Gezien het feit dat er overal personeelstekorten lijken te zijn, zou je denken dat werkgevers in hun handjes zouden knijpen met loyale, ervaren krachten die graag aan de slag willen.
Niets is minder waar. Werkzoekende 55-plussers treffen vaker een dichte deur als ze solliciteren. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV. Bedrijven zijn huiverig om mensen in dienst te nemen nu de economie slechter draait. Mediors worden eerder als een risico beschouwd.
“Je ziet een terugtrekkende beweging”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin in de Telegraaf. “Vooral in de industrie gaat het minder. Als bedrijven daar al iemand aannemen, kiezen ze voor een jongere kandidaat, omdat ze denken dat die flexibeler is en minder snel ziek wordt.”
Werkzoekenden merken dat aan den lijve, blijkt uit een peiling onder 1900 CNV-leden van boven de 55 jaar. Van hen is één op de zes op zoek naar een klus of een baan. Hoewel de arbeidsmarkt nog altijd krap is, regent het afwijzingen als ze solliciteren. Sommigen zijn zelfs nog nooit uitgenodigd voor een gesprek.
Veel zzp’ers
De ondervraagde ouderen die wel een baan hebben, zien hun baas aarzelen om leeftijdgenoten aan te nemen. Liefst 42% zegt dat zijn werkgever weinig of geen 55-plussers inhuurt. Zeker in het bedrijfsleven komen die lastig aan de bak, in de publieke sector lijkt het voor hen iets makkelijker.
Wat meespeelt is dat veel 55-plussers zzp’er zijn. Bedrijven zijn huiverig om ze opdrachten te geven door de aankondiging van de belastingdienst die vanaf januari strenger gaat controleren of iemand wel echt ondernemer is. De vrees is een zzp’er dan in dienst te moeten nemen (terwijl de zzp’er in kwestie dat misschien helemaal niet wil).
Kortom, de hel van het UWV komt zo weer dichterbij. Wat kun je nu zelf eens doen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten? Accepteer om te beginnen dat de arbeidsmarkt momenteel enorm in beweging is. “Door de veranderende arbeidsmarkt verdwijnen er heel veel banen”, zegt oprichter en directeur Anne-Marije Buckens van 50Company die werkzoekenden van 50 jaar en ouder begeleid, bij EenVandaag. “Het gaat dan om administratief werk, fabriekswerk – beide door automatisering – en banen die vroeger vanzelfsprekender waren dan nu, zoals schoorsteenveger.”
Wel is het in deze veranderende arbeidsmarkt belangrijk om meer na te denken over hoe je jezelf aantrekkelijk kan maken voor werkgevers. Het gaat vooral om duurzame inzetbaarheid, volgens Buckens.
“Dat betekent dat je iets te bieden hebt waar de arbeidsmarkt op dat moment behoefte aan heeft. Ook als je huidige functie verdwijnt of minder relevant wordt. Dus: zelf initiatief nemen, zelf kijken naar een plan b voor als je baan straks niet meer bestaat. 55-plussers hebben hier over het algemeen meer moeite mee, want die zijn erg trouw aan hun baan en minder gewend om snel te switchen.”
Wat te doen?
Generatie X is heel bescheiden en opgegroeid met het idee van ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Je zou eigenlijk à la millennials bij een sollicitatie moeten zeggen: ‘Hier ben ik goed in, dit kan ik voor je doen, hierbij kan ik je helpen.’
Iedereen moet echt een beetje met een tablet, telefoon of laptop om kunnen gaan. Haak niet meteen af als er om digitale vaardigheden wordt gevraagd, een Zoomer kan je binnen een kwartier de krochten van een smartphone uitleggen. Digi-dingen worden steeds makkelijker.
Laat je droombaan los, kijk naar waar vraag naar is. Fotografeer auto’s met ‘wij zoeken collega’s’ erop. Ga niet per se uit van wat je eerder deed, maar bedenk wat je óók zou kunnen.
Je CV mag best een (beknopt) overzicht bieden van alles wat je hebt gedaan, maar alleen de laatste tien jaar zijn relevant. Ze bovenaan vooral de relevante informatie voor de baan en benadruk in je motivatie vooral wat je de komende tien, twintig jaar te bieden hebt. Plus: goede, professionele recente foto erbij waarop je zelfverzekerd kijkt. Er wordt gemiddeld zes seconden naar een CV gekeken, probeer daarin te scoren.
LinkedIn is een prima plek om jezelf te presenteren en te netwerken. Maak jezelf zichtbaarder door te reageren op vakgerelateerde berichten. Zorg dat je profiel op orde is, zet het op ‘open to work’ en zorg dat je bereikbaar bent. Update eventueel je mailadres (gezellie@hotmail klinkt oud en te jolig, maak liever een professioneel gmail adres met je naam aan) en reageer snel (binnen een paar uur) op berichten.
En ja, je mag binnenskamers balen, foeteren en gefrustreerd zijn. Het is waar dat 55+ op de sollicitatiemarkt vaak ronduit schofterig wordt behandeld. Maar niet altijd. En niet overal. Hoe beter je jezelf weet te verkopen in de markt zoals die nu is, hoe beter je kansen op toch een leuke baan.
Nooit meer iets missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!