Wat ik dacht toen ik Merediths gerimpelde gezicht in Grey’s Anatomy zag

-

Monica komt de weinig enerverende avonden van deze coronatijd door met oudere en nieuwere afleveringen van haar lievelingsserie Grey’s Anatomy. Eén ding begint haar steeds meer op te vallen: hoofdrolspeler Ellen Pompeo (aka Meredith Grey) krijgt steeds meer rimpels. 

Ik ben weer helemaal van voren af aan begonnen met het kijken van Grey’s Anatomy, al dacht ik halverwege seizoen 1: “Dit heb je nu al drie keer gezien, misschien is het handig om in seizoen 6 te beginnen.” Mind you, Grey’s heeft inmiddels 17 seizoenen. Het begon allemaal in 2005, toen Ellen Pompeo de rol van co-assistent chirurgie Meredith Grey kreeg. Hoewel ze al 35 was, zag ze er piepjong uit en was haar rol als student hartstikke geloofwaardig. Wat zo heerlijk is aan deze serie is dat het ware leven erin zit, de schrijvers halen alles uit de kast. Van genderongelijkheid tot Black Lives matter tot inkomensongelijkheid tot corona. En ondertussen zie je de hoofdrolspelers opdrogen en echt ouder worden. Meredith is van een fragiel kuikentje met mommy-issues en hechtingsproblematiek veranderd in een zelfverzekerde prijswinnende chirurg, en dat is extra leuk als je zelf dezelfde fases synchroon meemaakt (al heb ik het helaas nooit geschopt tot chirurg en ben ik blijven haken op het vak tekstschrijver).

De serie heeft al heel wat taboes doorbroken, zowel in Grey Sloan Memorial Hospital als in de tv-wereld. Ellen Pompeo durfde na vele jaren in de rol van Meredith Grey eindelijk keihard te onderhandelen en werd zo de bestbetaalde tv-actrice. Bovendien doet ze niet aan botox, fillers of andere ingrepen. Elke aflevering die ik kijk van de laatste seizoenen zie ik de rimpels in haar gezicht verdiepen. Ze is een dunne vrouw en inmiddels 51, dus het is helemaal niet gek dat ze een beetje begint te tekenen, maar het verbaast me. We zijn inmiddels zo gewend aan die strakgetrokken Hollywood-gezichtjes (Renee Zellwegger, Jennifer Aniston, J-Lo) dat een vrouw die besluit om de natuur haar gang te laten gaan de uitzondering wordt. Ik vind het nogal wat dat Pompeo zich zo af durft te zetten tegen de heersende cultuur. Ze wordt omringd door jonge, knappe, strakke acteurs en zegt zelf ook dat ze het steeds lastiger vindt om naar zichzelf te kijken op tv. En toch doet ze het, omdat ze naleeft wat onze ouders ons vroeger leerden en wat in deze tijd zo ontzettend naar de achtergrond geschoven wordt: het gaat om je binnenkantje. Dat wil de beroemde actrice haar kinderen leren, door ze voor te leven dat ouder worden bij het leven hoort. Dat het niks is om je voor te schamen. Dat het de strepen zijn die je hebt verdiend.

Ik hoop dat meer actrices haar voorbeeld volgen.

Beeld: screenshot youtube

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

gifgif
Monica Oliveira
Monica Oliveira
Monica Oliviera interviewt vrouwen voor Saar Magazine. Ze is 51, getrouwd en woont in Twente. Haar drie kinderen zijn min of meer de deur uit - behalve rond etenstijd.

RECENTE ARTIKELEN