Waarom praat iedereen opeens zo zachtjes?

-

De slager, je buurvrouw, je man en je baas. Het lijkt wel of iedereen steeds zachter en onduidelijker praat. We willen niet vervelend doen, maar in dat geval wordt het heel misschien tijd voor de Qubi, een minuscuul dingetje dat echt in niets op een gehoorapparaatje lijkt. 

Als je afrekent in de supermarkt (geroezemoes, kassapiepjes, geluid van spullen op de lopende band) kun je soms de caissière niet verstaan. Uit eten in een druk restaurant is een kwestie van ingespannen luisteren en liplezen om het gesprek te volgen. En feestjes, recepties of drukke kantoortuinen vergen opperste concentratie (en soms een beetje gokken) om alles mee te krijgen. Thuis is er niets aan de hand, bellen is een eitje en op een wat stillere plek heb je nergens last van.

LIEVE SAAR, WAT HEEFT DIT IN VREDESNAAM TE BETEKENEN?

Je hoeft niet dertig jaar geleden headbangend op heavy metal voor concertboxen te hebben gestaan om hier last van te hebben, Na je dertigste gaat bij iedereen wat achteruit, na je veertigste ga je dat een beetje merken en rond je vijftigste komt vrijwel iedereen in de ‘Wat zeg je?’ fase terecht. Voor een gehoorapparaat is het dan nog veel te vroeg, maar ondertussen kan een verjaardag of een vergadering wel doodvermoeiend worden.

LEES OOK 10 dingen die je denkt als je ouder bent dan je baas 

restaurant

Tijd voor de Qubi. Een zender, ontvanger, batterij, microfoon en een minicomputer ter grootte van een kersenpit. Een en ander zit in een siliconenhoesje dat je simpelweg in je gehoorgang plaatst. Je ziet niks en je bedient hem door met gesloten vingers tegen je oor te tikken (airtappen, in Qubi-speak). Hierdoor verandert de luchtdruk waardoor de ‘earable’ van programma switcht. Er zijn drie standen, zodat je hem aan kunt passen aan de situatie waarin je je bevindt.

qubi-soft-tips

In de praktijk schrik je je in eerste instantie wezenloos omdat het apparaatje ook omgevingsgeluiden versterkt en je opeens hoort op een manier waarop je dat niet gewend was. Na een minuut of tien went dat en klinkt in een druk restaurant alsof iemand tegenover je zit of naast je, wat wel zo lekker praat. Qubi is ontwikkeld in samenwerking met specialisten van het Leids Universitair Medisch Centrum.

 

Goed om te weten
Dit is geen advertentie, het is gewoon een handige gadget met een fiks prijskaartje (€ 395) waarvan niets wordt vergoed door je ziektekostenverzekering, dus zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd. Hier lees je er meer over.

LEES OOK Mijn moeder heeft geen internet, mijn moeder heeft mij 

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN