Waarom iedereen in deze tijden een groen dak zou moeten hebben

-

Hevige neerslag, hogere temperaturen en periodes van droogte wisselen elkaar af. Met als gevolg dat het heter wordt, en als het regent het water nergens heen kan. Ook sterven de insecten langzaam. Daarom moet eigenlijk iedereen helpen onze omgeving te vergroenen. Dit kan bijvoorbeeld met een groen dak: het isoleert, zorgt voor minder waterschade én helpt met de biodiversiteit. Mariëtte (61) maakte van het garagedak een groene oase: “Het heeft nul onderhoud nodig.”

SAAR in samenwerking met Interpolis 

“Onze buren lieten weten erg blij te zijn met ons groene, platte dak op onze schuur en garage. Het ziet er ook zo mooi uit! De bloemetjes van het sedum zijn rood en oranje, echt prachtig om te zien. Mijn partner en ik wilden het dak opknappen en laten isoleren. Vooral ’s winters kon het zo koud worden. Laten we er een groen dak van maken’, zei hij. Maar de vraag was of dit dak wel geschikt zou zijn voor het gewicht van een sedumbedekking. Hier en daar was namelijk wat hout verrot en de constructie was daarom wat gammel.

We hebben een bedrijf ingeschakeld die heeft uitgerekend of het dak hier inderdaad wel geschikt voor was. Dat was gelukkig het geval. Na wat offertes voor een het vervangen van de oorspronkelijke dakbedekking én een offerteaanvraag voor een sedumdak, bleek dat een sedumdak in ons geval nog voordeliger was ook. En het werkt echt: ’s zomers is het er nu een paar graden koeler, ’s winters is het er veel minder koud. Sedum blijft klein en daardoor de wortels dus ook. Ik was dus echt niet bang dat er wortels door het dak zouden groeien. Bovendien ligt er worteldoek onder. Doordat je dak vooraf geïnspecteerd wordt, is de kans dat er lekkage ontstaat echt minimaal. Je dak gaat zelfs twee keer  zo lang mee. Mocht er nou toch een probleem zijn, dan kun je de groene matten zo oprollen en weer terugleggen.

Mijn partner is degene met groene vingers, dankzij hem hebben we nu niet alleen een heerlijk groene tuin maar ook groene dakjes. Zelf was ik niet op dit idee gekomen maar ik ben wel heel blij dat het er ligt. Met een wat ouder huis zoals de onze ben je vaker pro actief bezig met opknappen en aanpassingen maken. In onze familie en vriendenkring waren we daardoor de eerste met een groen dak, maar het werkt wel aanstekelijk. Vrienden van ons hebben nu ook een met groen bedekte uitbouw en hun kinderen hebben dat ook weer gedaan. Een mooi sneeuwbaleffect dus. Je doet zo’n aanpassing aan je huis niet alleen voor jezelf. Je merkt direct dat de bijen, insecten en vogels er ook veel aan hebben. En het mooie is: qua onderhoud hoef ik er niet of nauwelijks wat aan te doen. Dit dak gaat gelukkig lang mee.”

De voordelen op een rijtje 

Allereerst is er natuurlijk het duurzame aspect van een groen dak. Groene daken nemen CO2 en fijnstof op en dat zorgt voor een betere luchtkwaliteit. De sedumplantjes zijn goed voor de biodiversiteit, want vogels, vlinders en insecten zijn er maar al te blij mee. Warmte blijft ’s nachts minder lang hangen, want steen houdt nou eenmaal langer warmte vast dan groen. De temperatuur in huis wordt zo draaglijk. Daarnaast draagt het bij aan klimaatbestendig wonen, een groen dak vangt regenwater op. Bij regen fungeert een groen dak als een soort spons, waarbij de plantjes en de plantenwortels op het dak water vasthouden.Dit zorgt ervoor dat het riool bij veel regen minder water te verdragen krijgt.

Moet je onderhoud plegen op je groene dak? Wees niet bang: doordat de sedumplantjes droge periodes overleven en onkruid niet, komt er geen grasmaaier aan te pas. En er groeien zeker geen wortels door het dak. Dat komt omdat het groene dak uit meerdere lagen bestaat, waaronder een waterdichte antiwortellaag en een filterdoek. Groendaken vormen dus geen bedreiging voor je dakbedekking. Brandgevaarlijk zijn de plantjes ook niet, ze zorgen juist dat een brand niet verder uitbreidt.

“Een groen dak vermindert de kans op lekkage in en rondom het huis. Sedumplanten nemen per vierkante meter 25 liter water of meer op.”

Heb je nog een groen dak of is dat echt niet mogelijk, maar wil je weten op wat voor andere manieren je wateroverlast (en schade) kunt beperken aan je huis en tuin? Lees dan even deze tips en doe er je voordeel mee!

5 tips om waterschade te voorkomen 

  1. Zorg ervoor dat je tuin schuin afloopt of leg een drainagesysteem aan. Dat is een soort goot in je tuin waardoor het water makkelijker wegloopt. Zo loopt het water dus nooit je huis in.
  2. Koppel je regenpijp af en monteer er een regenton onder, dan stroomt het riool minder snel over. Het opgevangen water kun je gebruiken om de plantjes water te geven.
  3. Tuintegels zijn niet handig voor de waterafvoer. Kies voor een gazon of haal een rijtje tegels weg om er bloemen en planten neer te zetten.
  4. Waterdoorlatende verharding is een alternatief voor betonnen tegels. Denk aan grind, schelpen, boomschors of grasbetontegels.
  5. Heb je geen tuin? Ook planten op je balkon, in een geveltuintje of tegen de muur helpen mee tegen wateroverlast. Voor een geveltuin vervang je een aantal tegels langs de gevel voor verse aarde en planten.


Klimaatbestendig wonen

Het Nederlandse weer wordt wisselender en extremer en dat levert de nodige schade en overlast aan onze woningen. Klimaatbestendig wonen wordt dus steeds belangrijker. Interpolis helpt met slimme, duurzame oplossingen, zoals een groen dak, om jouw huis groener te maken en risico’s op schades te verkleinen. Lees meer op interpolis.nl/klimaatbestendig-wonen

gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN