“Wat hebben we nou met Pinksteren? Keti Koti is een veel belangrijkere feestdag”

-

Keti Koti is de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. Waar dit vroeger stilletjes voorbij kroop, lijkt er nu een kanteling gaande in de samenleving. Monica snapt dat wel. Ze vindt dat een feestdag zoals Pinksteren beter afgeschaft kan worden ten bate van Keti Koti.  

Steeds meer bedrijven geven hun werknemers op 1 juli vrij, mensen posten erover op social media en zelfs een belangrijke adviseur van de regering heeft het advies uitgebracht om van Keti Koti een nationale feestdag te maken. Wat mij betreft is dat een heel goed plan.

De kans is groot dat jouw kennis over nationale feestdagen niet verder rijkt dan de ’traditionele’ feestdagen van ons land. Pasen, Kerstmis, Pinksteren en Hemelvaartsdag, om maar wat noemen. Toch vieren tienduizenden Nederlanders ieder jaar Keti Koti. Dat snap ik, want het is een belangrijke feestdag.

Keti Koti betekent in de Surinaamse taal Sranantongo ‘Ketenen gebroken’. En dit is dan ook wat er gevierd en herdacht wordt: het slavernijverleden en de afschaffing daarvan. Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname en het Caribisch gebied. Inderdaad, dat is pas 159 jaar. En hoewel dat als een hele lange tijd klinkt, is dat van generatie op generatie helemaal niet zo lang. Het betekent dat veel mensen opa’s en oma’s hadden die een van de 45.000 slaven waren.

De discussie over of het wel of niet een nationale feestdag moet zijn, is al tijden aan de gang. “Nee, dat is onnodig”, roepen tegenstanders. Onzin, wat bij betreft. Ik zie de toegevoegde waarde van Pinksteren en Hemelvaart helemaal niet. Er zijn zoveel Nederlanders die niet eens weten wat het betekent, onze traditionele feestdagen, waarom zouden we dat in stand in houden? Omdat we het altijd zo deden?

De laatste jaren zijn we veel meer bezig met ons slavernijverleden en de erkenning van wat Nederland de Surinaamse mensen en mensen uit het Caribisch gebied heeft aangedaan. En het feit dat we dat erkennen, is wat mij betreft wel een feestje waard. Bovendien is het ook de enige manier om het nationaal onder de aandacht te brengen, denk ik.

Eerst werd deze discussie stilletjes gevoerd, maar de afgelopen jaren zijn er tal van bekende Nederlanders en influencers die via Instagram laten weten dat ze vrij nemen op 1 juli. Waarom zouden we wachten tot de overheid stappen onderneemt? We kunnen ook gewoon het heft in eigen hand nemen. En dat is waarom inmiddels zo’n 100 Nederlandse bedrijven hun personeel vrij hebben gegeven op deze feestdag.

Een van de redenen die de regering geeft, is dat het te veel geld zou kosten om nog een nationale vrije dag te hebben. Ik weet het goed gemaakt: schaf Pinksteren (2 dagen) af en maak van Keti Koti (1 dag) een nationale feestdag. Bespaart je nog een dag ook.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

gifgif
Monica Oliveira
Monica Oliveira
Monica Oliviera interviewt vrouwen voor Saar Magazine. Ze is 51, getrouwd en woont in Twente. Haar drie kinderen zijn min of meer de deur uit - behalve rond etenstijd.

RECENTE ARTIKELEN