Waarom je een dagboek moet bijhouden (en vervolgens weer snel moet weggooien)

-

Een dagboek bijhouden is net zo ontspannend en rustgevend als mediteren, volgens journalist Ephrat Linvi. Onder een voorwaarde: als je ‘m daarna maar meteen in de vuilnisbak gooit. 

Journalist Ephrat Linvi schreef deze maand in Quartzy een pleidooi voor het bijhouden van een dagboek. Volgens haar werkt het bevrijdend om je gedachten en gevoelens op te schrijven. ‘In je dagboek schrijf je op wat je verder aan niemand vertelt.’ In een dagboek mag je klagen, dromen, zeuren en onaardig doen: ‘Zo val je niemand in het echt lastig met kinderachtige gedachten of onzekerheid,’ aldus Linvi. Veel succesvolle schrijvers en beroemdheden houden dagboeken bij, zoals schrijver David Sedaris (die vorig jaar een bundeling uitgaf van zijn vroege schrijfsels) en Blake Mycoskie (oprichter van het schoenenmerk Toms).

Het bijhouden van een dagboek kan ook een therapeutisch effect hebben. Door ze op te schrijven kan je je eigen gedachten en gevoelens observeren. Daarna is het ook makkelijker deze gevoelens los te laten. Therapeut Susan Borkin schreef zelfs een boek over de voordelen van het dagboek schrijven, getiteld The Healing Power of Writing: a Therapist’s Guide to Using Journaling with Clients. Hierin legt ze uit hoe het bijhouden van een dagboek patiënten helpt om zichzelf te leren uitdrukken.

Goed, een dagboek bijhouden is dus goed. Maar wat moet je met al die vol gepende kantjes? Weggooien, volgens Linvi. ‘Er zijn weinig dagboeken die op de lange termijn literaire of historische waarde hebben voor de wereld. Een dagboek is er om vol te schrijven, maar niet om terug te lezen. Oké, het weggooien doet even pijn, maar daarna voel je je bevrijd. Zo leer je loslaten, en word je pas echt zen.’

Het volledige betoog van Ephrat Linvi lees je hier.

lees ook: Ruzie met je man is slecht voor je gezondheid

 

 

gifgif

RECENTE ARTIKELEN