Vlieger op! Fabels over de overgang die écht de wereld uit moeten ( + wat wel helpt)

-

Deze week is het de week van de overgang, dus daar staan we graag even bij stil. Want heel eerlijk, we ontkomen er toch niet aan, dus kunnen we het er net zo goed even over hebben. 

Denk je dat je gek bent geworden? Voel je je niet fit? Vrouwen in de overgang begrijpen vaak niet wat er aan de hand is. De verschijnselen zijn vaak redelijk onbekend, misschien zelfs taboe. Best gek, als je kijkt naar wat we openlijk bespreken over hormonale dingen als puberteit, zwangerschap en seks. Op dit moment zitten 1.6 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. Tachtig procent van deze vrouwen heeft te maken met overgangsverschijnselen. Roep dus ‘opzouten’ als iemand zegt dat het er bij hoort. Daarom is er de Week van de Overgang van 8 tot 14 april, om aandacht te vragen voor de overgang en het bespreekbaar maken van overgangsverschijnselen.

Speciaal voor alle vrouwen die, net als wij, soms ook geen idee hebben wat er allemaal gebeurt. Zetten wij samen met Etos nog een keer alle feiten en fabels over de overgang op een rij.

FABEL: Ik ben nog lang geen 55, dus ik ben écht nog niet in de overgang
Veel vrouwen denken dat de overgang begint wanneer je stopt met menstrueren. Mis! Het moment van je laatste menstruatie is de menopauze, maar dan is de overgang allang begonnen. De eerste symptomen kunnen al op je 40e beginnen, maar meestal merk je in het begin nog niet zo veel. De overgang duurt gemiddeld 5 tot 12 jaar. Ga gerust naar je huisarts – vanaf je 40e – als je voor jouw gevoel vage klachten hebt, wisselende stemmingen of je gedrag of gevoel niet goed herkent.

FABEL: Hormonen slikken tegen overgangsklachten? Daar krijg je borstkanker van!
De dosering hormonen bij medicatie tegen overgangsklachten is laag en is bedoeld om de sterke daling van de eigen productie tijdelijk op te vangen totdat het lichaam zelf die balans weer heeft hervonden. Oestrogeen is het vrouwelijk hormoon dat huid, botten, vaten, gewrichten, spieren, pezen en slijmvliezen soepel, stevig en elastisch houdt. Door die hormoonval in relatief korte tijd (die van oestrogeen kan wel met 80% naar beneden storten) krijgt 80 tot 85% van de vrouwen op zeker moment te maken met opvliegers, nachtzweten, enzovoort. En omdat oestrogeen ook van invloed is op het brein, kun je eveneens last krijgen van somberheid, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Ga naar een gyneacoloog om je te laten informeren naar de mogelijke behandelingen. Mocht je je toch niet helemaal senang voelen bij hormoontherapie, zijn er ook voedingssupplementen die kunnen helpen bij overgangsklachten, oals Famosan Overgang Totaal. Of als je last hebt van nachtelijk transpireren en opvliegers kun je Famosan Salvia Extra Sterk proberen.

FABEL: Als je stopt met hormonen, krijg je het dubbel zo zwaar voor je kiezen
Als je een korte periode –  een half tot een jaar – hormoonsuppletie neemt en dan stopt, zit je hoogstwaarschijnlijk nog middenin de overgang en krijg je dus gewoon de klachten die je anders ook zou hebben. Maar er is geen reden om te denken dat je klachten erger zullen zijn dan wanneer je geen hormonen had geslikt.

FABEL: Het hoort erbij en gaat vanzelf over
Door onze Hollandse calvinistische inborst denken we het leven te moeten nemen zoals het komt. Dat kun je doen tijdens de overgang, de vraag is of je jezelf en je omgeving daarmee het beste helpt. Maar 20% van de vrouwen heeft geen klachten – de rest dus wel. Dat is 80% – en die klachten variëren van mild tot zo heftig dat het écht weerslag heeft op je functioneren. En dat 5 – 12 jaar lang. Dat hoef je écht niet normaal te vinden. Opvliegers en nachtelijk transpireren zijn bijvoorbeeld ‘kwaaltjes’ waar je ook echt wel iets aan kunt doen.

Heb je nou klachten, wat kan je dan eigenlijk doen om het leven een stukje makkelijker en leuker voor jezelf te maken? 

NOOIT MEER PIEKEREN
Ben jij zo’n typje dat loopt te moederen over alles en iedereen? Dan werd je flink gestuurd door je oestrogenen. Dit is een ‘zorghormoon’, het zorgt ervoor dat vrouwen zich verantwoordelijk voelen voor alles wat zorg nodig heeft. Die zorgdwang neemt godzijdank af als het oestrogeen uitblijft. Vruchtbaarheid wordt verruilt voor rust.

TUSSEN DE LAKENS
In de overgang kunnen de slijmvliezen in je vagina, door gebrek aan oestrogenen, droger worden. Je libido kan door neerslachtigheid ook tot het vriespunt zijn gezakt. Een goeie remedie: heb toch gewoon seks. Door te vrijen wordt de vagina beter doorbloed en je maakt op een natuurlijke manier testosteron aan. Last van vaginale droogheid, glijmiddel is een goede oplossing. Feit: veel vrouwen beleven een nieuwe opbloei van hun seksualiteit, juist in de overgang.

DROGE OGEN
Zestig procent van de vrouwen in de overgang krijgt hiermee te maken. Hoe het komt? Alles wordt droog tijdens de overgang door de verandering in hormonen. Ook je mond en je huid. Specifiek voor je ogen kun je oogdruppels, oog-gel of oogzalf gebruiken voor verkoeling en verlichting. Warme kompressen op je oogleden en een massage van de oogleden werken ook goed.

GEVOELIGE BORSTEN
De meeste vrouwen schrikken wanneer hun borsten anders voelen dan normaal, maar gespannen, gevoelige borsten tijdens de overgang betekent zelden iets ernstigs. De verschijnselen nemen na verloop van tijd vanzelf af. De gevoeligheid van de borsten wordt veroorzaakt door de afname van een bepaald hormoon, progesteron. Tip: draag een beha die extra steun geeft, desnoods een sportbeha. Ook Teunisbloemolie kan verlichting geven bij gevoelige borsten.

VERDWENEN TAILLE
Je taille is niet meer zo goed te lokaliseren omdat je buik zichtbaar ronder wordt. Wat is er aan de hand? De oestrogeenproductie in je eierstokken neemt tijdens de overgang af. Je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe manier om oestrogeen aan te maken en op te slaan. Dat kan door oestrogeen aan te maken en op te slaan in buikvet. Het heeft dus een doel. Wij zeggen, goede reden om een nieuwe garderobe in te slaan!

En heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over vervelende kwaaltjes waar je iets tegen wil doen? Loop gewoon eens de dichtstbijzijnde Etos in voor persoonlijk advies. Die aardige dames weten namelijk een heleboel. Voor de producten hoef je overigens niet meer naar de winkel. Tegenwoordig heeft Etos een webshop waar je de gehele lijn overgangsproducten kunt aanschaffen. Lekker makkelijk, want gewoon om 2 uur ’s nachts tijdens een opvlieger te bestellen. Ga direct naar de webshop 

 

gifgif
Monica Oliveira
Monica Oliveira
Monica Oliviera interviewt vrouwen voor Saar Magazine. Ze is 51, getrouwd en woont in Twente. Haar drie kinderen zijn min of meer de deur uit - behalve rond etenstijd.

RECENTE ARTIKELEN