Bianca: “Mijn beste vriendin heeft altijd commentaar op hoe ‘ongezond’ mijn eten is”

-

Bianca (52) is al jaren vriendinnen met Lisette (54). Lisette is altijd aan de lijn. Dan weer het ketodieet, dan weer een ouderwetse Sonja Bakker en dan doet ze ineens aan Intermittent Fasting. En daar zegt Bianca nooit iets van, maar Lisette wel tegen Bianca: “Weet je wel hóe slecht een gevulde koek is?”, op het moment dat Bianca de koek in haar mik steekt.

“Ik ben eigenlijk best tevreden over mijn lijf. Ik sport twee keer per week, ik wandel veel, eet gezond, maar spuug ook zeker niet in een wijntje met een toastje brie of een goed stuk taart. Natuurlijk denk ik soms: hè, er mag wel wat af en ja, ook bij mij is sinds de overgang ineens een zwemband ontstaan die ik er absoluut niet meer af krijg, maar: ik vind mezelf prima.

‘Praten over een dieet is gewoon stom’

Daarom kan ik in restaurants met uiteten gaan ook gewoon de keuze maken voor wat ik het allerlekkerste vind, zeg ik geen ‘nee’ tegen een stuk taart als ik er zin in heb en hoor je mij niet klagen over broeken die te strak zitten. Ik vind diëten namelijk stom. Nog stommer vind ik praten over een dieet. Als jij wil afvallen, prima, maar val mij er niet mee lastig.

Mijn vriendin Lisette is eigenlijk het tegenovergestelde van mij. Zij is altijd ontevreden geweest over haar lijf en sinds de overgang ook haar heeft getroffen, is het nog erger geworden. Ze lijnt zich suf. Ik vind het nergens voor nodig, ze is prachtig, maar voor haar kan het altijd beter. Wat mij betreft lijdt ze al jaren aan een sluimerende eetstoornis, maar ook daar hoor je mij niet over. Ik vind het ook niet erg dat ze erover praat tegen me (dan verander ik gewoon subtiel het onderwerp), maar ik vind het wél vervelend als zij zich verheven voelt boven mij omdat zij alles wat leuk en lekker is, verbant uit haar leven en ik niet.

‘Versgebakken appeltaart met echte slagroom’

Laatst gingen we samen koffiedrinken op zaterdagochtend. Er is een nieuw tentje geopend met lekkere taart en goede koffie. Ik nam een cappuccino en een stuk versgebakken appeltaart met slagroom. Zij nam een (en ik citeer): ‘Skinny latte met soyamelk en een shot suikervrije hazelnoot siroop’ (ingewikkeld). Het werd gebracht en ik viel meteen aan op de appeltaart – ik bedoel: hij was nog een beetje warm, is er iets lekkerders dan dat?!

Ze keek me aan: ‘Weet je wel hoeveel roomboter er in zo’n hap zit?’. En in plaats dat ik een bijdehand antwoord gaf in de trant van: ‘Nee, geen idee en het boeit me geen reet’, stopte ik met eten en stamelde ik iets als: ‘Eh, nee, geen idee?’. Ze begon een heel relaas, had het over vervangers voor zo’n goddelijk stuk appeltaart en wat ik moest doen als ik trek had in zoet, en het allerergste: ik had geen honger meer. Uiteindelijk at ik het wel op, maar de zin was er wel af.

‘Morgen weer aan de lijn hoor!’

Ik heb er toch zo’n godsgruwelijke hekel aan! Waarom moeten mensen zich – als zij op dieet zijn – ineens bemoeien met wat een ander eet? Mijn schoonmoeder heeft daar ook altijd een handje van gehad. Dat ze tijdens het kerstdiner ineens zei: ‘Nou, morgen weer aan de lijn hoor! Haha!’. HAHA? Je bederft iedereens plezier met je gezeik over de calorieën in eten.

De volgende keer dat iemand in mijn bijzijn een opmerking maakt over mijn eten, zeg ik: ‘Laat mij genieten van m’n appeltaartje en van m’n gewone koffie met koemelk. Laat ik jou “genieten” van je skinny latte en zure appels als tussendoortje om de honger te bestrijden.’

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN