Waarom wachten? Naar deze plekken wil je nu, nu, NU!

-

De wereld is gewoon te mooi en te groot om maar op één plek te blijven. In mijn jongere jaren stapte ik elke zomer met een rugzak in de trein, op weg naar Verweggistan en Afgelegerije. Ik wist waar ik de eerste week zou zijn, maar verder zag ik het wel. Goedkope jeugdherbergen met 8-persoonskamers vind je overal, ik had een hoge tolerantie voor herrie en onbestemde rommel en in geval van nood had ik altijd nog een paar Travellers Cheques (herinnert u zich deze nog?) op zak. Zo ben ik de Verenigde Staten, zuidelijk Afrika en Vietnam door gegaan.

Ook deze zomer stap ik weer op de trein. Met 5 koffers en 4 gezinsleden. Voor een reis door midden-Europa. Ik heb het zelf een beetje bij elkaar gegoogled, Airbnb-tje hier, auto huren daar, het wordt een leuke vakantie hoor, maar wat een klereklus is dat toch altijd, het zoeken naar leuke plekkies en niet al te dure stekkies. Volgende keer laat ik het doen door mensen die ervoor doorgeleerd hebben, ik blij, zij blij.

Ook dan is de keuze nog reuze, vandaar dat ik het nodige speurwerk heb gedaan om jullie te voorzien van een lijstje topbestemmingen. 5 maarliefst, waar je echt nu nog naartoe wil. Komt ie. 

Rondje Andalusië
Toen mijn vader met pensioen ging, haakte hij hun oude caravan achter de auto en vertrok voor een paar maanden naar Spanje, zijn tweede liefde.  De liefde voor Spanje heb ik van hem geërfd. Hoog op mijn verlanglijstje staat dan ook een rondreis door Andalusië. Granada, Córdoba, het Moorse bergdorpje Ronda en natuurlijk -mijn persoonlijke- favoriet Sevilla. Het lijkt wel of íedereen hier de flamenco kan dansen of gitaar kan spelen. Ga met een sangría op een willekeurig terrasje zitten en laat je verrassen!

Het zuidelijke deel van Spanje ontdek je tijdens de 8-daagse rondreis karakteristiek Andalusië van Kras. Kies voor de fly-drive als je zelf het liefst van highlight naar highlight rijdt. Leuk, als je bij elk uitzichtpunt wil stoppen of 100% je eigen tijd in wil delen. Maar wie, zoals ik, het ook heel leuk vind om nieuwe mensen te ontmoeten kan beter mee gaan op groepsreis langs de prachtige Spaanse steden. Hier vind je meer informatie over  een fly-drive rondreis. Voor de groepsrondreis klik hier.

Het Italiaanse eilandleven
Van een andere orde, maar minstens zo boeiend (én warm!) is Sicilië. Beroemd en berucht, bezet door Grieken, Romeinen, Arabieren en zelfs Noormannen: Sicilië laat niemand onberoerd. Je bezoekt het Middeleeuwse Cefalù, Taormina, dat aan een schitterende baai ligt met uitzicht op de nog immer actieve en rokende Etna vulkaan. De reisleiding neemt je mee naar plekjes die je zelf niet gevonden zou hebben.

In 8 dagen kun je echt een hoop zien van dit mooie Italiaanse eiland. Zeker met een groepsrondreis waarin je met z’n allen van plaats naar plaats reist. Absolute hoogtepunt: de excursie naar de Etnavulkaan. Oftewel, een must do. Meer over deze reis vind je hier.

Naar het klassieke Sri Lanka
Sri Lanka stond eerlijk gezegd niet op mijn shortlist van ‘places to go’. Tot ik een vriendin sprak die net terug was van 3 weken op het voormalige Ceylon in de Indische Oceaan. Laaiend enthousiast was ze. De stranden, de palmbomen, de gastvrije bevolking, de heerlijke curry’s en versgeplukte thee, het liefst ging ze dezelfde dag nog terug.

Denk groene rijstvelden, eindeloze zandstranden omzoomd met lui wiegende palmbomen, tropische vegetatie, indrukwekkende berglandschappen en boeiende steden met een rijk verleden. Je bezoekt uiteraard hoofdstad Colombo, koningsstad Kandy, de oude VOC-stad Galle en het Elephant Transit Home in Uda Walawe, waar olifantenwezen worden opgevangen en verzorgd.

Zo’n mooie reis maak je bij uitstek in een groep, want hoe fijn is het om zelf niet na te hoeven denken waar je precies heen moet rijden/treinen/vliegen. Tijdens de 17-daagse rondreis Sri Lanka Klassiek ontdek je cultuur, natuur en strand en heb je er gelijk een groep nieuwe vrienden bij. Alleen? Single? Deze reis kun je ook boeken met enkel singles. En voor wie niet zo’n behoefte heeft aan gezelschap van andere Nederlanders tijdens z’n vakantie kan dezelfde route met privéchauffeur afleggen. Hoe luxe! Hier vind je meer informatie over de groepsreis, singlereis of individuele reis

Griekse schoonheid
Peloponnessos. Alleen al voor de naam zou je het vliegtuig instappen. Peloponnessos. Roemrucht klinkt het, tjokvol passie en cultuur. Het oude Sparta lag er, dat eeuwenlang in de clinch lag met Athene. Hoewel die dagen lang zijn vervlogen en het vasteland, het schiereiland en de honderden kleinere eilandjes nu al heel lang één natie vormen, blijft het fascineren. De rondreis voert langs klassieke hoogtepunten als Delphi (van het orakel), de Akropolis en Olympia en de Byzantijnse ruïnestad Mystras. Tussendoor is er genoeg tijd en ruimte voor uitgebreide lunches of strandbezoek. Want de zee, die is in Griekenland nooit ver weg.

Persoonlijk zou ik heel graag per huurauto door Griekenland willen toeren. Gezellig met mijn zoon of alleen met man. De 8-daagse fly-drive is dan perfect. Toch met een groep andere reizigers op pad? Deze vakantietrip is ook te boeken als groepsreis

 

Naar het westen van Amerika 
En tot slot de Western Highlights. Het westen van de Verenigde Staten. Een epische tocht langs alle plekken die je tientallen keren op tv of in de bioscoop langs hebt zien komen. En toch is het anders. Vóel de hitte van de Death Valley, ervaar de gekte van Las Vegas, staar in de diepte van de Grand Canyon, skate over de boulevard van Santa Monica bij Los Angeles. Wat je ook mag denken van de politiek in de VS, de natuur en weidsheid van het land is overweldigend en ongeëvenaard.

Als je niet in een keer al de vakantiedagen op wil nemen voor een reisje naar de andere kant van de wereld, dan is de 14-daagse rondreis langs de western highlights geweldig. De rondreis van San Francisco naar LA maak je per touringcar als je in groepsverband reist, maar alleen kan ook. Dan krijg je een comfortabele auto onder je kont en kun je zelf over 17 Mile Drive scheuren. Meer over de fly-drive naar Amerika lees je hier. Voor de groepsrondreis klik hier

Afbeeldingsresultaat voor kras logoDit artikel is geschreven in samenwerking met Kras, maar de inhoud is 100% van ons. Lees hier maar eens over ons advertentiebeleid.

Bovenstaande rondreizen zijn allemaal te boeken via kras.nl. Maar naast de rondreizen, kan je bij Kras ook terecht voor stedentrips, strandvakanties, culinaire tripjes en fiets- en wandelvakanties. Oftewel, meer dan 100 inspirerende bestemmingen. Daarbij regelen ze echt alles, lekker handig natuurlijk. Hier vind je alle bestemmingen.

Leonie Berkenbosch
Leonie Berkenbosch
Redacteur en illustrator Leonie Berkenbosch (nog lang geen vijftig en bijzonder stylish gekleed elke dag) struint het internet af om voor Saar de mooiste outfits bij elkaar te scoren. Trek die pinpas maar alvast!

RECENTE ARTIKELEN