Veilig fietsen voor senioren: investering nodig

-

In 2022 is het aantal verkeersongelukken met dodelijke afloop flink gestegen. Volgens cijfers van STAR waren er 578 verkeersongelukken waarbij minstens één persoon is overleden. Als je het vergelijkt met 2021, waren dit er 87 minder. Opvallend is dat het vooral gebruikers van e-bikes zijn, die betrokken raken bij een ongeluk. Logisch, in 2021 waren er nog maar 3,4 miljoen e-bikes. In 2022 waren dit er bijna 5 miljoen.

De Fietsersbond vindt dat het tijd is voor serieuze investeringen om de infrastructuur te verbeteren en veilig fietsen voor senioren mogelijk te maken. Lees in deze blog meer.

Leeftijdsgroep met de meeste ongelukken op de fiets

Het aantal ouderen in Nederland is toegenomen, terwijl het aantal jongeren is gedaald. De groep 70-plussers betreft inmiddels 56%. Bij deze 70-plussers nam ook het aantal fietskilometers per rit flink toe. De grootste oorzaak hiervan is de toenemende populariteit van de elektrische fiets. Het aantal verkeersdoden is binnen deze leeftijdsgroep toegenomen met 8%.

Is investeren de oplossing?

Binnen Nederland is er meer dan 150 duizend kilometer aan fietsnetwerk te vinden. Op dit moment investeert de overheid 50 miljoen euro per jaar in ontwikkeling en onderhoud van dit netwerk. Volgens de Fietsersbond is een grotere investering nodig om het onderweg veilig te houden voor onder andere senioren.

Daarnaast pleit de Fietsersbond ervoor dat auto’s binnen de bebouwde kom langzamer gaan rijden. Wanneer je in de bebouwde kom 30 kilometer per uur mag rijden, is de kans dat een ongeluk een dodelijke afloop heeft vele malen kleiner.

Wat kun je zelf doen om veiligheid op pad te gaan?

De elektrische fiets lijkt qua mogelijkheden ideaal voor ouderen. Het wordt voor deze groep aantrekkelijker gemaakt om erop uit te gaan met de fiets en in beweging te blijven. Ook is er een keerzijde: elektrische fietsen gaan sneller dan een ‘gewone’ fiets. Dit maakt dat het ook gevaarlijker kan zijn. Hieronder lees je onze tips om veilig met je e-bike kunt toeren.

Leer je elektrische fiets goed kennen

Het is belangrijk dat je bij aanschaf van een elektrische fiets goed oplet op de ervaring met de e-bike. Maak een proefrit en schaf pas een elektrische fiets aan zodra je je veilig en comfortabel genoeg voelt. Maak vooraf eerst een aantal meters op een industrieterrein of op een rustige weg.

Maak gebruik van een fietshelm

In Nederland is het dragen van een fietshelm niet verplicht. Het dragen van een helm blijft een eigen keuze. Je hersenen maken het mogelijk dat je jezelf goed kunt bewegen, dingen kunt onthouden, voelen en denken. Met een fietshelm wordt ernstig letsel aan je hersenen met 60% verminderd. Een dodelijk hoofd- en hersenletsel wordt verminderd met 70%.

Zorg voor goed werkende fietsverlichting

Fietsverlichting is ontzettend belangrijk. Niet alleen zie je zelf de weg, ook andere weggebruikers kunnen jou zien. Met goed werkende verlichting ga je veiliger door het verkeer. Bij Fietsvoordeelshop.nl kun je eenvoudig verlichting aanschaffen met batterij of met een accu.

Lees hier meer tips om je fietsverlichting te verbeteren.

RECENTE ARTIKELEN