Van tamagotchi tot trol – speelgoed uit de prehistorie

In de prehistorie (lees: het pre-mobieltjes/game-tijdperk) moesten die arme nog kinderen spelen met speelgoed! Onvoorstelbaar nu, maar toen best leuk, vaak vreemd en soms discutabel, die speeltjes van vroeger.

  1. De tamagotchi. Voordat een kind het woord tamagotchi überhaupt kon uitspreken, was het beest (?) al dood. Ja, dat kwam ervan als je ‘m (m/v) niet op tijd te eten of te drinken gaf, zijn poepjes niet opruimde of er niet mee speelde. Maar geen paniek; even resetten en het ding leefde weer! (Hoewel ze in Japan heuse tamagotchi-funerals hadden!)
  2. Net zoiets: de Furby. Ondefinieerbaar, pluizig knuffelbeest, dat je ook in leven moest houden. Gemeen ding hoor, want het hield nooit op met geluid maken (op je tenen sloop je langs ‘m, anders werd ‘ie wakker!). Soms was hij om onduidelijke reden ongelukkig. En wat denk je: kind ook ongelukkig en hopla, meteen een PTSS rijker.
  3. In de categorie ‘weird’: de trol. Bruin poppetje met rechtopstaand haar in een neonkleur. Ugly as hell en totaal onduidelijk wat je ermee kon behalve op zijn navelpiercing drukken en tevergeefs z’n (haar?) haren kammen.
  4. Wel leuk: ministeck. De creatieveling die niet zo creatief was om zelf een tekening te maken, kon met een doos vol kleine plastic deeltjes een soort voorgekleurde puzzel fabriceren. En voilà, daar was je Eiffeltoren of je zonnebloemen van Van Gogh! Bestaat nog steeds.
  5. De rode View Master. Een soort vierkante 3D-verrekijker waar je een rond kartonnetje met plaatjes in deed en het hendeltje kon neerhalen voor het volgende beeld. Virtual Reality avant la lettre die de wereld wat dichterbij haalde. Meestal waren die plaatjes oninteressant, maar dat boeide niet. Wisten wij veel dat internet straks veel interessanter zou zijn…
  6. De supersoaker. Nog steeds populair. Volwassenen doen vaak in de zomer ‘lekker gek’ mee, want leuk toch, zo’n watergevecht met je kinderen? Nou, stiekem balen we als stekkers als onze gekapte haren nat worden of als we van dichtbij worden beschoten. Natte watjes zijn we…
  7. De spirograaf. De Wat? Zo’n ding met plastic gekleurde, gekartelde rondjes waar je een pen of stift tegenaan zette. Vervolgens draaide je de boel rond op papier. De prachtigste figuren konden daaruit komen. Kónden. Want de plaatjes op de doos waren altijd mooier. Maar hoe je die kon maken??
  8. Slime. Groen vies, glibberig stinkspul (ook wel: smurfensnot) waar je ouders bijna van over hun nek gingen. Nog leuker: zelfgemaakte slime van shampoo, haargel en alle vloeibare shit die je er zelf aan wilde toevoegen.
  9. De Sony Walk- (en later Disc)man. Je zelf opgenomen cassettebandje lopend of op de fiets beluisteren met een wankel headsetje. Niet gaan joggen, want dan begaf het systeem het acuut. En maar terugspoelen naar dat favoriete nummer!
  10. Last but not makkelijk: Rubik’s Cube. Voor de intelligentia onder ons. Een ‘paar’ formules uit je hoofd leren, draaien, draaien, slim kijken, intelligent kijken, draaien, draaien en tadaaaaa!: ‘ineens’ zaten alle blokjes op de goede plek.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Margriet Zuidgeest
Margriet Zuidgeest
Margriet (51) is getrouwd met Walter en met haar werk (journalist/tekstschrijver voor o.m. Libelle, over gezondheid). Ze moedert over twee sportieve jongens van 13 en 15. Wars van #geluksmomentjes en #lovemylife. Dol op knisperkoude wijn, tennis en gezelligheid.