Veel single 50+ vrouwen zijn niet op zoek naar een nieuwe relatie

-

Bijna de helft van de vrijgezelle vrouwen boven de 50 heeft geen behoefte aan een nieuwe relatie.

Uit een enquête van het CBS blijkt dat 40 procent van de single vrouwen tussen de 50 en 64 jaar liever definitief alleen blijft. Van de 65- tot 79-jarige alleenstaande vrouwen ziet zelfs bijna 70 procent een nieuwe partner niet meer zitten. Van de vrijgezelle mannen wil ongeveer een kwart alleen blijven. We deden een rondje Saartjes, om eens te peilen wat die hiervan vinden.

Brynn (57): “Na jaren voor alles en iedereen te hebben gezorgd, vind ik het erg prettig om alleen te wonen en alleen verantwoordelijk te zijn voor mij en de poezen. Ik hou van mijn vrijheid en ik ken mezelf. Zodra er een man over de vloer is, sta ik binnen de kortste keren weer appelflappen te bakken en draag ik weer kriebelbeha’s om maar leuk te worden gevonden. De tijd heb ik gehad. De poezen vinden me altijd leuk. En seks kan ik ook prima met mezelf hebben.”

Wies (59): “Mijn nieuwe vriend was gescheiden, zijn kinderen negeerden mij. Zijn dochter ging trouwen, hij moest alleen naar de bruiloft. We hadden toen al vier jaar een relatie.  Zijn verjaardag vierde hij twee keer, met zijn familie en met mij. Alles was altijd lastig en beladen omdat zijn kinderen hem zo claimden. Om die reden heb ik er een punt achter gezet. Ik vind het jammer, want het was een leuke man. Maar ik was ook opgelucht, ik had gewoon geen zin meer in al dat gedoe.”

Anja (61): “Na mijn scheiding ben ik een paar jaar alleen geweest en ik redde met prima, maar ik vind het toch wel erg gezellig dat er weer een man in mijn leven is. We latten, dat gaat prima. Ik vind het gewoon leuk om dingen met iemand te kunnen delen en samen op pad te gaan, al vind ik het daarna ook prettig om weer even op mezelf te zijn.”

Demi (50): “Ik heb veel gedate en erg mijn best gedaan om weer een relatie op te bouwen. Soms was dat leuk, soms waren er vlinders. Maar vaker was het toch veel werk en werden de verwachtingen wederzijds niet waar gemaakt. En dan dacht ik: waarom doe ik dit? Wat draagt het bij aan mijn geluk? Wat ik echt wilde was een eind wandelen, heel The Crown opnieuw kijken en op tijd naar bed zonder de stress van een lover die zou kunnen afknappen op ochtendadem. Ik heb het gehad, ik woon voortaan liever alleen.”

Zita (66): “Mijn man is vrij jong overleden, een paar jaar later kreeg ik een relatie met een leuke man. Mijn kinderen trokken dat niet, die vonden het verraad aan hun vader. Het leverde een heel lastige situatie op. Ik kan me voorstellen dat er vrouwen zijn die voor hun kinderen kiezen, want ik heb ook op het punt gestaan. Maar ik dacht toen ook: ik ben 61, ik kan nog wel twintig goede jaren hebben en hoeveel leuke kerels lopen er rond die ook mij leuk vinden? Het heeft echt jaren geduurd voor de kinderen bijdraaiden, heel verdrietig.”

Sacha (53): “Na mijn scheiding wist ik meteen al dat ik nooit meer een relatie wilde. Misschien dat het aan mijn ex lag of juist aan mij, maar samenleven kost me zoveel energie, ik wil dat niet meer. Ik wil me niet meer aanpassen aan een ander, ik wil alleen in bed liggen, ik wil ’s nachts de tv aan kunnen houden als ik daar zin in heb. Ik wil eten wat ik lekker vind, wanneer ik trek heb. En ik wil nooit, maar dan ook nooit meer op bezoek bij schoonfamilie. De scheiding was financieel een drama, ik heb geen cent te makken en woon in een ‘studio’. Dat is ‘makelaars’ voor alles in één, ik slaap op een bedbank. En ik ben ontzettend gelukkig.”

Ruth (56): “Het is niet dat ik zulke dramatische relaties heb gehad, ik ben gewoon graag op mezelf. Het is relaxed om niet het gevoel te hebben dat ik me groot moet houden bij opvliegers en huilbuien. En ik zou op dit moment niet eens de energie hebben om een relatie te onderhouden. Doe mij maar mijn vriendinnen, dat zijn toch de echte grote liefdes van je leven.”

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN