Waarom het een heel goed idee is om op je 50e voor jezelf te beginnen

-

Ben je vrouw, 50+ en wil je voor jezelf beginnen? En denk je dat er niemand op je zit te wachten? Dan leggen we je graag uit waarom de wereld wél zit te wachten op bedrijven van vrouwen van vijftig. En hoe je het aanpakt, voor jezelf beginnen. 6 tips.

1.‘Er zit toch niemand op mij te wachten’

Dit horen wij heel veel in de praktijk. Dit is wat veel vrouwen denken, zeker vrouwen die de 50 gepasseerd zijn. Maar er zijn voor elk beroep zoveel niches te verzinnen. Denk er maar eens over na: hoeveel fotografen zijn er wel niet? En hoeveel coaches? Hoeveel freelance zorgmedewerkers? Hypotheekadviseurs? Tekstschrijvers? Pensioendeskundigen? Juristen? Precies! Je moet alleen je niche zien te vinden. Met een duidelijke niche, goede  zichtbaarheid en doorzettingsvermogen kan je worden wat je wilt.

2. Als zelfstandige is je 50+ leeftijd opeens een voordeel

Weet je wat het grappige is? Op je werk behoor je misschien tot de oude garde, maar als je voor jezelf gaat beginnen ben je opeens iemand met heel veel ervaring. Een 50+ HR manager die recruiter wil worden heeft heel veel mensenkennis. Daar zal niemand aan twijfelen. Alleen geldt hier natuurlijk ook weer: kies iets dat bij je past en daarbij speelt je leeftijd ook een rol. Wil je TikTok deskundige worden, dan wordt het waarschijnlijk moeilijk. Maar wil je je specialiseren in het werven van ervaren onderwijskrachten, een eigen juridische of orthopedagogische praktijk openen, een schoonheidssalon beginnen dan is je leeftijd natuurlijk een pre.

3. Er ligt een markt aan je voeten

Nederland bestaat sinds 2020 voor 50% uit 50-plussers. En al die mensen staan midden in het leven, willen dingen meemaken, hebben zorg nodig, willen een partner ontmoeten, uit eten, op vakantie, met gelijkgestemden sporten, gezonder leven of zich beter kleden. De mogelijkheden zijn oneindig. Ondertussen is alles en iedereen (horeca, sportscholen, zakenleven, marketing) gericht op jonge mensen. Er ligt daar voor jou, met al jouw levenservaring, een enorme markt op je te wachten. Dat is onbeschrijfelijk.

4. Zorg dat je goed uitkiest naar wie je wel naar wie je niet luistert

Als je voor jezelf wilt beginnen, zal minstens de helft van je omgeving in de stress schieten. Ze moeten er zelf niet aan denken, zitten hun baantje lekker uit tot aan hun pensioen en willen dat jij dat ook gaat doe. Luister niet naar ze! Kennelijk ben jij anders, je hebt ambitie, je wilt iets van het leven. Ga dus op zoek naar soortgenoten, naar mede ondernemers en luister niet naar de bange mensen.

Let ook op je partner: wat is zijn belang? Hij zal daarnaar handelen.

5. Raak je angst voor digitaal kwijt

Voor jezelf beginnen kan in deze tijd niet meer zonder website, zonder social mediaplan, zonder emailsysteem, zonder excel berekeningen. Je MOET dat zelf kunnen. En dat leer je door te doen. Maak heel veel uren, verdiep je erin, volg gratis webinars, lees er alles over wat je nodig hebt en doe!

6. Think big!

Vrouwen – en vooral vrouwen van onze leeftijd – hebben de neiging om veel te bescheiden te denken. De sprong wagen om voor jezelf te beginnen is al groot, laat staan een bedrijf met personeel, ambities en een 5 jarenplan. Maar  ook dat kan heel leuk zijn!
Stel je wilt een – we roepen maar wat – cateringbedrijf beginnen dat gezond eten (voor 50+ stellen?) levert. Je berekent dat je zelf – we roepen weer maar wat – 30 maaltijden per dag kan maken. Ondertussen ben je bezig met het ontwikkelen van een filosofie over gezond eten voor 50+. Waarom maak je dan niet een plan waarmee je in je eigen keuken begint met die 30 maaltijden, maar dat je het als het aanslaat kunt uitrollen. van 1 naar 5 vestigingen. Of 10. Denk dat eens helemaal uit en kijk of het een optie is.

Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (52) is journalist, ondernemer en oprichter van Saar. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN