Wat niemand je vertelt over de overgang en je tanden

-

Die leuke lach van je kan honderd worden, als je tenminste je gebit goed blijft verzorgen, zeker tijdens en na de overgang. Hoe zit dat?

De symptomen waar je last van kunt hebben in de overgang zijn bekend. Algehele malaise, opvliegers, slecht slapen, krankzinnige bloedingen, moeite met je concentratie, doodmoe zijn – het kan een heftige fase in je leven zijn. Gelukkig is de menopauze steeds bespreekbaarder en worden er ook steeds meer remedies gevonden om het een beetje leefbaar te houden.

Hormonale toestanden

Eén ding blijft vaak onbesproken en dat is je gebit. Van de 50+ vrouwen weet 84% niet dat mondproblemen gerelateerd kunnen zijn aan de hormonale toestanden in je lijf. Hoewel 70% van de 50+ vrouwen een of meerdere problemen met haar gebit heeft ervaren sinds ze in de overgang is, heeft slechts 2% dit met haar tandarts besproken en slechts 1% heeft het met de mondhygiënist aangekaart, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Wat zijn de symptomen?

De overgang kan zorgen voor een drogere mond (39%), terugtrekkend tandvlees (30%), gevoelige tanden (28%), gaatjes (20%), bloedend tandvlees (16%), veranderende smaak (13%), minder speekselaanmaak (13%) en/of een branderige tong. Met name de drogere mond en minder speeksel aanmaken (slechte adem…) kunnen alle andere klachten verergeren.

Zó pak je het aan

  • Voor je mondgezondheid is het een goed idee om twee keer per jaar een gecombineerde afspraak te maken bij de mondhygiënist en tandarts voor een grote schoonmaak en controle.
  • Hoe moe je ook bent, goed poetsen, flossen en stoken helpt om narigheid te voorkomen.
  • Bij een droge mond kun je spoelen met een zoutoplossing (2 el keukenzout op 1 liter water), waarna je naspoelt met water. Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt om vaak een slokje te kunnen nemen. Een suikervrij waterijsje helpt ook het vochtgehalte in je mond op te krikken.
  • Friszure producten zorgt voor de aanmaak van speeksel. Denk aan producten als ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel, tomaat, citroen of sinaasappel.
  • Ook kauwen helpt de speekselaanmaak. Denk hierbij aan suikervrije kauwgom, komkommer en wortel.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN