Waarom ik deze zomer helemaal verliefd werd op Denemarkens Noord-Jutland

-

(Foto: VisitDenmark)

Deze zomer reed Barbara (51) naar het noorden van Denemarken. Ze had er weinig voorstelling bij, maar raakte helemaal verliefd op de streek. “Heerlijk eten, schattige dorpjes en prachtige natuur.”

In dik zes uur reden we vanaf Utrecht naar de grens en daar begon de reis. De mooiste route naar het noorden gaat langs de westkust. Probeer zoveel mogelijk via die route op de kustlijn te rijden. Onze eerste stop was het schattige dorpje Ribe, de oudste stad van Denemarken. Het ligt aan zee en heeft een prachtig oud centrumpje. Den Gamle Arrest is een mooi hotel in een oude gevangenis, heel leuk als je maar een of twee nachten blijft. Er zit ook een geweldig restaurant in.

De fjorden van Noord-Jutland
Na deze eerste heerlijke stop, hadden we zin in natuur. In drie uurtjes reden we naar de Limfjord-regio om te eilandhoppen. We gingen bijvoorbeeld naar het eiland Fur. Een veerboot zet je in een paar minuten over van het vaste land naar dit eiland met zijn mooie kliffen. Vlakbij ligt het eiland Mors, ook wel de parel van de Limfjord genoemd. Mors bereik je via een brug (met super uitzicht!). In het noorden van Mors liggen nog meer prachtige kliffen. Aan de kust van deze fjorden vind je vele visrestaurantjes. Bezoek ook Isbjerg, het hoogtepunt van het mooie Nationaal Park Thy met uitzicht op de fjorden. Wij sliepen in een heerlijk hotel, met een leuk restaurant waar ze de traditionele Stjerneskud serveren: wit brood met heel veel soorten vis. (Foto: VisitDenmark)

Dorpjes onderweg naar het noorden
We reden langs de dorpjes Blokhus en Løkken in Jammerbugt. Authentieke vissersboten op het strand, witte houten strandhuisjes langs de duinen, brede zandstranden, restaurants en winkels in het centrum: Blokhus en Løkken zijn gezellige badplaatsen langs de westkust van Denemarken.
In Løkken loop je vanuit het centrum zo het strand op, langs het leuke strandtentje North Shore Surf met hangmatten, strandstoelen en zicht op de pier. Naast een drankje ben je hier ook van harte welkom voor surfles. Vlakbij, ook aan die weg naar het strand, zit restaurant Huset Havs met een hip interieur en een makkelijke kaart. Van dezelfde eigenaar is Hotel Løkken Strand, vanbuiten authentiek Deens, met gele muren en grote raampartijen, vanbinnen licht en echt Scandinavisch ingericht, minimalistisch. Met slechts 16 kamers, op 250 meter van zee.

Botsende zeeën bij Grenen
Dan wordt het tijd voor het echte werk: we rijden nu naar het meest noordelijke puntje van Denemarken, Grenen. Daar kan je een bijzonder fenomeen bezoeken. Hier botsen namelijk twee zeeën op elkaar, het Skagerrak en het Kattegat. Het is een toeristische trekpleister en dat is goed te begrijpen, hoe leuk is het om met elk been in een andere zee te staan? Lekker langs het strand ernaartoe lopen vanaf de vuurtoren is ook een goed idee. Het zand is hier prachtig wit, neem een picknick mee en blijf even ‘hangen’, misschien spot je nog een zonnende zeehond.

Kunststadje Skagen
Daar vlakbij ligt het schilderachtige dorpje Skagen. Alles is er mooi en schattig. Ga smørrebrød eten bij het Brøndums Hotel met prachtig oud interieur, het terras is werkelijk fantastisch. Plof ook ’s avonds neer op een terrasje aan de haven voor een fruits de mer met een glaasje bubbels. Vergeet ook niet het Skagens Museum tegenover het hotel te bezoeken: net zo mooi als het Singer in Laren. (Foto: VisitDenmark)

 

Wandelende duinen
Niet ver van Skagen vind je een uniek stukje natuur: de wandelende duin van Råbjerg Mile. Tussen Skagen en Odde, begroeid met helmgras en heide, ligt een imposante zandduin met een oppervlakte van ruim een vierkante kilometer. Deze ‘wandelt’ langzaam noordwaarts en is niet te stoppen. Beklim de duin, waarvan de hoogste ongeveer 20 meter is, om een goed beeld te krijgen van dit stukje Deense woestijn. (Foto: VisitDenmark)

Aalborg
Op weg naar het zuiden kom je langs Aalborg, een van de 52 steden ter wereld die je zeker moet zien, volgens de New York Times. Deze vierde stad van Denemarken is echt de moeite waard wanneer je in Noord-Jutland bent. In het stukje historische stad, midden in het centrum, vind je charmante gekleurde vakwerkhuisjes. Een groot contrast met het nieuwe waterfront, met o.a. de moderne architectuur van het Utzon Center (zelfde architect als The Opera House in Sydney) en het Musikkens Hus. Ga in ieder geval koffie drinken of lunchen bij Penny Lane, het leukste adresje in de stad. Met zalige lekkernijen voor bij de koffie, een gezonde lunch en een vrolijk interieur met een mix van design en kringloop.

Verrassing van de natuur
Heb je na al die uitgestrekte landschappen wel zin in een bergwandeling? Nou, dat is er ook. Een halfuurtje ten zuiden van Aalborg ligt Rebild Bakker. Dit unieke terrein bestaat uit bossen, heide, heuvels, dalen, bronnen en meren. Het is er geweldig wandelen, je weet echt niet wat je ziet. Dit is de route die we liepen: in het voorjaar springt alles lichtgroen op, in de nazomer bloeit de heide met zijn paarse tapijt, in de herfst gloeit het landschap in prachtige rode, bruine en gele kleuren, en in de winter ligt het onder een sneeuwwit dekbed. (Foto: VisitDenmark)

Slapen kan je hier:
Comwell Rebild Bakker 4-sterren hotel met optimale faciliteiten. Net buiten het hotel nodigt de unieke natuur uit tot activiteiten, wandelen en lunchen in de buitenlucht. In de buurt liggen allerlei soorten hardloop-, wandel-, fiets- en mountainbikeroutes en in St. Økssø kan worden gezwommen.
Rold StorKro Gelegen in de mooiste natuur van Denemarken, met Rebild Bakker als buurman en directe toegang tot Rold Skov, het grootste bos van Denemarken.
Danhostel Rebild
Prachtig gelegen bovenop Rebild Bakker midden in het glorieuze Himmerland. Geniet hier van een van de mooiste uitzichten van Denemarken.

Binnenkort bij ONS-TV: Reisgenøten met Dieuwertje Blok
Dieuwertje Blok ontmoet in 6 afleveringen 6 gasten op 6 uitgekozen plekken in Denemarken die passen bij de interesses van de gast. In het programma wordt gepraat over het leven, worden lokale producten geproefd en is er tijd voor het bezoeken van Deense bezienswaardigheden. Reisgenoten is een feel-good reality programma waar de focus ligt op Deense gezelligheid: ‘Hygge’. Gasten: Carry Tefsen, Twan Huys, Robert van Beckhoven, Leontien van Moorsel, Ronald Giphart en Maik de Boer. Vanaf zaterdag 2 januari om 20.30 uur elke week bij ONS-TV. (Ziggo 50, KPN 89, CAIWAY 50) (Foto: VisitDenmark)

Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (54) is oprichter van Saar Magazine en bekend van De Saarpodcast. Ze is journalist, ondernemer en podcastmaker. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN