen. Daardoor dreigen zij in een sociaal isolement te raken, waarschuwen onderzoekers op het gebied van eenzaamheid en gehoorverlies.
Doorgaans wachten slechthorenden zeven tot tien jaar met het zoeken van professionele hulp. Aandacht voor slechthorendheid is volgens VeiligheidNL cruciaal, omdat ‘verwaarlozing ervan een grote impact op de kwaliteit van leven kan hebben’. Het expertisecentrum wijst er ook op dat er een verband is tussen ouderdomsslechthorendheid en de ontwikkelingen van dementie.
Laat je gehoor testen
Merk je dat je minder hoort, wacht dan niet te lang en laat je gehoor testen. Zie het als net zoiets als je eerste leesbril, het is een ‘rite of passage’ die hoort bij de middelbare leeftijd. En er zijn tegenwoordig zeer vernuftige apparaatjes die je gehoor kunnen verbeteren.
Dat is belangrijk, want gehoorverlies is frustrerend en vermoeiend. Wie slecht hoort, raakt al snel geïsoleerd. Je hebt het gevoel er niet meer bij te horen, je ziet eerder van afspraken af. Terwijl juist deelnemen aan het sociale leven je hersenen actief houdt wat weer belangrijk is voor je mentale welzijn. Het kan moeilijk zijn om toe te geven dat je minder goed hoort, maar als de hele wereld mompelt, ligt het echt aan jou.
Nooit meer iets missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!