“De film Vortex is prachtig en triest: je mag hopen dat het jou niet overkomt”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om naar de bios te gaan. Deze week: Vortex

VORTEX 

Een zeer indringend portret van een bejaard echtpaar, dat onder moeilijke omstandigheden probeert toe te leven naar een waardige dood.

De nieuwste film van schrijver en regisseur Gaspar Noé heet Vortex. Het vertelt het verhaal van een bejaard echtpaar. In hun kleine, rommelige Parijse flat zorgt de man (Dario Argento) voor zijn dementerende vrouw (Francoise Lebrun).

De hele film is gemonteerd in splitscreen, waardoor we altijd zien wat hij doet en waar zij mee bezig is. In het begin zien we het stel wakker worden en hun eigen ochtendrituelen uitvoeren, terwijl we op de radio mensen horen praten over dementie, dood en rouw.

Het echtpaar heeft één zoon, Stéphane. We leren hem kennen als iemand die het goed bedoelt en zijn ouders graag wil helpen, maar zijn eigen leven heeft hij totaal niet onder controle. Hij en zijn vrouw zijn drugsverslaafd, zijn vrouw is opgenomen en hij zorgt voor hun 8-jarige, aan ADHD lijdende, zoontje Kiki.

We leren van alles over het vroegere leven van het echtpaar en zien dat het steeds slechter gaat met de dementerende vrouw. Stéphane probeert zijn ouders te overtuigen om naar een zorgopvang te verhuizen, maar daar wil zijn vader absoluut niets over horen.

Ik vind dat de film, net als bijvoorbeeld in Amour en The Father, de aftakeling van mensen die in hun leven sterke persoonlijkheden waren, heel mooi in beeld brengt. Het is zo triest dat ze er op het einde van hun levensdagen zo onterend slecht aan toe zijn. Je mag hopen dat het jou en jouw dierbaren niet gaat overkomen!

Aantal sterren: ★★★★

De film is nu in de bioscoop te zien. 

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN