Waarom ik niet kan wachten tot het winter is

-

Voor Marjolein kan het niet snel genoeg winter worden. En wel hierom.

 1. Kan ik sneeuwvlokken vangen met mijn tong
  Hoe klein en nat het vlokje ook is, de eerste sneeuw van het seizoen heeft iets magisch. Als kind al – iemand schreeuwde: ‘Het sneeuwt!’ en de hele klas rende naar het raam om die paar vlokjes naar beneden te zien dwarrelen. Een vriendin holt nog steeds naar buiten bij de eerste sneeuwvlokken om ze met haar tong op te vangen.
 2. We kunnen weer aan de koolhydraten
  Ik hoef geen verantwoorde salades. Ik wil volle soepen en smeuïge sauzen, pasta’s en stamppotten met spek. Echt eten, borden vol.
 3. Nergens een wesp of mug te bekennen
  In de winter zijn er geen wespen die je prikken, geen muggen die je leegzuigen, geen horzels, steekvliegen of zandvlooien. De winter is een insectenvrije hemel.
 4. De kutbarbecue van de buren verdwijnt in de schuur
  Een enkele fanatiekeling daargelaten wordt er in de winter niet gebarbecued. Mijn buren steken hun barbecue op 21 maart aan en walmen tot ver in het najaar door. Onherkenbaar aangebrande stukken vlees en marshmellows; maandenlang eten ze niets anders. In de winter verdwijnen ze gelukkig naar binnen.
 5. Wintermode is veel leuker
  Slippers en een jurk. Slippers en een rok. Hoef ik in de zomer mijn klerenkast amper open te doen om enigszins gekleed het huis uit te kunnen, in de wintermaanden kan ik weer los. Relaxte combi’s van wol, dikke katoen, flanel. Bijkomend voordeel: die extra kilo’s verdwijnen moeiteloos in een fijn, zacht vest.
 6. De openhaard kan weer aan
  Sorry zomermensen, bier bij een vuurkorf in de achtertuin haalt het niet bij gluhwein voor een knapperend haardvuur.
 7. Ik laat een vachtje groeien en het kan me niks schelen
  Dag scheermes, tot volgend jaar.
 8. Buiten knispert het van de frisse lucht
  Ah, knisperende, tranentrekkend frisse lucht! En dan met rode konen thuiskomen, haardvuur aansteken en warme chocomel drinken.
 9. Buiten giert de storm om het huis
  Bijna net zo fijn als sneeuw: gierende storm terwijl ik warm in mijn huisje zit.
 10. De kat brengt geen cadeautjes
  De poes schenkt mij niet langer afgekloven muisjes. Die komen pas in het voorjaar weer tevoorschijn.
 11. Zonsopgangen op een christelijk tijdstip
  Laat opstaan, vroeg onder de wol kruipen. In de winter kun je genieten van de prachtigste zonsopgangen, simpelweg omdat ze op een schappelijker tijdstip plaatsvinden. Het Hollandse landschap komt het best tot zijn recht op een winterse zaterdagochtend: de rijp nog op het veld, kleumende voetballertjes in de kou, een zon die langzaam door de mist breekt.
 12. De winter komt eraan – dat klinkt zo lekker dramatisch
  Denk: sneeuwstormen die gieren rond een blokhut, haardvuur dat opvlamt als een deur open wordt gegooid, stomende sex onder dikke dekens.
 13. Je verbrandt extra vet
  Blijkbaar kan kleumen zorgen voor extra vetverbranding. In ons lichaam hebben we twee soorten vet: wit en bruin. Aan wit vet heb je niet zoveel, dat wordt alleen maar opgeslagen, maar bruin vet verhoogt de energiestofwisseling en houdt het lichaam op temperatuur. En bruin vet wordt geactiveerd door kou … dus vul maar in.
 14. Sokken aan en je komt makkelijker klaar
  Ja, dat heb lees je goed. SOKKEN AAN. Uit een studie van de Universiteit van Groningen bleek dat 80% van de vrouwelijke, sokdragende proefpersonen tot een orgasme kwam. Dat lukte maar de helft van de vrouwen die blootsvoets waren. Warme voeten hebben een kalmerend effect op je amygdala en prefrontale cortex; de delen van je brein die verantwoordelijk zijn voor angstgevoelens. Sokken geven ons een veilig en geborgen gevoel, waardoor klaarkomen makkelijker gaat.
Marjolein van Rest
Marjolein van Rest
Marjolein van Rest (47) is journalist en schrijfster, woont in een Vinexwijk en heeft zwarte band karate. Ze wilde vroeger leeuwentemmer worden, tegenwoordig droomt ze van een rol in een Bond-film. Marjolein heeft een vriend en drie puberkinderen.

RECENTE ARTIKELEN