Verhuizen of verbouwen: wat doe je als de kinderen het huis uit zijn?

-




De twee zonen van onze hoofdredacteur Barbara hebben het huis in de loop der jaren flink gesloopt. Na 20 jaar is het huis wel aan een opknapbeurt toe. Maar is dat wel slim? Is straks verhuizen als ze zijn vertrokken niet een betere oplossing?



In de twintig jaar dat we in ons huis wonen, is het huis flink uitgewoond. De eerste tien jaar durfde ik niet eens een nieuwe keukentafel te kopen, want met twee jongens in huis gaat werkelijk alles kapot. Maar toen ze gingen puberen, durfde ik de sprong te wagen. Eindelijk ging de tafel weg met daarin nog de toktoktoktok-sporen van de kleutertjes die met hun lepeltjes op het tafeloppervlak slaan.

De schommel waarmee de jongens jarenlang met hun voeten tegen de keukenkastjes probeerden te rammen – wat vaak lukte – is weg. Nu hangen ze als pubers dag en nacht in hun kamer om te gamen en komen ze er alleen uit om te eten. Mijn man en ik zijn dus weer veel samen; we hebben het huis een klein beetje terug.

Tijd dus om om ons heen te kijken. Wat een smeerboel zien we dan! De jarenlang gemartelde keuken willen we nu gaan aanpakken. En als we dan toch bezig zijn, zou ik ook wel eindelijk wat aan isolatie en verduurzaming willen doen, want de wind waait hier soms gewoon door het huis.

Of  kunnen we beter gewoon wachten tot de kinderen gaan studeren en dan de boel verkopen? Ik vind het ook niet leuk om als de kinderen het huis uit zijn, meteen het huis te verkopen. Ze moeten in het begin een vertrouwde plek hebben om naar terug te keren als ze even weg willen van hun drukke studentenleven. Als ze al een kamer kunnen vinden natuurlijk, want ook dat is niet makkelijk in deze tijd. Pfff. Ik vind dit heel ingewikkeld.

Ik besluit de quiz te doen op de site van ABN Amro: Verhuizen of toch verbouwen. Ik merk bij het beantwoorden van de vragen dat ik toe ben aan iets meer buitenlucht en dat ik zin heb in iets nieuws. Maar ook dat ik eigenlijk nog een tijd in dit huis wil blijven. Ik ben wel toe aan een huis dat wat frisser oogt en wat steviger op z’n poten staat.

Een extra lening voor een verbouwing dan maar? Of kan ik beter ervoor kiezen om mijn hypotheek te verhogen? Wat is verstandiger? Welke subsidies zijn er als je je huis gaat verduurzamen en kom ik daarvoor in aanmerking? Om te ontdekken wat er mogelijk is, raadpleeg ik ABN Amro’s  Energie Bespaarcheck. En holy moly, ik blijk voor dertienhonderd euro per jaar aan energie te kunnen besparen. De beste stap zou dan zijn om 12 zonnepanelen op mijn dak te laten zetten, waarmee ik de eerste achthonderd euro per jaar al bespaar. Leuk.

 Adviseur Wonen Ferhat Arikan van ABN Amro kijkt even mee naar onze situatie. Hij geeft de volgende overwegingen mee: “Ik snap dat je met twee puberjongens in huis huiverig bent om ingrijpende beslissingen te nemen, maar er wel aan toe bent om een volgende stap te zetten naar een huis dat aansluit op jullie huidige behoeftes.
Goed dat je al online naar de tools gekeken hebt, dit helpt om je gedachten te ordenen. Een beslissing om je huidige huis op te frissen klinkt als een hele logische. Een hypotheekadviseur denkt graag met jullie mee over de financiële mogelijkheden voor verhuizen of verbouwen. In een vrijblijvend oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur kan er al een eerste berekening voor die financiële mogelijkheden worden gemaakt.
Het is belangrijk om een concreet beeld te hebben van wat er allemaal mogelijk is en welk bedrag daarvoor nodig is. Om de kinderen het vertrouwde gevoel te laten houden in een veranderd huis, is het leuk om ze mee te nemen in de verbouwbeslissingen. Misschien hebben zij wel ideeën of is dit een project waar ze voor hun school of studie wat mee kunnen.
Verder is het verstandig om verduurzamen mee te nemen als je toch al bezig bent met een verbouwing. Verduurzamen leidt tot meer woongenot  vormt een goede investering in jullie woning en kan een besparing op de energierekening opleveren. Het valt me ook op dat jullie al langer in het huis wonen en er mogelijk overwaarde is. Een goede reden voor een gesprek met een hypotheekadviseur.”

En? Wat gaan we nu doen?
We gaan dus een gesprek aan met de bank om te kijken hoe we het slimst kunnen lenen en verbouwen. Fijn om te weten dat er zoveel mogelijkheden zijn.

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ABN AMRO

gifgif
Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (54) is oprichter van Saar Magazine en bekend van De Saarpodcast. Ze is journalist, ondernemer en podcastmaker. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN