Wat?! Een fitnessleeftijd van een 79-jarige?

-

Nienke kocht een Fitbit. Een horloge die meet hoeveel stappen ze zet, haar hartslag weergeeft en die zeurt dat ze moet opstaan als ze te lang zit. En die meet ook hoe fit je bent. Confronterend!

Ik begrijp er niets van. Een paar keer per week wandel ik een kilometer of drie, ik duik geregeld in het water om een uur lang baantjes te zwemmen en als ik ergens naar toe moet binnen Amersfoort doe ik dat op de fiets. Toch schijn ik een abominabele conditie te hebben. Nou weet ik dat ik niet de sportiefste 50plusser ben, maar toen ik las dat mijn fitnessleeftijd 79 jaar is, vond ik dat wel vreselijk confronterend.

Fitbit: ‘Uw leeftijd is 79’

Bij de Fitbit zit een app en toen ik daar een beetje mee ging rommelen kwam ik ineens de VO2 Max tegen. Geen idee wat het precies betekende, maar ik werd er niet blij van. Er stond namelijk het volgende: Uw VO2 max is 26. Uw VO2 Max bevindt zich onder aan de 20% voor uw leeftijd en geslacht. Uw fitnessleeftijd is 79. Ik word er bijna verdrietig van. Doe ik zo mijn best om nog een beetje te bewegen, blijkt het nog niet voldoende.

Van hardlopen naar wandelen

Een paar jaar geleden liep ik nog hard.  Samen met een vriendin renden we twee keer per week en kletsten we ondertussen bij. Vijf kilometers achter elkaar lukte toen best. We hebben zelfs een keer meegedaan aan een hardloopwedstrijd in de stad. Maar naarmate ik ouder werd kreeg ik steeds meer blessures en duurde het steeds langer voordat mijn spieren hersteld waren. Hardlopen bleek niet de sport voor mij. Toen werd het wandelen en zwemmen. Je moet toch wat…

Sportschool abonnementje?

Even schiet het door mijn hoofd dat ik misschien toch een abonnement bij een sportschool moet nemen. Daar kan ik wel iets doen aan mijn conditie waardoor mijn fitnessleeftijd vast omlaag gaat.  Maar die gedachte schiet er net zo hard weer uit; ik weet dat een sportschool niet de plaats is waar ik wil zijn.

VO2 Max: wat is dat?

Een paar maanden en vele kilometers wandelen later besluit ik toch eens uit te zoeken hoe het nou zit met die VO2 Max want ondanks mijn langere wandeltochtenl is die waarde nog steeds hetzelfde. Slecht. Ik kan het niet uitstaan dat mijn fitnessleeftijd nog steeds 79 jaar is. Als ik qua fitheid nu al op die leeftijd zit, hoe moet ik me dan voelen als ik die leeftijd daadwerkelijk heb bereikt?

Leugenaar!

Ik google een beetje op de termen: VO2 waarden en zie een tabel voorbij komen. Ik kan het bijna niet geloven. Heel anders dan op mijn app wordt beweerd, blijk ik met mijn VO2 Max waarde tussen redelijk en goed in te zitten voor mijn leeftijd. Een andere tabel vindt mij ‘gemiddeld’ qua fitheid. Een hele opluchting. Ik snap niet wat er fout is gegaan met mijn Fitbit en waarom de app mij vertelt dat ik het zo slecht doe. Conditioneel gezien dan. Maar het meest baal ik van mezelf. Ik had het meteen moeten onderzoeken. Waarom heb ik niet eerder gegoogeld of naar de helpdesk gebeld?  Dat had me een hoop ergernis en extra wandelkilometers gescheeld.

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

 

gifgif
Nienke Gorter
Nienke Gorter
Nienke Gorter (52) schrijft, koppelt en zingt. Ze is getrouwd met Marcoen die mensen wakker schudt. Zoon Teun gaat in Zweden studeren en dochter Pien is van de regenboogvlaggen en wil juf worden. Nienke woont vol tevredenheid in Amersfoort.

RECENTE ARTIKELEN