Voedingsdeskundige Esther: ‘Kedgeree: makkelijk, gezond en comfy!’

-

Voedingsdeskundige Esther van Proud Today heeft vandaag een echt comfordfood recept voor je. Snel klaar, gezond én lekker: kedgeree. Het is ook een favoriet van de SAAR redactie, want dit recept staat (naast een heleboel andere heerlijke en makkelijk te bereiden recepten) in het receptenboek dat je krijgt bij de cursus ‘gezond en slank door de overgang’. 

Kedgeree is een gerecht dat bestaat uit rijst, garam masala, vis en eieren. Het komt oorspronkelijk uit India en is daar bekend onder de naam khichri. Khichri is een combinatie van rijst met linzen. De Engelsen hebben het recept aangepast door de linzen te vervangen door schelvis.

Tegenwoordig zijn er vele variaties van kedgeree, waaronder de combinatie met makreel of met tonijn uit blik.

Mijn recept is met tonijn uit blik. Ik heb altijd wel een paar blikjes tonijn in huis. Je kunt natuurlijk ook een blikje visvrije tonijn gebruiken of een klein blikje linzen. Ik wissel zelf gewoon af, de ene keer gebruik ik een blikje tonijn, de andere keer linzen.

Wat fijn is, is dat je kedgeree ook koud kunt eten. Je kunt makkelijk een portie extra maken en voor lunch mee naar werk nemen de volgende dag. Voor een koude lunch kies ik liever voor de linzen, maar dat is persoonlijke smaak.

Dit recept is superbasic, maar echt heel lekker. Kinderen vinden het meestal ook prima te eten.

Voor 2 personen kedgeree (een man en een vrouw die een beetje op de lijn willen letten) heb je nodig:

  • 100 gr ongekookte zilvervliesrijst (na koken is 100 gr voor de vrouw en 150 gr voor de man)
  • een middelgrote ui
  • verse selderij naar smaak
  • 1 blikje tonijn op water of een blikje visvrije tonijn naturel of een klein blikje linzen
  • 1 el olijfolie traditioneel
  • garam masala naar smaak (dit kruidenpotje koop je gewoon bij de supermarkt, ze staan bij de andere kruidenpotjes)
  • 400 gr tomaten
  • versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak.
  • 2 eieren
  • 1 citroen

      Zo maak je kedgeree:

  • Kook de rijst.
  • Snipper de ui.
  • Was de selderij.
  • Dep de selderij droog in een schone theedoek of een stuk keukenpapier en hak de selderij vervolgens fijn.
  • Was de tomaten en snijd deze in blokjes.
  • Kook de eieren tot ze hard zijn.
  • Laat het blikje tonijn of linzen uitlekken.
  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui.
  • Na een minuut of 2 voeg je de garam masala en de tonijn toe.
  • Warm het geheel een minuut of 2 onder regelmatig doorscheppen door.
  • Voeg de blokjes tomaat toe en warm nog 3 minuten door.
  • Voeg de tonijn of de linzen toe aan de rijst en warm alles samen nog even lekker door. Houd je niet van warme tonijn uit blik, dan kun je de tonijn ook altijd nog later verdelen over de rijst, samen met het ei en de selderij.
  • Breng het geheel eventueel op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout.
  • Snijd de eieren elk in vier parten.
  • Verdeel de kedgeree over de borden en garneer elk bord met vier parten ei en de fijngehakte selderij.
  • Maak de kedgeree aan tafel op smaak met wat druppeltjes citroensap.
gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN