Vraag de voedingsdeskundige: ‘Mijn BMI is te hoog, maar wat zegt dat eigenlijk?’

-

Iedere week stelt een lezeres een vraag aan voedingsdeskundige Esther Hurioglu, van Proud Today. Deze week vraagt Sanne zich af: ‘Wat zegt BMI nou eigenlijk?’

Vraag aan de voedingsdeskundige

Hi Esther,

Ik heb de bouw van mijn vader en dat is (hij leeft gelukkig nog en is zo gezond als een vis) groot en stevig. Mijn postuur is de reden voor mijn moeder en zus om zich constant uit te spreken over mijn gewicht.

Zij denken namelijk dat ik te dik, dus ongezond ben. Maar ik voel me prima. Ok, ik heb niet maatje 36, maar dat wil ik ook helemaal niet. Ik ben fit, ik eet gezond en ik beweeg genoeg. Ik hou van het leven en mijn man vindt mij een lekker ding.

Mijn moeder en mijn zus hebben mijns inziens ook een normaal postuur en toch zijn zij altijd met lijnen bezig.

Nu zijn ze helemaal overtuigd van hun gelijk wat betreft mijn gezondheid, want ze hebben mijn BMI uitgerekend. Volgens hen zou ik in de gevarenzone zitten. Ik heb wel eens gelezen dat die BMI nergens op slaat.  Ik zie jouw item vaak voorbijkomen op SAAR en ik dacht misschien kan jij me helpen.

Liefs van Sanne


Dag Sanne,

Zo, dat lijkt me behoorlijk irritant en vermoeiend inderdaad. Ik kan je inderdaad vertellen dat BMI alleen maar kijkt naar leeftijd, lengte en gewicht en niet naar de verdeling van je vet.

Zo kan een grote gespierde vent (of vrouw natuurlijk) een hoog BMI hebben en daardoor onterecht als ‘ongezond’ worden bestempeld.

Als je je leefgewoontes zou moeten aanpassen omwille van je gezondheid, weet je dat meestal echt wel. En dat kan gelden voor te zware mensen, maar ook zeker voor dunne mensen. Dun wil niet per se zeggen gezond. Net zomin als te zwaar per se ongezond betekent.

MEER WETEN?

• Samen met voedingsdeskundige Esther Hurioglu maakten wij de cursus Slank en gezond door de overgang, die je kan volgen via onze cursussite
• Heb jij ook een vraag voor Esther? Mail haar deze dan op esther@proudtoday.com en wie weet lees je het antwoord volgende week terug.

RECENTE ARTIKELEN