12 nadelige voordelen aan scheiden en weer alleen zijn

Weer alleen zijn na een scheiding: wat is dat wennen. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, zoals de grote wijsgeer Johan Cruijff al zei. Het is maar hoe je het bekijkt… Wat? Alles. Judith (51) tuimelt in allerlei valkuilen nu haar man bij haar weg is en ze op zichzelf woont. Maar ze blijkt ook een kei in omdenken te zijn. Twaalf voordelen aan scheiden.

  1. Bed: Daar lig je dan, in je uppie.
    Niemand om tegen aan te liggen, niemand die ‘welterusten’ zegt, geen kus, geen gezelligheid, geen seks…
    Omdenken met Judith: Geen gesnurk, zal je bedoelen, geen gezweet, geen oplichtend schermpje naast je terwijl je wilt slapen – en hoezo geen gezelligheid? Een enorm matras en dito dekbed zal je bedoelen, met meerdere kussens. Bouw je eigen nest, schep je eigen geborgenheid, slaap overdwars of ondersteboven, alles kan. En hoezo geen seks? Juist wel! Alleen of met een nieuwe man – en dan dus echte, spannende seks zonder bijgedachten zoals ‘hebben we nog pasta in huis’ en ‘wie brengt morgen de kat naar de dierenarts?’
  2. Boodschappen: daar rijd je dan, met je nauwelijks gevulde supermarktkarretje.
    Niemand om iets lekkers voor te kopen, een verrassingsbiertje, de favoriete chips, een extra sappige biefstuk… Alles zit in grootverpakking, hoe krijg ik dat ooit op?
    Omdenken met Judith: Meer voor jou! En minder vaak naar de supermarkt, heerlijk juist. Hoe bedoel je: niemand om iets lekkers voor te kopen? Jijzelf toch? Nooit meer sjouwen met bier dat je zelf niet eens lust! Geen chips met joppiesmaak, maar die kruidige olijven, in een prijzig maar klein bakje! Ook die biefstuk is juist voordelig, wanneer je er maar een nodig hebt, dus koop die maar gauw.
  3. Koken: daar sta je dan, eenzaam achter je fornuis, roerend in sneue halfgevulde pannen.
    Waarom zou ik dat ene lullige sjalotje voor mezelf hakken, dat blik tomaten maar voor de helft gebruiken, ik eet wel weer een tosti, al mijn kookboeken kunnen de deur ook uit: die gaan uit van vier personen… of tenminste twee.
    Omdenken met Judith: Eén uitje bezorgt je geen tranen. Plus je vingers stinken na dit kortstondig gehak niet de rest van de avond. De halve blik tomaten dat overschiet is morgen genoeg voor een soepje. En pak juist gewoon je kookboeken erbij: dit is een uitgelezen kans om eindelijk te leren hoofdrekenen. Gewoon: delen door vier. Of door twee. Kies nieuwe recepten die je zelf lekker vindt, of maak zomaar wat, zoals het uitkomt. Niemand die zeurt en je buikje is weer rond, zij het lang niet meer zo rond als het was! Weg met de verplichting rijst, pasta of aardappels te serveren. Weg met al die koolhydraten waar hij naar snakte, maar waar jij niets om geeft.
  4. Thuiskomen na een werkdag: daar ben je weer, en niemand zegt ‘welkom thuis’ of ‘hoe was je dag?’
    Omdenken met Judith: Hallo. Dit zei al nooit iemand, weet je nog? Ja, jij, tegen hem. Maar andersom: ho maar. Eindelijk geen valse verwachting, teleurstelling en desinteresse meer: je bent vrij. En de bank ook, om languit op neer te ploffen, er is ineens niemand die meteen iets van je wil na je thuiskomst. Geen nieuwe taak of plicht direct volgend op een werkdag, maar lekker bijkomen.
  5. De avond: daar zit je dan, voor je uit te koekeloeren.
    Omdenken met Judith: Wat nou, koekeloeren? Zo lang bellen als je wilt met je zus, zul je bedoelen! Of een heel boek lezen, in een ruk uit, zoals vroeger toen je een kind was. De stilte is juist heerlijk. Er staat geen tv aan, niemand die naar luidruchtige sport of iets anders achterlijks kijkt. Wederom de hele bank voor jezelf. Je kunt ineens alles doen wat je hart je maar ingeeft: neuspeuteren, navelstaren, rondkijken op een datingsite, masturberen of nog even aan het werk gaan – niemand die er wat van zegt. En er is lekker ook niemand die het saai noemt als je al naar bed gaat, of juist nog niet mee naar bed wilt – oké, dit laatste is puur theoretisch, inderdaad.
  6. Kleding: daar sta je dan, vertwijfeld voor je klerenkast, wat moet je aan, er is toch niemand om het te op te merken…
    Omdenken met Judith:
    Je lijdt aan geheugenverlies: het kon hem helemaal niets schelen wat je droeg. Naar complimenten kon je al jaren fluiten. Nu kun je je vrijelijk opdoffen voor mannen die nog wel naar je willen fluiten, of juist niet. Je kunt ook rond blijven scharrelen in dat flanellen hansop op sloffen, of in een jute zak. Lekker voor paal lopen zonder een teleurgestelde paal in de buurt.
  7. Vrienden: daar zit je dan, en niemand belt of appt. Ze kiezen zeker allemaal partij voor hem.
    Omdenken met Judith: Ha, die ballenvrienden van hem zeker! Alsof je die gaat missen. Oké, een enkeling wel, maar verder? Geen geblaat meer over hun belangrijke banen, geen verplichte conversaties over de kinderen, geen etentjes waar je tegenop ziet, geen gezeul wederom met bier dat je zelf vies vindt. Nu kom je er juist achter wie echt de moeite waard is. Vrienden van heel vroeger, uit de tijd zonder hem, komen terug. Saaie en tekortschietende vrienden verdwijnen. Dit is het moment voor een grote opruiming. Let maar op. En je vriendenkring breidt zich eindelijk weer uit – en snel ook. Nieuwe mensen dienen zich aan, nu je eindelijk je neus weer buiten de deur kunt steken, niet langer geknecht door het gezin. Je kunt ineens zelf kiezen wie je wilt zien, wanneer, hoe lang en waarom!
  8. Seks: daar lig je dan, niemand raakt je aan
    Omdenken met Judith:
    Nu moet je echt ophouden. Wanneer tongden jullie voor het laatst? Wanneer dook hij nog met zijn kop onder de dekens? Precies. Je kunt niet iets missen wat al weg was.
  9. Agenda: daar blader je dan, wat valt er nog te plannen?
    Omdenken met Judith:
    Lekker bijna niets. Alleen je eigen werk en pleziertjes. Jaren streefde je naar overzicht, hield je alles bij wat iedereen uit het gezin op welk moment moest, wanneer hij ging golfen, wanneer zijn ballenvrienden langskwamen, wanneer zijn hoogstbelangrijke werk plaats moest vinden. Nu mag je dat allemaal vergeten en lekker je eigen leven inrichten, precies zoals jij het hebben wilt.
  10. Familie: daar leef je dan voort, zonder schoonfamilie. Je hoort er niet meer bij, na 28 jaar!
    Omdenken met Judith:
    Nooit meer naar die oeverloos saaie, zich voortslepende familiefeesten die zij zo graag organiseren! Wat mis je eraan? Zijn zus was een jankerd, die hoorde alleen zichzelf graag praten, laten we wel zijn. Zijn moeder was lief, maar ook een stijve angsthaas. En wat liep je eigenlijk eeuwig te schipperen tussen hem en zijn broer? Bel die broer gewoon, als je zo nodig moet. Dat kan heus wel, zo lang je niet over zijn kleine broertje zanikt – en waarom zou je? Verder was je eigen familie altijd al veel leuker, en dat geldt nu nog steeds.
  11. Huishouden: daar sta je dan, met een bos bloemen.
    Omdenken met Judith:
    Bloemen kopen moet je natuurlijk altijd blijven doen. Ook, of juist, voor jezelf. Wat is eigenlijk het verschil? Alsof het hem ooit opviel dat er bloemen stonden, of volle fruitschalen en koektrommels en zelfgebakken cakes op versierde schotels. Die fruitschaal blijf je vullen, die koektrommels ook. En dat je voor jezelf geen hele cake gaat staan bakken, is juist mooi meegenomen. Waarom denk je dat je weer in al je kleren past? Nog belangrijker: is het niet HEERLIJK dat niemand achter je rug troep maakt? Eindelijk eer van je werk wanneer je schoonmaakt, opruimt en het gezellig maakt: niemand die het weer verpest.
  12. De dood: daar lig je dan, dood onderaan de trap
    Omdenken met Judith:
    In dit geval hebben anderen binnenkort een onwelriekend probleem, maar jij niet! Welke anderen dat zijn, doet er niet toe als je toch dood bent.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Judith Eiselin
Judith Eiselin
Judith Eiselin (51) leest sinds ze lezen kan en schrijft daarover in NRC Handelsblad. Behalve journalist is ze schrijver, vooral van kinderboeken, marktkoopvrouw en gepassioneerd paddenstoelenzoeker. Zij heeft meer dieren dan strikt noodzakelijk, vier katten, twee konijnen en een bejaard paard, en twee mooie grote dochters.