Waarom naakt slapen echt supergezond is

-

Slechts 8% van de mensen slaapt naakt, terwijl het zo lekker is, goed voor je liefdesleven en ook nog eens erg gezond. Vraag maar aan Barbara. 

Vroeger sliep ik altijd naakt, maar toen kreeg ik kinderen en dat betekent dat je zomaar midden in de nacht wakker wordt gegild en direct naar een kinderkamer moet rennen omdat anders de rest van het huis ook wakker wordt. Dus slaap ik sindsdien in een outfit waarmee ik in één keer op kan staan en het ook wel een kwartier kan volhouden zonder het ijskoud te krijgen. In de winter willen dat nog weleens een hele boel kleren zijn: een joggingbroek + t-shirt + warme sokken. Ik haat het, met sokken slapen, maar als ik er opeens uit moet, ben ik wel blij dat ik ze aan heb.

Maar nu is het zomer, de kinderen slapen allang de hele nacht – ik zou best terugwillen naar in mijn blootje slapen. En laat ik nu in Psychology Today lezen dat naakt slapen ook nog eens hartstikke gezond is. Voor je relatie én je gezondheid.

Lekker huid-aan-huid slapen met je partner is goed voor de intimiteit. En mensen die naakt slapen hebben de neiging meer tegen elkaar aan te kruipen dan mensen die zich hullen in pyjama’s en nachthemden. Hoe goed het is voor  je seksleven hoeven we niet uit te leggen. Als je eerst door een berg kleren heen moet, ben je diep in slaap tegen de tijd dat je bent uitgekleed – ik weet dat uit ervaring.

Stellen die naakt slapen zijn gelukkiger, beweren mensen die het onderzocht hebben. Je maakt met huid-tegen-huid slapen oxytocine aan, het zogenaamde liefdeshormoon.

Een paar goede ideeën voor mensen die het weleens willen proberen:

  1. Maak een feestje van je bed
    Koop een paar erg lekkere lakens en dekbedovertrekken, liefst van katoen met satijn. Dat is zo heerlijk glad. Verschoon je bed extra vaak, dat ligt nog lekkerder. Misschien is dit ook een mooi moment om te investeren in een nieuw dekbed en verse kussens.
  2. Open dat raam
    Slaap in een koele ruimte, met het raam open. Heel gezond voor je bloedsomloop. Ook blijkt uit onderzoek dat je extra calorieën verbrandt als je naakt slaapt in een koude slaapkamer.
  3. Heb je een partner, laat die gezellig meedoen  
    Anders gaat er een deel van de lol verloren natuurlijk.

LEES OOK Els probeert te slapen met een hond op haar hoofd 

Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (52) is journalist, ondernemer en oprichter van Saar. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN