Waarom smoesjes zo fijn zijn – over het webinar van gisteren

-

Gisteren hielden Femke, Barbara en ondernemerscoach Jolanda Wicherson een webinar voor 400 geinteresseerden in de cursus Eindelijk voor jezelf beginnen. Het was ontzettend leuk! Het was sowieso een groot feest om jullie nu eens te zien en te horen (nou ja, lezen). Maar het was ook heel leerzaam om eens te horen wat jullie tegenhoudt om voor jezelf te beginnen: ik weet niet hoe het zit met belasting, ik houd niet van administratie, ik bouw dan geen pensioen op. Etc. etc. etc.

Ondernemerscoach Jolanda maakte daar korte metten mee. “Ga gewoon beginnen,” was haar advies. “En los gaandeweg de problemen op die je tegenkomt. Maar gebruik dit soort dingen niet als drempel om voor jezelf te starten.”

Na afloop hadden we het hier over. Hoe opvallend het is dat zoveel van jullie een barrière voelden. Een barrière die volstrekt oplosbaar is. Want hoe zit het met belasting? Daar kan je in tien minuten achter komen door een adviseur te bellen, of te googlen. Maar waarschijnlijk koesteren jullie die smoesjes, want alles heeft een prijs. Als je wilt groeien en veranderen raak je ook iets kwijt: een bepaald vertrouwd gevoel. Er zullen momenten zijn waar je naar terugverlangt. En daarom is blijvend veranderen complex. Maar je realiseren dat groeien een prijs heeft, is al het halve werk.

De deelnemers willen voor zelf beginnen, maar iets houdt ze tegen. Want zelfs als je denkt dat je nu écht wilt veranderen, lukt het vaak niet. Soms voel je je hier radeloos over. Je wilt het écht heel graag? Je begint te denken dat je geen wilskracht hebt, of een slap karakter. Allerlei overtuigingen voeren het hoogste woord: ik ben slap, te oud, te lui, ik heb geen tijd, het lukt me toch niet…

De waarheid is: we willen iets winnen, maar realiseren ons nog niet dat alles een prijs heeft. Zelfs als de situatie beter wordt, levert een verandering altijd ook een afscheid op.

Je wilt weg van het werk dat je al die jaren hebt gedaan. Je wilt een mooi eigen bedrijf. Zelfstandig zijn. Zelf aan het roer zitten. Meer vrijheid. Alleen maar voordelen toch? Waarom doe je het dan niet?

Omdat je wat gaat verliezen. Wat dan?

Je gaat verliezen dat je hierover kan blijven fantaseren en dromen. Wat nou als je straks echt helemaal zelf kan bepalen wat je gaat doen? Misschien komt er niks meer uit je handen. Misschien is je suffige werk van nu veel veiliger. Je gaat de gezellige collega’s missen, in je eentje op zolder heb je geen lol. Misschien weet je je helemaal geen raad met de vrijheid die je straks denkt te krijgen als je een eigen bedrijf hebt. En naar buiten treden met je plan is ook al zo spannend. Een website bouwen, een instapagina met je nieuwe product is heel leuk als fantasie, maar in het echt veeeeel te eng.

Dus voor jezelf beginnen is in theorie een goed idee. Maar de realiteit van een eigen bedrijf waar je blij mee bent veroorzaakt veel onrust en nieuwe ‘problemen’. Dus saboteren we onbewust onze pogingen, en zijn daar (ook weer onbewust) maar al te blij mee. Zo blijven we op vertrouwd terrein.

Hoe lang ga jij dat nog doen? We hopen dat je nu echt voor jezelf gaat kiezen. En dan zijn wij er voor jou.

Liefs, Barbara, Femke en Jolanda

PS Misschien is onze cursus Eindelijk voor jezelf beginnen iets voor jou? We gaan vanaf 12 oktober een klein groepje vrouwen begeleiden, van fantasie tot echt starten in 6 weken. Van A tot Z begeleiden we je. We zijn belbaar, mailbaar, appbaar, we livestreamen en lopen die hele periode met je mee. Leuk toch?

Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (54) is oprichter van Saar Magazine en bekend van De Saarpodcast. Ze is journalist, ondernemer en podcastmaker. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN