Voedingsdeskundige Esther: ‘Koud douchen? Verdien geld en verlies vet!’

-

Heb jij er met de stijgende gas- en energierekening voor gekozen om voorlopig maar even koud te douchen? Dan heeft voedingsdeskundige Esther van Proud Today goed nieuws voor je, want dat koude douchen helpt bij het verlies van vet.

Vraag je je nu af: bruin vet? Wat is dat nou weer? Komt dat in kleuren tegenwoordig? Dan kan ik duidelijk zijn: ja, zeker. Niet tegenwoordig hoor, dat is altijd al zo geweest. Je lichaam bevat namelijk bruin vet en wit vet.

Bruin vet is het gezonde vet in ons lichaam. Het vet bevat vele mitochondriën die actief worden als wij het koud hebben. Als onze lichaamstemperatuur daalt, zetten zij energie (calorieën) om in warmte om ons lichaam op temperatuur te houden. Een mitochondria is eigenlijk een klein energiefabriekje. De bruine kleur van het vet wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van de vele mitochondriën.

Wit vet is het ongezonde vet in ons lichaam. Wit vet slaat energie uit voeding op als vet rondom onze organen, billen en heupen. Bruin vet zit voornamelijk tussen de schouderbladen en rond vitale organen als het hart, de nieren en de aorta.

Net als spieren neemt het bruine vet af naarmate je ouder wordt. Ook schijnen mensen met overgewicht minder bruin vetweefsel in hun lichaam te hebben dan slanke mensen.

Dat het als je ouder wordt belangrijk is om in beweging te blijven om je botten in goede conditie te houden en spierversterkende oefeningen te doen voor behoud van je spieren, dat weten de meeste mensen wel. Maar wat veel mensen niet weten is dat we ook de aanmaak en het behoud van bruin vet zelf kunnen beïnvloeden. Het eten van gezonde vetten uit bijvoorbeeld noten, vette vis, avocado, stimuleert de aanmaak van bruin vet.

Maar ook koud douchen stimuleert de werking van bruin vet. Als je koud doucht, moet je lichaam harder werken om te zorgen dat het op de juiste temperatuur blijft.

Het is natuurlijk niet zo dat je kilo’s afvalt door koud te douchen. Hoewel een koude douche wel zorgt voor iets meer activiteit in je bruine vet en dit sowieso beter is voor je lichamelijke toestand, blijft afvallen natuurlijk nog altijd een kwestie van beter eten en meer bewegen. Maar ik wil je ook duidelijk maken dat het dus juist goed is om meer onverzadigde vetten te eten.

En aan koud douchen kun je wennen, hoor. Ik doe het nu al een paar jaar. Eerst vond ik het ook vreselijk, maar nu weet ik niet beter. Een beetje zoals thee leren drinken zonder suiker. Eerst is het supervies, maar nu gruwel ik juist bij het idee van suiker in mijn thee.

MEER WETEN?

• Samen met voedingsdeskundige Esther Hurioglu maakten wij de cursus Slank en gezond door de overgang, die je kan volgen via onze cursussite
• Heb jij ook een vraag voor Esther? Mail haar deze dan op esther@proudtoday.com en wie weet lees je het antwoord volgende week terug.
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN