Wim vertelt: impulsaankopen die verraden dat een man 50+ is

-

Sinds Wim 50 is geworden zijn zijn interesses van de een op de andere dag veranderd. Ineens moeten er whiskey’s en dure vulpennen komen.

  • Totally stripped: cd/dvd-box van The Rolling Stones

Zeker, ik heb vroeger ook wel eens geslowd (‘gezwommen’ zeiden we in Brabant) op ‘Angie’. Maar verder speelden The Stones in mijn jeugd en alle leeftijdsstadia erna in mijn leven geen enkele rol. Als ik al iets was, dan een soulman. Nogal verwarrend daarom dat ik nu door nog onbekende oorzaak ineens een Stonesfan ben. Een halfslachtige en wel erg verlate oerrocker. Ik volg Mick en Keith op Facebook. Ik koop of huur films en biografieën die over ze verschenen zijn. En ik ben intussen ook eigenaar van deze luxe cd/dvd-box, na drie maanden overigens nog altijd kraakvers in zijn folieverpakking. Het wachten is op de impuls dat ik ook nog in zo’n T-shirt wil lopen met daarop dat logo met die uitgestoken tong en die dikke Jagger-lippen. Onvervalst jeugdsentiment, jawel meneer. Maar extra pathetisch als je helemaal geen Stonesjeugd hebt gehad.

  • De whiskyverzameling

‘Dit is het!’, wist ik bij het betreden van Whiskybase, de wereldberoemde webshop annex Rotterdamse speciaalzaak: ‘Bij het bereiken van een rijpere leeftijd hoort ook een rijpere lifestyle als het aankomt op alcohol, en het instapmoment daarvoor is nú.  Ik schakel van mijn dagelijkse sixpacks en wijntjes soepel over op het drinken van whisky. Gewoon elke avond één glaasje van het spul, en dan maar snuiven, nippen en écht genieten. Raak ik ondertussen ook nog moeiteloos van m’n beginnende bierbuik af.’

Zoals het de ware liefhebber betaamt, wilde ik bij de uitoefening van deze nieuwe hobby wel meteen met de grote jongens kunnen meepraten. Dus moest er in Whiskybase ook ogenblikkelijk een aardige verzameling van heel eerbiedwaardige Ierse, Schotse, Amerikaanse en Japanse malts en rye’s worden aangeschaft. Flessen met onuitsprekelijke namen en met prijzen die minstens zo moeilijk weg te slikken waren als die drankjes zelf. Keelsnoerend – zo vond ik ze smaken. Toch blijft het een mooi plaatje bij ons in huis, een rijpe man omringd door zijn rijpe boekenkast, zijn rijpe Franse bulldog en zijn rijpe whiskyverzameling.

  • Retro-camera + sjieke vulpen

Sla de shoppingpagina’s en fashionshoots in de duurdere mannenbladen er maar op na: in de sjieke werktas van de ‘iets oudere’, ‘licht grijzende’ kosmopoliet bevinden zich steevast een vintage-camera, een notitieboekje van de allermooiste kwaliteit en ook altijd een dito vulpen of vulpotlood. Achteloos zie je ze in die magazines op een hotelbed uitgespreid, soms ook met op de achtergrond een lekker wijf in d’r dunne onderjurk dat vanaf het Franse balkon naar de wereld buiten staart. Wow, is dat alles bij elkaar opgeteld nog eens inspirerend! Ik heb alvast een vulpen van Visconti en twee retro-Fujifilm-camera’s, de XT-1 en de XT-10.

  • Kunstaankopen

Tuurlijk, het is allemaal nog ver, ver weg. Maar een héél klein beetje over je sterfelijkheid begin je bij 50-something stiekem toch wel na te denken. Over wat je je kinderen nalaat als het zover is, bijvoorbeeld. Geld of een onroerendgoed-portefeuille gaat het in mijn geval niet meer worden, vermoed ik. Wel ben ik onlangs begonnen met het aanleggen van een kunstcollectie die mijn nakomelingen straks allicht dik poen gaat opleveren. De eerste aanwinst betreft een set van zes vintage blootfoto’s uit de jaren zestig van fotograaf Elmer Batters, waar ik dus min of meer toevallig op ben gestuit tijdens het surfen. Gek dat zulke pin-up’s uit mijn vroegste jongensjaren nu weer net zo’n sexy uitwerking op me hebben als indertijd het geval was. Desondanks: als de kinderen er over dertig jaar nog met goed fatsoen mee naar Christie’s willen, moet ik ze maar niet te vaak uit hun envelop halen.

  • Gewaxte Barbourjas

Ik wou ‘m en, hop, ik kocht ‘m. Zo simpel is het. Ik mag dan zelden of nooit op het platteland komen en ik blijf graag binnen als het cats and dogs regent, en desalniettemin zag ik mezelf tijdens een verblijf in Engeland ook wel in zo’n lange, groene, gewaxte Barbour-jas door de countryside lopen. Daar denkt mijn vrouw anders over. Van haar  mag hij in haar bijzijn nooit aan, zelfs niet als ik zweer dat ik er nooit of te nimmer ook een Barbour-hoed en Barbour-laarzen bij zal kopen.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

RECENTE ARTIKELEN