Voel je 10 jaar jonger: dit zijn de 3 belangrijkste inzichten

-

Als je nu 50 bent, ben je nog hartstikke jong. Veel jonger dan vroeger in ieder geval. Toch voelen we ons soms oud. En dat is zo zonde. Life coach Ashkaine Hora Adema (57) weet je hoe je je jonger kan voelen. Dit zijn 3 van haar inzichten.

We zitten midden in een belangrijke sociale revolutie. Om te beginnen wonen in Nederland voor het eerst meer vijftigplussers dan mensen onder de vijftig. Ten tweede worden we ouder dan ooit. En ten derde: senioren zijn nog nooit zo gezond geweest – zowel lichamelijk als geestelijk. 

Wij zijn de eerste generatie die tot deze groep behoort. Wij zijn het experiment. Dat betekent dat we geen rolmodellen hebben – die moeten we zelf maken. Sterker nog: je moet er een zijn. Wij voelen ons niet 50 zoals onze moeders of oma’s zich 50 voelden. Nee, wij voelen ons op een heel nieuwe manier 50, alleen weten we soms nog niet zo goed hoe.

We verwachten veel meer van onszelf dan de generaties vrouwen voor ons. Dat maakt het leven best ingewikkeld. Na het moederschap willen we het laatste stuk na ons vijftigste op onze eigen manier invullen. Je bent niet meer 24/7 nodig als moeder, je carrière is wel zo’n beetje gesetteld en dan kom je ook nog eens in de overgang.

Precies dit soort vrouwen komen naar life coach Ashkaine Hora Adema (57). Eigenlijk hoort zij in haar praktijk steeds hetzelfde verhaal: haar cliënten hebben het gevoel dat ze niet meer meetellen, ze hebben geen plezier meer, ze voelen zich onzichtbaar, doen alleen maar dingen die moeten, en hebben geen spontaniteit in hun leven. Ze missen het om zich sexy en begeerd voelen, ze durven geen ingrijpende nieuwe dingen meer te doen en zijn vaak moe. Ze worstelen met gevoelens van rouw over ongerealiseerde dromen. Rouw om het verlies van hun gezinsleven. Rouw om het minder hoeven zorgen (hoewel dat allemaal ook z’n voordelen heeft). Rouw om het verlies van gezondheid, schoonheid en jeugd.

Dat komt waarschijnlijk omdat alles om ons heen gaat over jong zijn. Jeugd wordt verheerlijkt en oud zijn – dat wil niemand. En dat terwijl we steeds fitter en gezonder oud worden. We voelen ons jonger dan ooit en toch kampen we met die gevoelens van minderwaardigheid.

Samen met deze, vaak prachtige, vrouwen zoekt Ashkaine naar een antwoord op persoonlijke maar tegelijkertijd universele vragen:

• Wie ben ik eigenlijk?
• Sta ik nog achter de keuzes die ik gemaakt heb?
• Wat wil ik nog uit dit leven halen?
• Waarom is veranderen zo moeilijk?
• Wil ik wel veranderen?
• Waar zitten mijn blokkades?
• Waar houd ik mezelf tegen?

In deze 3 inzichten, die afkomstig zijn van de cursus 10 jaar jonger in 21 dagen, gaan we onderzoeken hoe we onze vitaliteit en levenslust terug kunnen krijgen. Hoe we ons eigen pad kunnen vinden in de dagelijkse beslommeringen, met zelfspot, luchtigheid en gewoon veel pret. Niks hoeft, je hoeft niet te veranderen, je bent goed zoals je bent. Je wilt alleen net even wat accenten verleggen waardoor alles minder zwaar voelt. Lichter en jonger.

Je jonger voelen: dit zijn de 3 belangrijkste inzichten

Inzicht 1: Je bent echt zo oud als je je voelt
Je bent 50 en je hebt het gevoel dat een groot deel van de mogelijkheden van het leven nu achter je liggen. Het ligt allemaal wel zo’n besetje vast, hoe het verder zal gaan kan je zó grotendeels uittekenen. Het is makkelijk om te geloven dat we ons hierbij neer moeten leggen. We hebben weinig goede voorbeelden om ons heen van vrouwen die er wel nog een feest van weten te maken na hun vijftigste. Die zó met overgave nog het onderste uit de kan van hun leven weten te halen dat je haast vergeet dat zij ook al de 50 gepasseerd zijn. Ze beginnen aan een nieuwe carrière, passen nog in hun spijkerbroek van 20 jaar geleden en lijken overal lak aan te hebben. Wat is het geheim van die eeuwige jeugd? En waarom zou jij dat niet ook kunnen voelen? Nou dat kan dus wel, maar daarvoor moet je eerst snappen dat het verdere verloop van jouw leven veel meer in jouw handen ligt dat je je realiseert. Jij bepaalt hoe het vanaf nu gaat, elke dag weer. Niet je man, niet je gezin, niet je financiële omstandigheden, nee: alleen jij. Maar dan moet je wel je ogen durven openen.

inzicht 2: Elke verandering heeft een prijs
Waar droom je van? Van stapelverliefd worden? Van een eigen bedrijf? Van een slank lijf? Dan zal je eerst moeten snappen dat het achterna jagen van die droom een keerzijde heeft. Wil je een slank lijf? Dan moet je niet alleen anders gaan eten en sporten, maar het kan best zijn dat je vriendinnen of je partner dat bedreigend vinden (‘Oeh, eng, als jij slank kan zijn, dan moet ik het misschien ook en ik WIL niet.’) of ongezellig (‘haar nodigen we niet meer uit, zij drinkt geen wijn meer.). Heb je een vaste relatie en wil je verliefd worden? Dan is de prijs duidelijk: je moet uit elkaar met alle gevolgen voor geld en gezin van dien. Dat is de prijs, maar de opbrengst is die nieuwe liefde. Zo hebben alle veranderingen een keerzijde.

Inzicht 3: Die keerzijde is wat je tegenhoudt
Dit is eigenlijk de kern van deze cursus, waar we steeds weer op terugkomen. Dat je iets wil veranderen, weet je vaak niet eens. Het is een onbestemd gevoel dat je hebt, iets moet anders maar wat? De reden dat je dit niet weet is dat je voelt dat er aan die verandering iets engs kleeft, en dat duw je weg. Door steeds weer het vergrootglas te schijnen op die keerzijde van eventuele veranderingen, krijg je precies dat onder ogen wat je tegenhoudt om het veranderen of er zelfs maar aan te denken dat je het zou veranderen. Als je dat op veel manieren oefent en je jezelf het hemd van het lijf durft te bevragen, kom je erachter waarin je al die jaren niet vrij bent geweest, hoe je vast bent komen te zitten in een verhaal dat misschien niet helemaal meer bij je past. Dat verhaal moet je dus gaan herschrijven, ook als het niet altijd prettig is. 

Als dat je lukt, als je die kern te pakken krijgt, voel je je lichter en jonger. Misschien wel 10 jaar. 

gifgif
Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (54) is oprichter van Saar Magazine en bekend van De Saarpodcast. Ze is journalist, ondernemer en podcastmaker. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN