Vraag de Voedingsdeskundige: ‘Ik wil afvallen, mijn puberzoon lust niks. Heb je tips?’

-

Iedere week stelt een lezeres een vraag aan voedingsdeskundige Esther Hurioglu, van Proud Today. Vandaag vraagt Irene zich af: ‘Hoe kan ik gezonder gaan eten als mijn thuiswonende puberzoon niets lust?’

Hoi Esther,

Ik zit met het volgende en zou dit graag even met jou en de andere Saartjes delen. Misschien hebben jullie leuke tips.

Ik ben een alleenstaande moeder met een tienerzoon. Ik merk de laatste tijd dat ik wat zwaarder word en ik weet dat ik mijn eetpatroon daarop zou moeten aanpassen.

Alleen, ik heb een hele drukke baan en een zoon die niet veel meer lust dan aardappels, groenten en vlees, macaroni, spaghetti en nasi. Niet echt de gerechten die mij gaan helpen om weer wat slanker te worden. Best wel frustrerend kan ik je zeggen. Ik heb al meerdere keren iets anders op tafel gezet maar dat geeft zo’n gezeur, daar heb ik gewoon de energie niet meer voor ’s avonds.

Groet van Irene


Hoi Irene,

Klinkt lastig, maar niet onmogelijk. Ik lees dat jullie aan tafel wat strijd hebben over wat er op tafel staat. Maar ik lees nergens hoe jullie relatie verder is. Het kan soms lastig zijn met een tiener in de pubertijd, maar laten we er even van uit gaan dat jullie relatie goed is. Dan kun je er, op het juiste moment, eens met hem over praten. Dat je je de laatste tijd steeds minder fit voelt en daarom graag wat andere gerechten wilt uitproberen.

Ikzelf vind het leuk om nieuwe gezonde recepten uit te proberen en dat wordt meestal ook niet gewaardeerd door mijn 13-jarige dochter.

Ik heb daar het volgende op gevonden: zij laat me heel vaak bijzondere, smakelijke, makkelijk te maken recepten zien op Tiktok die ook gezond zijn. Nu mag zij van mij elke week voor drie dagen zo’n recept uitproberen en dan eten we dat gezamenlijk. Dat vindt ze zo leuk dat ze deze recepten vaak zelf of samen met mij wil maken. Misschien vindt jouw zoon dat ook wel leuk. Op de site van het sportieve mannenblad Mens Health bijvoorbeeld, hebben ze heel leuke en gezonde recepten. Misschien kan hij zich daar wat meer mee identificeren dan met Tiktok.

Mocht hij daar helemaal geen oren naar hebben, dan kun je jezelf ook een plezier doen en het jezelf niet te moeilijk maken. Neem dan gewoon de helft van je normale portie nasi, macaroni of pasta of laat je aardappels weg, neem een extra schep groenten en maak er een grote bak salade bij waar je lekker je bord meet opvult. Bovendien is het zo dat gewicht verliezen niet alleen van je avondeten moet komen. Misschien kun je je ontbijt, tussendoortjes en lunch ook wat aanpassen. Wellicht kun je daar ook al wat winst uithalen.

• Heb jij ook een vraag voor Esther? Mail haar deze dan op esther@proudtoday.com en wie weet lees je het antwoord volgende week terug.

gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN