Van slanke den naar dikke vrouw: fuck de menopauze

-

Vijftig jaar lang was Els een slanke den, maar toen sloeg de menopauze genadeloos toe. Elk stuk taart wordt onmiddellijk omgezet in een verse vetribbel. Heel tragisch.

Ik kan me niet herinneren dat mijn moeder ooit haar eigen bord vol schepte. Ze zat wel aan tafel, maar volgens mij at ze alleen af en toe een restje dat in een schaal achterbleef of eten dat naast een bord terecht was gekomen. Dat deed ze omdat weggooien zonde was (de oorlog), niet omdat ze het lekker vond. Mijn moeder hield van zoet: bij ons huis stond altijd een gevulde koektrommel.

Ze hield haar gewicht nauwgezet in de gaten. Elke ochtend stond ze op de weegschaal, elke avond ook. Als ze vond dat ze drie gram te veel woog, ging ze wandelen. Of fietsen. Urenlang, in hoog tempo. Ze stierf als mager dametje.

Mijn zussen zijn ook slank. Net als mijn broers. In mijn familie is niemand dik, behalve ondergetekende. Iedereen eet kleine porties, en sport als een bezetene, ik heb een zus met een loopband en een broer met een roeimachine. Zelf haat ik sport. Ach ja, elk gezin heeft een koekoeksjong.

Niet dat ik altijd dik ben geweest. De eerste vijftig jaar van mijn leven was ik ook lekker dun, maar daarna ging het rap. “Jij lijkt op oma”, zegt mijn oudste zus, die haar nog heeft gekend. Dan pak ik de foto van mijn grootmoeder, een welgedane dame in een zwarte jurk, brutale blik, parelketting over de machtige boezem.

Mijn broers en zussen proberen het te verhullen, maar bij elke ontmoeting zie ik de schrik in hun ogen. Ik vind dat niet leuk, maar ik geniet er ook van. Het is leuk het buitenbeentje te zijn. Bovendien vind ik het belachelijk: je van alles ontzeggen om in maat 36 te passen. Slagroomtaartjes van Kwekkeboom, twee eitjes voor het ontbijt, rookworst en spekjes bij de boerenkool en vooruit, we nemen nog een boterham. Het is allemaal zo lekker. En het leven is zo kort. Kom maar door met dat toastje paté.

Natuurlijk zou ik slank willen zijn, maar ja: dat kost zoveel moeite. Ik probeer het weleens hoor. Dan bestudeer ik een of ander puntensysteem in Margriet of google een topmodellendieet (2 blaadjes sla, 1 wortel, 100 gram kipfilet), maar tijdens het lezen stop ik al een stroopwafel in mijn mond. Van een dieet krijg je HONGER, zelfs als je er alleen maar aan denkt.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN